Povinnosti po založení živnosti: stačí navštíviť jediný úrad, proces sa zjednodušil

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 10. 2019
Chystáte sa založiť si živnosť? Dnes už vybavíte všetko potrebné na jednom mieste.
Povinnosti po založení živnosti: stačí navštíviť jediný úrad, proces sa zjednodušil

Zdroj: Shutterstock

Založiť si podnikanie na základe živnostenského oprávnenia je na Slovensku čoraz jednoduchšie. Ide o najrozšírenejšiu formu podnikania, využívať ju môžu fyzické osoby a za určitých podmienok aj právnicke osoby. Návod k založeniu živnosti sme priniesli v samostatnom článku. Ak sa rozhodnete živnosť založiť osobne, čaká vás návšteva živnostenského úradu. Do Sociálnej poisťovne či na daňový úrad už po novom nemusíte.

Založenie živnosti „po starom“

Živnosť si na Slovensku môžete založiť osobne alebo elektronicky. Ak sa rozhodnete živnosť založiť prvým spôsobom, budete musieť navštíviť živnostenský úrad, ktorým je okresný úrad, odbor živnostenského podnikania. Fyzická osoba navštívi príslušný úrad podľa miesta trvalého bydliska, právnicka osoba podľa miesta jej sídla. Živnosť možno ohlásiť aj na základe splnomocnenia.

Formulár na ohlásenie živnosti obsahuje aj prihlášku k registrácii daňovníka k dani z príjmu fyzickej osoby. Ak ide o fyzickú osobu, podávate aj prihlášku na verejné povinné zdravotné poistenie.

Všetko vybavíte pod jednou strechou

Zmenou oproti minulosti je, že už nemusíte osobitne navštevovať resp. kontaktovať daňový úrad, sociálnu ani zdravotnú. Živnostenský úrad im sprostredkuje potrebnú informáciu o založení živnosti.

Ak ste v ohlasovaní živnosti uviedli inú adresu, ako vaše trvalé bydlisko, budete potrebovať súhlas resp. oprávnenie na užívanie nehnuteľnosti. Napríklad list vlastníctva, nájomnú zmluvu či súhlas s užívaním nehnuteľnosti.

Ak živnosť zakladáte fyzicky, budete za tento úkon platiť poplatok. Elektronicky je to zadarmo. Platíte 5 eur za každú voľnú živnosť, 15 eur za každú remeselnú alebo viazanú živnosť. Úhradu môžete urobiť pomocou e-kolkov, v hotovosti, platobnou kartou či bankovým prevodom v závislosti od vybavenia jednotného kontaktného miesta.  

 

Do troch pracovných dní máte osvedčenie

Ak ste všetky údaje v žiadosti uviedli správne a neexistujú ďalšie dôvody na úpravu formulára, živnostenské osvedčenie získate do troch pracovných dní odo dňa, keď mu ohlásenie živnosti a výpisy z registra trestov boli doručené.

Ak ste údaje chybne uviedli, máte na nápravu podľa zákona 15 dní. Riadiť sa treba pokynmi pracovníka finančnej správy, ktorý vás bude kontaktovať telefonicky, prípadne e-mailom.

Osvedčenie ako doklad oprávňujúci prevádzkovať živnosť úrad spravidla zašle poštou, prípadne si ho môžete vyzdvihnúť osobne.

Otvorenie bankového účtu

Založenie podnikateľského bankového účtu nie je nutnosťou. Ak ale účet z titulu živnosti otvárate, je potrebné tak spraviť ihneď po založení živnosti, aby ste mali prehľad pri vedení účtovníctva, prípadne evidencii nákladov a výnosov. Napokon číslo účtu budete uvádzať aj na všetkých faktúrach.

Pečiatka nie je povinnosť

Živnostník nemá povinnosť zabezpečiť si pečiatku na potvrdzovanie či podpisovanie dokumentov. Ak ju však máte, je to prospešné a pôsobí to dôveryhodne. Vďaka nej jednoduchšie a rýchlejšie uvediete svoje podnikateľské údaje na listinách. Zákony na Slovensku neprikazujú používať pečiatku ani v obchodnom ani v úradnom styku, ide len o odporúčanie.

Vystavovanie faktúr? Cez internet

Dnes už si nemusíte kupovať drahý softvér na fakturáciu. Existuje množstvo voľne dostupných aplikácií, kde si založíte účet a do pár minút vystavujete faktúry. Každá z týcho aplikácií má aj platenú verziu, ktorá uľahčuje prácu s faktúrami a pomáha prehľadnejšie archivovať dokumenty, či pripomína neuhradené faktúry vám i vašim odberateľom.

Ako živnostník si môžete viesť jednoduché či podvojné účtovníctvo. Môžete ho viesť sám, alebo si niekoho nájdete, kto to spraví za vás. Stále však platí, že zaň zodpovedáte.

Už vyše 5 rokov si živnostníci môžu zvoliť jednoduchšiu formu účtovania reálnych nákladov – tzv. daňovú evidenciu. Pri daňovej evidencii netreba robiť účtovné závierky, inventarizáciu majetku a zásob atď.

Označenie miesta podnikania

Ako SZČO alebo podnikateľ musíte miesto podnikania označiť obchodným menom. Pokojne však stačí, ak bude obchodné uvedené na schránke. Podnikateľ si musí označiť miesto podnikania najneskôr v deň začatia prevádzkovania živnosti.

Anketa

Ako si hľadáte prácu?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok