Občiansky preukaz s čipom: Ako komunikovať s úradmi a aké vybavenie k tomu potrebujete

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 10. 2019
Elektronický občiansky preukaz má pomáhať občanom pri komunikácii s úradmi a vybavovaní povinností v rôznych životných situáciach. Samotný občiansky však nestačí, potrebujete aj ďalšie vybavenie.
Občiansky preukaz s čipom: Ako komunikovať s úradmi a aké vybavenie k tomu potrebujete

Zdroj: Shutterstock

Občiansky preukaz, čítačku preukazov, potrebný softvér a dostatok nervov. Taká je základná výbava pre každého občana Slovenskej republiky, ktorý sa rozhodne komunikovať s verejnou správou elektronicky. Prinášame praktický článok o tom, čo všetko musíte ku komunikácii mať a na čo všetko je dobré sa pripraviť.

Nový občiansky preukaz

Pravdepodobne už máte doma nový občiansky preukaz. Úrady ich začali vydávať pred šiestimi rokmi, nový občiansky preukaz teda majú všetci tí, ktorí si odvtedy menili osobné údaje, občiansky stratili, alebo mu vypršala platnosť.

Na komunikáciu s úradmi vám však nepostačí len fyzická kartička. Pri vybavovaní dokladov budete musieť pracovníkovi za prepážkou povedať, že chcete využívať občiansky preukaz aj na komunikáciu s úradmi a spoločne s tým odporúčame vybaviť aj elektronický podpis.

Pri preberaní nového občianskeho preukazu zadávate aj bezpečnostný osobný kód, teda tzv. BOK. Je to šesťmiestne číslo, ktoré bude slúžiť podobne ako PIN na vašom telefóne. Budete ho zadávať pri prihlasovaní do elektronickej schránky, pri potvrdzovaní zmien, atď. Bezpečnostný osobný kód sa zablokuje po piatom nesprávnom zadaní. Odblokovať ho je možné až na pracovisku oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru.

Okrem BOK si budete musieť zapamätať minimálne ešte dve dôležité čísla. Váš zaručený elektronický podpis, teda. ZEP alebo KEP bude mať svoj vlastný šesťmiestny PIN-kód a osemmiestny PUK-kód. Tento podpisový certifikát má platnosť päť rokov a jeden mesiac.

Takže občiansky preukaz musíte mať aktivovaný pre komunikáciu s e-úradmi a  musíte mať na ňom nahraté certifikáty pre vytváranie zaručeného elektronického podpisu. Sú to dve kľúčové veci, bez ktorých to nejde. To však ešte nie je všetko.

 

Hardvérové vybavenie: čítačka

K novému občianskemu preukazu získate bezplatne aj tzv. čítačku eID. Je to zariadenie, do ktorého vložíte občiansky preukaz a umožní vám spojenie s elektronickými úradmi. Deje sa tak vďaka čipu na občianskom preukaze a údajom, ktoré tam nahral pracovník klientského centra.

Čítačku viete zapojiť do stolového počítača i do notebooku. Prepojenie prebieha cez USB kábel, ktorý je taktiež súčasťou balenia. To, že ste občiansky preukaz vložili do čítačky správnym smerom sa dozviete aj vďaka blikajúcemu zelenému svetlu. Ak je preukaz otočený nesprávnym smerom, svetlo nebliká vôbec.

Hardvér a nový občiansky preukaz už máte, teraz ešte softvérové vybavenie a sme takmer v cieli.

Softvérové vybavenie nájdete na Slovensko.sk

Ak si elektronický podpis nestihnete vybaviť na oddelení dokladov, môžete tak urobiť aj z pohodlia domova. Stačí spustiť aplikáciu na podpisovanie elektronických dokumentov, vybrať príslušný certifikát (SVK eID ACA), zadať bezpečnostný osobný kód a PIN kód pre zaručený elektronický podpis. Tento PIN kód pozostáva zo šiestich číslic a po treťom neúspešnom pokuse sa zablokuje.

Poďme na potrebný softvér. Do počítača si potrebujete nainštalovať softvér na prihlasovanie cez občiansky preukaz, teda tzv. eID klient. To ešte stále nie je všetko, budete potrebovať softvér aj na podpisovanie dokumentov, ten sa volá D.Signer/XadES. Všetok potrebný softvér nájdete v sekcii Na stiahnutie na www.slovensko.sk.

Po nainštalovaní základnej prihlasovacej aplikácie, ovládača na čítačku kariet a programov na podpisovanie dokumentov vás ešte systém automaticky vyzve na nainštalovanie potrebných pluginov do prehliadača (Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari).

Upozorňujeme, že niektoré funkcie a úkony v rámci elektronickej komunikácie a podpisovania funguje výhradne len na jednom prehliadači, tom najstaršom. Je ním Internet Explorer, takže si dajte pozor, aby ste tento program mali v počítači nainštalovaný. Je to zároveň zlá správa pre všetkých majiteľov Apple zariadení, kde Internet Explorer nie je a nedá sa ani nainštalovať.

Prečo sa oplatí mať elektronický občiansky preukaz

Aj napriek tomu, že súčasný systém komunikácie s e-úradmi stál daňových poplatníkov milióny eur, uľahčuje im život a šetrí ich náklady. Dnes už viete bezplatne založiť voľnú živnosť, podať daňové priznanie z príjmov z pohodlia domova, vybaviť rodný list a napríklad platiť len polovicu súdnych poplatkov za zápis do obchodného registra. Obľúbené sú tiež e-služby z oblasti ohlásenia pobytu či evidencie vozidiel, prípadne možnosť rezervovať si termín na dopravnom inšpektoráte.

Mohli by sme menovať množstvo ďalších úkonov, ktoré ako občan riešite podľa rôznych životných udalostí, mať a používať eID sa skrátka oplatí. Mnohé úkony sú riešené komplikovane, no vo všetkých prípadoch máte k dispozícii aj návod, prípadne môžete zavolať pracovníkovi úradu, ktorý vám ochotne pomôže.

Anketa

Preferujete osobnú alebo elektronickú komunikáciu s úradmi?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok