Mať reflexné prvky a nepozerať do mobilu. Poznáte povinnosti chodcov v premávke?

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 10. 2019
Vodiči motorových vozidiel sú často aj chodcami a poznajú všetky pravidlá premávky. Mnohí chodci však vodičmi nie sú a pravidlá dokonale nepoznajú. Prinášame prehľad povinností a zákazov pre chodcov.
Mať reflexné prvky a nepozerať do mobilu. Poznáte povinnosti chodcov v premávke?

Zdroj: Shutterstock

Zákon hovorí, že chodcom sa stáva ten účastník premávky, ktorý sa pohybuje pešo. Chodcom je aj mamička s detským kočíkom či osoba zo zdravotne ťažkým postihnutím na vozíku. Ak má chodec k dispozícii chodník a vzájomne sa s motorovými a nemotorovými vozidlami neohrozujú, je všetko v poriadku. Problém však začína vo chvíli, keď chodník k dispozícii nie je a chodec vstupuje na vozovku.

Choďte vozidlám naproti

Ak sa musíte dostať z bodu A do bodu B pešo a pri ceste nie je chodník, podľa zákona môžete využiť ľavú krajnicu. To znamená, že pôjdete oproti autám. Deje sa tak z dôvodu, aby ste videli prichádzajúce vozidlá a vodiči motorových vozidiel zase videli vás.

Reflexný odev za zníženej viditeľnosti

Ak sa chodec pohybuje po vozovke za zníženej viditeľnosti – najmä večer, v noci, skoro ráno, počas hmly a šera – musí mať na sebe reflexné prvky. Odporúčanie dopravných špecialistov totiž hovorí jasne: V tme noste svetlé farebné alebo reflexné oblečenie, prípadne reflexné prvky a počas dňa noste jasné farby.

Toto pravidlo v obci ale aj mimo obce. Pri zníženej viditeľnosti reflexné prvky pomáhajú vodičom vidieť chodca až na vzdialenosť 200 metrov.

Rovnako tak by ste sa mali pohybovať po dobre osvetlených trasách, najmä keď prechádzate cez cestu. Ak prechádzate cez cestu, pred vstupom na vozovku nadviažte s vodičom protiidúceho vozidla očný kontakt – uistíte sa tak, že vás vidí a vy tak môžete bezpečnejšie vstúpiť na vozovku.

Aj napriek tlaku polície a médií často počas zníženej viditeľnosti vidíte ľudí s tmavým oblečením bez reflexných prvkov. Takéto oblečenie však zhoršuje viditeľnosť chodcov. Ak chodec nemá na sebe reflexné prvky, výrazne sa skracuje vzdialenosť, na ktorú môže vodič chodca spozorovať. Vodič nestihne včas a správne zareagovať a dochádza k dopravným nehodám.

Aktuálne ročné obdobie môže prispieť k zníženej viditeľnosti na cestách. Preto ak sa po ceste musíte pohybovať v zimnom období, reflexné prvky na svojom oblečení zvážte počas celého dňa.

 

Žiadne telefóny, žiadne rozptylovanie

Vo výhlaške sa síce priamo nespomínajú mobilné telefóny, no chodci by počas prechádzania cez cestu mali venovať svoju pozornosť premávke. Ak kráčate, nemali by ste používať mobilný telefón a nemali by ste mať v ušiach ani slúchadlá. Uši a zrak majú prijímať informácie iba z premávky – sluch totiž často vníma aj to, čo očami nevidíte.

Používajte prechody, vždy keď je to možné

Ak prechádzate cez cestu, použite prechod pre chodcov. Ak práve nie je k dispozícii prechod pre chodcov, prechádzajte na úseku cesty, ktorý je najlepšie osvetlený a vo výhľade vodičovi nebránia žiadne prekážky. Vyhnite sa prechádzaniu cez cestu v zákrutách.

Mnoho chodcov, ktorí nepoznajú pravidlá si prechod pre chodcov vysvetľuje po svojom. Treba však poznamenať, že chodec nemá prednosť na priechode pre chodcov pred autom. Môže naň vstúpiť, ale len vtedy, keď je stopercentne presvedčený, že vozidlo stojí. Lebo ak náhle vstúpi do vozovky a vozidlo nezabrzdí, tvorí náhlu prekážku v cestnej premávke a berie sa to ako spoluúčasť.

Prekonávať zábradlia nie je povolené

Pre chodcov platí zákaz preko-návať zábradlie a iné zábrany, kto-ré oddeľujú chodník od cesty. Týka sa to zábradlí a zvodidiel popri chodníku, ale napríklad aj uprostred ciest. Mnohí jedinci si zvyknú skracovať cestu práve prekračovaním týchto cestných zábran a často sa púšťajú cez cestu na neprehľadných miestach. Takýto neočakávaný stret s vozidlom sa v drvivej väčšine prípadov končí smrteľne.

Cyklisti a kolobežkári to majú inak

Ak sa na bicykli ve-ziete, vzťahujú sa na vás odlišné pravidlá ako keby ste ho tlačili vedľa seba. Ako cyklista máte na vozovke dodržiavať pravidlá rovnako, ako motorové vozidlá.

Ako cyklista napríklad na priecho-de pre chodcov nemáte prednosť a na chodníku zase nemáte čo hľadať. Na chodníku by mali na bicykli jaz-diť len osoby mladšie ako 10 ro-kov. Ostatní sú povinní na chodníku svojho dvojkolesového tátoša tlačiť. Na chodníku sa však môžete viezť na kolobežke, ko-lieskových korčuliach alebo ly-žiach, a to spôsobom, ktorý ne-ohrozuje ostatných chodcov.

Elektrické kolobežky sa čoskoro dočkajú úpravy v zákone, ktorá ich postaví do rovnakej pozície, ako cyklistov. Očakáva sa, že sa tak stane začiatkom roka 2020.

Anketa

Ako najčastejšie vstupuje do premávky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok