Zimná výbava do auta: tieto doplnky vám pomôžu v nečakaných situáciach

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 12. 2020
Zima je z prevádzkového hľadiska automobilu najnáročnejšia. Okrem zimných pneumatík však zákon žiadnu inú sezónnu výbavu nepredpisuje. Užitočných doplnkov však existuje viacero.
Zimná výbava do auta: tieto doplnky vám pomôžu v nečakaných situáciach

Zdroj: Shutterstock

Ak sa povie zimná výbava do auta, väčšina z nás si automaticky spomenie na prezúvanie letných pneumatík za zimné. Avšak, za zimnú výbavu môžeme považovať podstatne viac doplnkov a potrieb pre vaše auto. Pozrite si naše tipy, ako pripraviť auto na zimnú sezónu.

Nemrznúcu zmes kúpte hneď po lete

Vodiči často nakupujú tzv. zimnú zmes do ostrekovačov až po príchode teplôt tesne nad nulou. Pritom nemrznúcu zmes nakúpite najlacnejšie mimo sezóny resp. začiatkom jesene. Odporúča sa kompletne vyprázdniť nádrž na zmes do ostrekovačov a nahradiť ju nemrznúcou zmesou.

Do koľkých stupňov takúto kvapalinu vybrať? Pri garážovaných autách, ktoré nestoja v zime cez noc vonku, môže byť toto číslo o niečo nižšie, než pri tých vonku stojacich. Ešte vždy však možno kúpiť silnejšiu zmes s tým, že sa môže zriediť na požadovanú teplotu.

Vždy je lepšie mať náplň „zbytočne silnú“, než riskovať jeho zamrznutie.

 

Rozmrazovač skla chráni vaše okná

Okrem nemrznúcej zmesi v mrazoch určite oceníte aj rozmrazovač. Či už na zámok alebo na okná, ide o veľmi efektné a rýchle riešenie. V extrémne nízkych teplotách pomáha rozmraziť sklo a vy tak môžete rýchlejšie dostať svoje auto do premávky. Liať teplú vodu na okno nie je vôbec dobrý nápad, pri veľkých teplotných rozdieloch môže dojsť k prasknutiu skla.

Snehové reťaze do rezervy

Sú situácie, pri ktorých vám nepomôžu ani najnovšie stablizačné systémy, trakčná kontrola, či pohon všetkých kolies. Vtedy vás vytiahnu len snehové reťaze.

Poznáme viacero typov snehových reťazí. Tie najjednoduchšie majú len priečne reťaze krížom cez behúň pneumatiky, čo pomôže pri zábere, iba málo však stabilizuje vozidlo v priečnom smere. Moderné reťaze už majú záberové retiazky v priečnom, pozdĺžnom i diagonálnom smere.

Reťaze môžu byť v niektorých úsekoch ciest povinné. Z vlastnej skúsenosti vieme, že ide najmä o cesty v susednom Rakúsku, kde sa podmienky na cestách môžu zmeniť z hodiny na hodinu a vy bez reťazí nebudete môcť vstúpiť na niektoré úseky a hľadať inú cestu do cieľa. Okrem pokuty si totiž koledujete aj o kolíziu.

Lopata do snehu

V zimnej výbave by nemala chýbať ani šikovná lopata na sneh. Samozrejme plastová, ktorej hrana nepoškodí lak auta pri náhodnom dotyku. Po odhrabaní hrubého snehu sa hodí metlička na kompletné očistenie jeho zvyškov, nielen z okien, ale aj z kapoty a zo strechy.

Klimatizácia je v zime veľmi užitočná

Klimatizácia je jeden z najúčinnejších prostriedkov proti oroseniu a zahmlievaniu skiel v zime. Ako to? Vzduch v kabíne sa rýchlo vysušuje a suchý vzduch fúkaný na sklo v konečnom dôsledku odstraňuje zahmlenie. Pri zrážkach a silnej zime je nevyhnutné aby správne fungovala klimatizácia práve v zimných mesiacoch. Nevyužívame jej chladiacu funkciu, ale práve už spomínanú sušiacu schopnosť.

Štartovacie káble nie sú na škodu

Pri extrémne nízkych teplotách dostávajú zabrať najmä akumulátory. Môže sa vám stať, že zlyhajú a vy nenaštartujete. V takom prípade oceníte štartovacie káble, no budete ešte potrebovať pomoc od známych, susedov či náhodných okoloidúcich, ktorí káble napoja na svoj automobil.

Ak je váš akumulátor nový a plne výkonný a káble nepotrebujete vy, môžete pomôcť niekomu inému v núdzi. Ak si nie ste istí životnosťou batérie, ideálne je vymeniť ju práve pred zimou.

Zimná výbava v skratke

  • nemrznúca zmes
  • lopatka
  • deka (pre prípad, že zostanete uväznení v snehu)
  • rukavice
  • teplé oblečenie
  • metlička
  • škrabka
  • rozmrazovacie spreje
  • reťaze

Anketa

Kedy prezúvate na zimné pneumatiky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok