Príspevok na opatrovanie môže získať aj príbuzný (návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 10. 2019
Staráte sa o nevládneho rodinného príslušníka a spôsobuje vám to problémy v zamestnaní? Požiadajte štát o príspevok na opatrovanie.
Príspevok na opatrovanie môže získať aj príbuzný (návod)

Zdroj: Shutterstock

Opatrovať zdravotne ťažko postihnutého príbuzného napr. rodiča môže akýkoľvek člen rodiny. Rovnako však aj súdom stanovený opatrovník alebo osoba, ktorá žije s opatrovaným v spoločnej domácnosti. Takýto príspevok však môže získať v rámci opatrovanej osoby len jediná oprávnená osoba.

Opatrovať možno aj popri zamestnaní

Príspevok môžete poberať aj popri zamestnaní. Zárobok však nesmie presahovať dvojnásobok životného minima a vaše zamestnanie nesmie byť v rozpore s účelom opatrovania.

Opatrovať rodiča môže aj študent vysokej školy. Avšak v čase svojej neprítomnosti musí zabezpečiť za seba adekvátnu náhradu. Opatrovať môže osoba, ktorá je plnoletá, spôsobilá na právne úkony, fyzicky a psychicky zvládne opatrovanie a rodič s jeho pomocou súhlasí.

 

Kto je odkázaný na opatrovanie?

Odkázanosť na opatrovanie sa posudzuje podľa zdravotného stavu dotknutej osoby, pričom sa používa tzv. bodovanie. Za jednotlivé oblasti sa prideľujú body, a to buď 10, čo znamená, že zdravotne postihnutý pomoc nepotrebuje, 5, ak pomoc potrebuje pri niektorých úkonoch, alebo 0, keď pomoc potrebuje pri všetkých svojich úkonoch.

Sleduje sa najmä to, či dotknutá osoba zvláda bez pomoci bežné úkony spojené so stravovaním, osobnej hygieny, základných ľudských potrieb či pohybom po domácnosti.

Kto môže byť opatrovateľom?

Opatrovateľom môže byť iba rodinný príslušník ťažko zdravotne postihnutého. Najmä manžel, manželka, rodič, dieťa, starý rodič, vnuk, vnučka, súrodenec, nevesta, zať, svokor, svokra, švagor, švagriná, neter, synovec alebo osoba, ktorá s opatrovaným býva, t. j. má rovnakú adresu trvalého alebo prechodného pobytu.   

Ako požiadať o príspevok na opatrovanie

Žiadosť o príspevok na opatrovanie je potrebné podať osobne v pobočke úradu práce, sociálnych vecí a rodiny alebo elektronicky. Žiadosť sa podáva písomne a podkladom na rozhodnutie o vyplácaní je komplexný posudok.

Elektronická forma má svoje špecifiká. Žiadosť treba podpísať zaručeným elektronickým podpisom oprávnenej osoby. Budete však v tomto prípade musieť elektronicky predložiť aj zdravotnú dokumentáciu.

Výška príspevku na opatrovanie

Výška príspevku sa odvíja od toho, či je človek v produktívnom veku, alebo ide o penzistu. Pri opatrovaní jednej osoby môže človek v produktívnom veku poberať príspevok vo výške 369,36 eur.

Ak je opatrovateľom penzista, pri opatrovaní jednej osoby má nárok na 184,71 eura, pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb je to 246,20 eura.

Ak osoba s ťažkým zdravotným postihnutím zomrie: peňažný príspevok na opatrovanie sa poskytne za celý kalendárny mesiac, v ktorom táto osoba zomrela, a za nasledujúci kalendárny mesiac.

Sumu príspevkov možno navýšiť o 100 eur a to v prípade, že je opatrovanou osobou s ťažkým postihnutím jedno alebo viacero nezaopatrených detí. Zároveň však fyzická osoba, ktorá vykonáva opatrovanie takejto osoby, nemá v čase opatrovania príjem zo zamestnania a nepoberá dávky dôchodok.

Od júla vyšší príspevok

Od 1. júla 2019 stúpla výška príspevku na opatrovanie o 35 eur a budúci rok v júli sa má opäť zvýšiť o ďalších 35 eur. Pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s ŤZP (ťažké zdravotné postihnutie) je to suma 492,34 eura.

Na výpočet použite kalkulačku

Chcete si vypočítať výšku opatrovateľského príspevku? Využite KALKULAČKU, ktorú pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na svojej stránke.

Kalkulačka umožňuje žiadateľom skontrolovanie nároku a nezáväzný výpočet výšky príspevku na opatrovanie. Je potrebné zadať parametre - výšku príjmu, dôchodku, či je ťažko zdravotne postihnutá osoba nezaopatrené dieťa a pod. Kalkulačka následne vypočíta sumu príspevku.

Suma vraj nie je dostatočne adekvátna

Asociácia odborných pracovníkov sociálnych služieb privítala zvýšenie príspevku na opatrovanie, no minimálnu mzdu nepovažuje za adekvátnu fyzickej, ako aj psychickej náročnosti, ktorú si vyžaduje opatrovateľské povolanie. Uvádza to v správe prezidentka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb Mária Kovaľová.

Ako ďalej upozornila, opatrovatelia sú vystavovaní psychickej aj senzorickej záťaži, ktorá zvyšuje ich vyčerpanosť, chorobnosť, syndróm vyhorenia a v neposlednej miere aj chybovosť pri samotnom výkone. Uvádza ďalej, že ak budeme chcieť bezpečné a kvalitné opatrovanie, potom štát bude musieť zvýšiť príspevky o ešte raz takú sumu, ako majú opatrovatelia dnes. Podobne je to podľa nej aj s osobnou asistenciou.

Anketa

Zvýšil sa Váš opatrovateľský príspevok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok