Pravidlá pravidelného investovania. Prečo je výhodnejšie ako jednorazové?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 2. 10. 2019
Chcete začať sporiť a investovať, ale nemáte veľký kapitál? Nevadí, pravidelné investovanie menších čiastok môže byť dokonca omnoho výhodnejšie, ako jedna veľká investícia.
Pravidlá pravidelného investovania. Prečo je výhodnejšie ako jednorazové?

Zdroj: Shutterstock

Takto si viete veľmi jednoducho a účinne nasporiť značnú sumu peňazí a to pri relatívne nízkej miere rizika.

Od desiatok k tisíckam

Pravidelné investovanie je jedným zo spôsobov, ako si môžete aj malými peniazmi v dlhodobom horizonte nasporiť slušný balík peňazí. Napríklad na dofinancovanie hypotéky, alebo na štúdium detí na vysokej škole.  Odkladať si financie môžete aj do „prasiatka“, ale ich odkladanie do investičného produktu okrem zhromažďovania ponúka aj atraktívne zhodnotenie.  Ako hovorí Dominik Miša z VÚB:

„Práve pri dodržaní dlhodobého investičného horizontu sa najviac prejavujú pozitíva sporenia do podielových fondov, kedy odpadá riziko nesprávneho načasovania investície a vystavujeme sa tiež fenoménu úroku z úrokov, ktorý Einstein nazval 8. divom sveta.“

To znamená, že ak si mesačne odložíte 100 eur, tak za rok máte investovaných 1200 eur a ten ďalší rok sa vám neúročia len nové vklady, ale aj 1200 eur plus ich úroky. Každý rok teda začínate zúročovať aj získané úroky. Následne dostávate výnosy nielen z vlastných peňazí, ale aj z tých, ktoré ste už zarobili investovaním. Ich objem každý rok rastie. Môžete teda investovať stále rovnaké peniaze, ale zisk bude stále vyšší.

 

Na veľké veci aj s malým kapitálom

Pri dlhodobom a pravidelnom investovaní môžete mať cieľ byt, štúdium detí, alebo len investujete s cieľom zhodnotenia. Výhodou je, že investujete pravidelne a každý mesiac počas dlhých rokov. Ak budete investovať napríklad tridsať rokov a pridáte priemerné zhodnotenie na úrovni 3 – 8 %, tak vám vyjde skutočne pekné číslo aj keby ste investovali len 100 eur mesačne.

Navyše čím dlhší máte investičný horizont, tým viac si môžete dovoliť riskovať. Pretože napríklad akcie majú vysokú mieru volatility, ale z dlhodobého hľadiska prinášajú vysoké zhodnotenia. To znamená, že máte čas aj na dorovnávanie strát a získanie vyšších výnosov.

Nakupujete aj vo výpredaji

Ak investujete naraz do fondu 5000 eur, tak vám bude kolísať majetok tak, ako bude kolísať hodnota podielov.  Ak však investujete každý mesiac, tak podiely kupujete v rôznych cenách. To znamená, že občas draho, ale občas vo výpredaji. „Keď niekto investuje 100 € mesačne, tak v čase väčších poklesov, bude investovať veľmi rád aj 200 € mesačne. Prečo? Je mu totiž úplne jasné, že keď nakupuje napríklad v 40% poklese trhov, tak nakupuje so 40% zľavou a tým, že nakupuje pravidelne, tak rozkladá riziko nevhodného načasovania nákupu. Je si vedomý toho, že tento prístup mu prinesie vyšší výnos,“ hovorí Jaroslav Ilek, regionálny riaditeľ spoločnosti Fincentrum.

Neohrozujete finančnú rezervu

Investovať sa oplatí vždy, avšak investovať by ste nemali zlatú finančnú rezervu. Práve malé čiastky si tak môžete dovoliť investovať aj bez toho, aby ste museli siahať na úspory. Výška zlatej rezervy by mala tvoriť 3 až 6-násobok priemerných mesačných výdavkov. Ak máte nejaké peniaze navyše, môžete ich napríklad využiť na výnimočné vklady pri poklese a nakúpiť viac podielov za nižšie ceny.  Tak isto, ak investujete mesačne niekoľko desiatok eur, nemusíte to ani pocítiť na znížení vášho životného štandardu a pritom si vytvárate aktívnu investíciu do budúcnosti.

Viac investičných možností

Ak investujete menej, môžete investovať viac. Čo znie ako paradox, ale vo svete financií veľmi spoľahlivo funguje. Ak investujete pravidelne napríklad 150 eur, môžete investovať do troch rozdielnych fondov, akcií alebo finančných produktov po 50 eur. Tak si zabezpečujete základnú diverzifikáciu portfólia. „Našim klientom radíme, aby si na úvod rozdelili voľné financie na tri kôpky. Pravidelné investovanie, tvorbu dostupnej rezervy a poistné zabezpečenie,“ vysvetľuje analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Dávajte si dobrý pozor na poplatky

V súčasnosti najmä malý investor nemá možnosť kupovať akcie, či dlhopisy ani komodity priamo na burze. Potrebuje brokera alebo banku, v ktorej investuje a za každú investíciu si sprostredkovateľ obvykle účtuje poplatok. Tak isto niečo stojí aj ročná správa majetku. Preto ak ste sa už rozhodli investovať pravidelne, pozrite sa nielen na možnosti investícií, na výkonnosti fondov a ponuku v portfóliu, ale aj za akú cenu investujete.

Pretože ak máte vysoké vstupné poplatky, priebežné investičné poplatky aj poplatky za správu, tak aj napriek vyššiemu zhodnoteniu si môžete prísť na relatívne nízke zhodnotenie. Poplatky predstavujú často sumu vyššiu ako dostanete napríklad na úrokoch k termínovanému vkladu a preto pri výhodnosti investície rozhodne stojí za to si ich vyžiadať a porovnať medzi jednotlivými ponukami.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok