Preprava psa v lietadle: nie všetky aerolinky to umožňujú, ťažšie psíky cestujú v podpalubí

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 10. 2019
Cestovanie so zvieraťom na palube lietadla nie je samozrejmosťou. Preprava zvierat sa riadi presne stanovenými pravidlami.
Preprava psa v lietadle: nie všetky aerolinky to umožňujú, ťažšie psíky cestujú v podpalubí

Zdroj: Shutterstock

Cestovať na dovolenku so psom dnes nie ja žiadnou raritou. Našich domácich miláčikov môžeme dokonca prepravovať aj letecky. Takýto spôsob je však v porovnaní s automobilovou prepravou omnoho náročnejší a treba sa pripraviť na to, že pre samotné zviera je väčšinou nepohodlný, priam až skľúčujúci. Ak je však váš let so psom nevyhnutný, dôslednou prípravou si môžete takéto cestovanie značne uľahčiť.

Prepraviť zviera v lietadle však nemožno s každou leteckou spoločnosťou. Ak takúto prepravu aerolinky povoľujú, obmedzením môže byť povolený počet zvieratiek na palube lietadla naraz. Výnimkou je, samozrejme, vodiaci pes.

Luxusnejšie aerolinky do kabíny psov nepúšťajú

Letecké spoločnosti majú stanovené, za akých podmienok dovoľujú prepravovať psa, kedy môže byť s vami v kabíne a kedy už musí cestu stráviť v batožinovom priestore. Letecké spoločnosti Emirates, British Airways a Qatar Airways prepravu zvierat na palube neumožňujú, zvieratá môžu cestovať len v batožinovom priestore.

Ak váš pes váži do 8kg, môže s vami cestovať v kabíne pod sedalom napr. cez spoločnosti ako Lufthansa alebo České aerolínie. Austrian Airlines a Norwegian dovoľujú psa v kabíne až do váhy 14 kg, Air France do 7,7 kg.

Existujú však aj také spoločnosti, ktoré prepravu zvierat neumožňujú. Sú to najmä nízkonákladové prepravné spoločnosti ako Ryanair, Lauda či Wizz Air.

Obmedzenia existujú aj na strane letísk, ako napríklad Hongkong, či na strane samostatnej krajiny, kam cestujete.

A preto, pred samotným zakúpením letenky si dôkladne preverte podmienky vami vybranej leteckej spoločnosti a taktiež podmienky v cieľovej zemi.

Výnimkou z obmedzení sú asistenčné (vodiace) psy, ktoré cestujú vždy v kabíne a bezplatne.

 

Bezpečnosť a pokojný let na prvom mieste

Okrem váhových kategórií existujú ďalšie nariadenia, ktoré limitujú leteckú prepravu psov.

Hlavným cieľom letekých spoločností je zaistiť svojim pasažierom pokojný a bezpečný let. Preto ak je váš pes uštekaný, do kabíny vás s ním nepustia aj napriek tomu, že spĺňa váhovú kategóriu. Isté nariadenie taktiež obmedzuje celkové množstvo psov (zvierat) v kabíne.  Z kapacitných dôvodov majú preto právo prepravu vášho psa odmietnuť.

Váš pes samozrejme nemôže voľne pobehovať po kabíne, nutné je umiestniť ho do špecilánej prepravky (nepriepustné dno, otvory na dýchanie a pod.).

Sedatíva nie sú vhodné

Ak čaká vášho psa cesta v batožinovom priestore, možno pomýšľate na podanie sedatív, aby ste mu uľahčili cestu. Môže to mať však opačný efekt, nakoľko účinok sedatív sa vo vzduchu zvyšuje, ťažko predpokladať aké to môže mať dôsledky na zdravie vášho psa, ktorého navyše v batožinovom priestore nemáte možnosť skontrolovať a poskytnúť mu prípadnú pomoc.

Preto podávanie sedatív neodporúčame a mnohými leteckými spoločnosťami je zakázané.

Ako teda postupovať ak chcete letieť so psom?

  1. Kúpa letenky

Ak máte overené, že vami vybraná letecká spoločnosť umožňuje prepravu zvierat, rovnako je možný príchod vášho zvieraťa aj do cieľovej krajiny, môžete si rezervovať letenku. Váš pes samostatnú letenku nepotrebuje, jeho nahlásenie je možné buď v poznámke pri vašej letenke alebo telefonicky. Miesto pre psa musí byť v lietadle rezervované najneskôr 48 hodín pred odletom. Z kapacitných dôvodov ideálne však čo najskôr, aby vám vášho psa neodmietli.

Pri rezervácií miesta budú aerolinky potrebovať tieto parametre :

  • kód rezervácie,
  • rasu zvieraťa,
  • rozmery prepravky, kde bude umiestnené zviera,
  • váhu prepravky aj so zvieraťom.

Vašu platbu za prepravu zvieraťa budete realizovať už priamo na letisku pred odletom. Každá letecká spoločnosť si účtuje poplatky vo vlastnej stanovenej výške.

  1. Príprava psa na cestovanie
  • Navštívte veterinára, ktorý vám vydá osvedčenie o zdravotnom stave psa, prípadne ho zaočkuje, ošetrí proti kliešťom a odčerví. Tieto náležitosti je potrebné si preveriť pred vstupom do krajiny, nakoľko požiadavky sa môžu líšiť.
  • Ak sa rozhodnete so svojím psom opustiť územie SR, nezabudnite že musí byť označený mikročipom a rovnako musí mať vydaný cestovný pas. Toto opäť vybavíte u veterinára.
  • Vášho psa premerajte/odvážte a zabezpečte si vhodnú prepravku, ktorej parametre si rovnako zmerajte a zapíšte. Podľa týchto parametrov sa budete vedieť rozhodnúť či pôjde s vami do kabíny alebo bde musieť let stráviť v batožinovom priestore.
  • Zbaľte pre psa všetky potrebné veci ako deku, hračky, prípadne pamlsky.
  • Pred odletom psa nekŕmte, poriadne ho vyvenčite, aby bol počas letu pokojný a vodu mu dajte najneskôr 2 hodiny pred odletom.

Anketa

Aké domáce zvieratko máte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok