Meníte „ešpézetku“ a nechcete prísť o zaplatenú diaľničnú známku? Urobte to takto

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 10. 2019
Vlastníte to isté vozidlo s platnou diaľničnou známkou, ale zmenili sa jeho registračné údaje? Prinášame postup ako neprísť o diaľničnú známku.
Meníte „ešpézetku“ a nechcete prísť o zaplatenú diaľničnú známku? Urobte to takto

Zdroj: Shutterstock

Ak využívate slovenské diaľnice, musíte podľa zákona mať zakúpenú diaľničnú známku. Od roku 2016 si už všetci kupujeme tzv. elektronické diaľničné známky, ktoré nahradili klasické nálepky. Známku si môžete zakúpiť online, cez mobilnú aplikáciu, prípadne na čerpacej stanici. Doklad o kúpe už tak netreba nosiť pri sebe, policajti majú vaše evidenčné číslo vozidla (EČV) automaticky v systéme.

Diaľničná známka je neprenosná

Rovnako ako v prípade diaľničných nálepiek, aj elektronické známky sa vzťahujú na konkrétne vozidlo a konkrétne EČV. Treba si teda uvedomiť, že ak si kupujete diaľničnú známku, nevzťahuje sa kúpa na vás ako na fyzickú osobu, ale na samotné motorové vozidlo.

Každý prepis či zmenu registračných údajov motorového vozidla je preto potrebné nahlásiť. Dôležité je však podotknúť, že zmeniť údaje v registri známok musíte iba vtedy, ak pri predaji zároveň dochádza aj k výmene evidenčného čísla vozidla, teda ak nový majiteľ býva v inom okrese ako ten pôvodný.

  • Dôležité: Pokiaľ pri predaji zostáva EČV kupovaného auta rovnaké, nemusíte žiadne zmenu nahlasovať.

Pokiaľ auto s evidenčným číslom vozidla majiteľ predá do iného okresu, budú tomu vozidlu pridelené nové evidenčné čísla, a tým vlastne poplatok zaniká.

 

Čo všetko treba k prepisu diaľničnej známky

  • kópia pôvodného technického preukazu (k pôvodnému EČV ešte pred prepisom)
  • kópia nového technického preukazu
  • doklad o uhradení poplatku za diaľničnú známku

Dnes už kvôli prepisu diaľničnej známky nemusíte nikam chodiť, všetko vybavíte z pohodlia domova, stačí vám internet a vopred naskenované doklady. Preto hneď pri prepise oskenujte aj pôvodných technický preukaz, na to mnoho vodičov zabúda.

Online žiadosť podávate cez eznamka.sk

Navštívte internetovú stránku eznamka.sk. Kliknite na sekciu Diaľničné známky a vyberte možnosť Ostatné žiadosti, podnety a reklamácie. Ďalej vyberte možnosť Žiadosť a V ponuke “PREDMET” vyberte možnosť “Žiadosť o zmenu údajov v evidencii úhrad eDZ (vop čl.VI)”.

Vyplňte príslušný online formulár. V sekcii Popis podania uveďte vlastnú oficiálnu žiadosť o zmenu údajov. Urobiť tak môžete v slovenčine alebo anglickom jazyku.

Po vyplnení údajov nezabudnite priložiť súbory – naskenovaný pôvodný technický preukaz, naskenovaný nový technický preukaz a naskenovaný doklad o úhrade. Na stránke možno do formulára vložiť iba jeden súbor, preto si všetky tri oskenované dokumenty nahrajte do jedného PDF, prípadne do zbaľte do jedného ZIP súboru.

Ak to neviete urobiť cez internet, môžete tak urobiť aj osobne. Najčastejšie prostredníctvom čerpacích staníc (kompletný zoznam vybraných predajcov, ktorí túto zmenu umožňujú nájdete opäť na stránke eznamka.sk). Takisto však budete potrebovať kópie technických preukazov a doklad o zakúpení diaľničnej známky.

Pozor, prepis trvá zopár dní

Ak ste si mysleli, že spísaním žiadosti je všetko vybavené a vy už môžete jazdiť po diaľnici, mýlite sa. Vybavenie zväčša trvá 2, prípadne 3 pracovné dni. O vybavení žiadosti budete informovaní prostredníctvom e-mailovej adresy.

V prípade, že budete potrebovať využiť diaľnicu, budete si musieť na preklenovacie obdobie zakúpiť diaľničnú známku, postačí vám 10-dňová za 10 eur. Jazda po diaľnici bez diaľničnej známky vás môže vyjsť na 150 eur. Oslobodenie od platenia diaľničných poplatkov na Slovensku majú len držitelia preukazov ZŤP, ktorí o to požiadajú, špeciálne historické vozidlá s povolením a tiež autá využívané neziskovými organizáciami na poskytovanie sociálnych služieb.

Tri typy známok

Ročnú diaľničnú známku si motoristi môžu zakúpiť za 50 eur, mesačnú (30-dňovú) diaľničnú známku za 14 eur a 10-dňovú diaľničnú známku za 10 eur.

Ročná diaľničná známka platí od 1. januára 2019 do 31. januára 2020. Ak si ročnú zakúpite koncom roka 2019, bude vám stále platiť len do januára 2020, preto zvážte radšej mesačnú, prípadne 10-dňovú a zakúpte ročnú známku od januára 2020. Takisto sa nezmenila ani časová platnosť diaľničných známok. Diaľničnú známku si môžete kúpiť na čerpacích staniciach, no omnoho jednoduchšie je kúpiť diaľničnú známku online.

Slovensko má už od roku 2011 nezmenenú cenu za ročnú diaľničnú známku, ktorá je v regióne najnižšia. Vodiči môžu v súčasnosti využívať približne 790 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vymedzených úsekov ciest 1. triedy, ktoré spravuje Národná diaľničná spoločnosť. 

Od roku 2020 môže prvýkrát po dlhšej dobe dôjsť k navýšeniu cien diaľničných známok. Zmenu avizovali ešte koncom roka 2018, avšak bola priamo naviazaná aj na dokončenie niektorých diaľničných úsekov. Je preto možné, že ešte k navýšeniu cien nedôjde.

Anketa

Preferujete kúpu diaľničných známok online alebo offline?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok