Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu? Ide to aj online, ale len do konca septembra

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 10. 2019
Zmeniť poisťovňu môžete raz za rok, vždy ku koncu septembra. Urobiť tak môžete osobne, cez telefón alebo pomocou formulára na internete.
Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu? Ide to aj online, ale len do konca septembra

Zdroj: Shutterstock

Zdravotnú poisťovňu zmenia ročne desaťtisíce Slovákov. Motivujú ich k tomu rôzne pohnútky. Často zavážia lákavé benefity a bonusy. Pripravili sme praktický návod k zmene zdravotnej poisťovne.

Vyberáte z troch poisťovní

Na Slovensku si môžete vybrať medzi štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union. Prihlášku na zmenu poisťovne môžete ročne podať len do jednej z nich. Poisťovňa vám ju do 15. decembra musí potvrdiť a poistencom sa stávate od 1. januára nasledujúceho roku.

Ako podať prihlášku na zmenu poisťovne

Podľa zákona môžete poisťovňu zmeniť telefonicky, poštou, osobne alebo cez online prihlášku na webe. Vždy však platí, že prihlášku potrebujete vlastnoručne podpísať.

Ak by ste si to rozmysleli, do 30. septembra môžete „cúvnuť“. Stačí kontaktovať poisťovňu, do ktorej ste prihlášku podávali. Poisťovňa vám musí vyhovieť.

Pozor na chyby v prihláške! Ak odovzdáte chybne vyplnenú prihlášku, prípadne osobne údaje nebudú správne vyplnené, poisťovňa nebude môcť vyhovieť vašej požiadavke.

 

Zmenu treba nahlásiť zamesnávateľovi

Zmenu poisťovne musíte nahlásiť aj svojmu zamestnávateľovi. Zo zákona tak musíte urobiť do ôsmich dní od zmeny, takže s tým rozhodne netreba váhať.  V praxi to znamená, že zmenu treba nahlásiť do 8. januára 2019. V opačnom prípade vám hrozí pokuta až do výšky 331 eur od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Kedysi bolo potrebné túto zmenu nahlásiť aj všeobecnému lekárovi, prípadne špecialistom, to už dnes neplatí. Rovnako už netreba vrátiť ani preukaz poistenca.

Preukaz poistenca nahrádza občiansky s čipom

Od júla 2018 už zdravotné poisťovne na Slovensku prestali vydávať klasické preukazy poistenca tým poistencom, ktorí vlastnia nový občiansky preukaz s čipom, teda eID. Ak teda stratíte alebo zničíte svoj preukaz poistenca a vlastníte nový občiansky preukaz s čipom, poisťovňa vám už nový preukaz poistenca nevydá. Všetky ostatné preukazy poistenca zostávajú platné až do skončenia doby svojej platnosti.

Prečo ľudia menia zdravotnú poisťovňu

Častou motiváciou k výmene zdravotnej poisťovne je to, že ich lekár má s danou poisťovňou uzavretú zmluvu, takže ak sa napríklad presťahujete inde, zistite si, akých lekárov máte v okolí a s ktorými poisťovňami spolupracujú. Ďalším podnetom k zmene je to, či poisťovňa uhrádza napríklad plánovaný operačný zákrok.

Odborníci na poistenie odporúčajú zmenu dobre zvážiť a neunáhliť. Vplyv na výber môžu mať aj skúsenosti rodiny či známych. Rozhodnutie môže ovplyvniť aj ponuka nadštandardných produktov či služieb. Pozrite si ponuku jednotlivých poisťovní aj v prípade, že máte dieťa – niektoré poisťovne sa viac orientujú na matky s deťmi, prípadne celé rodiny a v konečnom dôsledku z toho môžete mať viacero výhodných benefitov.

Benefity jednotlivých poisťovní sa líšia

Dôvera napríklad prepláca viaceré dobrovoľné očkovania (chrípka, kliešťová encefalitída, žltačka), takisto doplatky za lieky na predpis do výšky 200 eur, prispeje vám na zubné ošetrenia či dentálnu hygienu 100 eur ročne, ponúka rôzne zľavy v kúpeloch a má veľmi prehľadnú mobilnú aplikáciu, kde si môžete sledovať stav účtu, nedoplatky či preplatky, ale aj to, ktorým doktorom platíte za služby.

Union má taktiež dentálny balík v hodnote 100 eur ročne na zubné ošetrenie či dentálnu hygienu. Nepovinné očkovania prepláca do výšky 50 % v plnej výške prepláca aj očkovanie proti chrípke a osýpkam. Ak chodíte s bábätkom na plavecký kurz, dostanete príspevok 30 eur, a ďalších 30 eur na nákup novorodeneckých potrieb vo vybraných e-shopoch. Výhodou je tiež zapožičanie monitoru dychu na pol roka zadarmo – tento prístroj stojí inak viac ako 100 eur. Union tiež prepláca doplatky za lieky a dietetické potraviny v neobmedzenej výške a zaujímavý je aj príspevok na test potravinovej intolerancie v hodnote 70 eur. Nechýbajú zľavy na kúpele, wellness, výživové doplnky, cestovné poistenie a aplikácia, ktorá vie rýchlo poradiť pri akomkoľvek zdravotnom probléme.

Všeobecná zdravotná poisťovňa uhrádza okrem iného v kúpeľoch 30% z nákladov na zdravotnú starostlivosť. Taktiež 50% nákladov na dentálnu hygienu pre detských poistencov, platí kompletnú výšku sumy za vakcíny na očkovanie proti chrípke, príspevky na očkovanie proti žltačke A a B. Rovnako má veľmi prehľadnú mobilnú aplikáciu s praktickými funkciami. Samozrejmosťou je potom vyšetrenie prítomnosti krvi v stolici, preventívna urologická prehliadka pre mužov už od 40 rokov a nadštandardné vyšetrenia pri preventívnej prehliadke u všeobecného lekára. K zdravotnému poisteniu získavate aj možnosť dlhodobého cestovného poistenia so zľavou až 60 % a rôzne zľavy do fitnescentier, plavární, na športoviská, ale aj zdravotnícke pomôcky ako tlakomery, okuliare či kúpeľné pobyty.

Anketa

Akú máte zdravotnú poisťovňu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok