Sviatok všetkých svätých: posilnené policajné hliadky si posvietia na zlodejov a alkohol

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 10. 2019
Aj tento rok bude pre Sviatok všetkých svätých na cestách viac policajných hliadok. Zamerajú sa na alkohol, ktorý má na Slovensku nulovú toleranciu.
Sviatok všetkých svätých: posilnené policajné hliadky si posvietia na zlodejov a alkohol

Zdroj: Shutterstock

Polícia SR každoročne koncom októbra zvyšuje počet motorizovaných hliadok. Dôvodom je Sviatok všetkých svätých, ktorý v roku 2019 pripadne na piatok. Predĺžený víkend spôsobí veľký presun obyvateľstva, šoféri by mali zvýšiť opatrnosť a vyhnúť sa konzumácii alkoholu pred jazdou. Pozor si treba dať aj na zostatkový alkohol, na Slovensku platí nulová tolerancia. Na cestách a pri cintorínoch sa objavia počas „dušičkového“ alebo halloweenskeho víkendu desaťtisice ľudí.

Zvýšené hliadky počas celého víkendu

Policajti budú dozerať na premávku na cestách počas celého predĺženého víkendu. Dialo sa tak vždy aj počas predošlých rokov. Podľa potreby riadia a usmerňujú premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách a dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch.

Polícia si takisto posvieti na zlodejov, ktorých je v tomto čase štatisticky vždy viac. Za minulé roky evidujú desiatky až stovky prípadov, kedy došlo k vreckovým krádežiam, okradnutiu cestujúcich v MHD či vo vlaku a množstvo vykradných motorových vozidiel.

Väčšie mestá prinesú aj posilnené spoje mestskej hromadnej dopravy. Deje sa tak každoročne v Bratislave i Košiciach. Zvykom je viacero pridaných liniek, prípadne zvýšená intenzita jázd či veľkokapacitné autobusy.

Hotovosť radšej neberte, v aute nič nenechávajte

Pokiaľ cestujete autom, nemalo by v ňom zostať nič hodnotné. Pri úprave hrobov tiež nenechávajte veci bez dohľadu. To platí aj pri návšteve kostolov a rovnako ostražití treba byť i v hromadných dopravných prostriedkoch. Zlodeji vo všetkých prípadoch využívajú nepozornosť, neprehľadnosť situácie a preplnenú dopravu.

Počas návštevy hrobových miest je nevyhnutné venovať zvýšenú pozornosť svojim osobným veciam a neodkladať tašky a kabelky na miesta, kde ich nevidíme.

Polícia každoročne odporúča so sebou nenosiť veľký obnos peňazí a platiť podľa možnosti radšej kartou.

Počas spomenutých sviatkov je bežné zapaľovať sviečky, s tým súvisí aj nebezpečenstvo požiaru na cintoríne. Polícia varuje pred zapaľovaním sviečok v blízkosti horľavých materiálov.

Nehôd je menej, no opitých šoférov pribudlo

V uplynulom roku došlo k 13 873 dopravným nehodám, čo je o 140 menej ako v roku 2017. Na cestách v dôsledku havárie zahynulo celkovo 229 osôb, čo je o 21 menej ako v roku 2017. Najviac úmrtí policajti zaznamenávajú v Nitrianskom kraji, najmenej v Bratislavskom kraji.

Aj keď je minuloročná štatistika priaznivejšia, policajti upozorňujú práve na sviatočné obdobia, počas ktorých dochádza k väčšiemu množstvu poistných udalostí a nehôd.

Za posledné tri roky stúpa aj počet dopravných nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu. V minulom roku išlo o 1643 nehôd, pričom policajti pri kontrolách zastavili 9612 vodičov pri jazde pod vplyvom alkoholu, čo je v prepočte viac ako 26 vodičov za jeden deň. Aj preto budú policajti počas Sviatku všetkých svätých venovať svoju pozornosť opitým šoférom.

Manipulácia s telefónom, teda esemeskovanie a práca s internetom a sociálnymi sieťami, sú taktiež veľmi častou príčinou toho, že dochádza aj k tým najzávažnejším dopravným nehodám s následkom smrti. Polícia v tejto súvislosti zvýšila blokové pokuty, počas sviatkov sa rovnako zameriava aj na problematické telefóny.

Pokuty za alkohol

Kým v niektorých štátoch Európy je povolená hranica napríklad až 0,5 promile, u nás si za volant nesmiete sadnúť ani po jedinom pive. 

V prípade, že nafúkate za volantom viac ako 1 promile alkoholu, ide podľa § 289 Trestného zákona o trestný čin (prečin) ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý hrozí trest odňatia slobody až na 12 mesiacov.

Ak odmietnete dychovú skúšku alebo odber krvi, prihliada sa na vás ako na vodiča pod vplyvom alkoholu a riskujete pokutu od 300 do 1 300 eur. Vodičský preukaz vám môžu zobrať až na 5 rokov.

Pokuta za alkohol v dychu sa môže hýbať od 150 do 800 eur. V blokovom konaní alebo v rozkaznom konaní za tento priestupok možno uložiť pokutu do 650 eur.

Ak vodič počas vedenia vozidla požije inú návykovú látku alebo vedie vozidlo v takom čase po jej požití, keď sa na základe vykonaného vyšetrenia podľa osobitného predpisu návyková látka ešte nachádza v jeho organizme, neminie ho pokuta od 200 eur do 1000 eur a zákaz činnosti do 5 rokov.

Muži zákona vás takisto môžu poslať na odborné vyšetrenie, tzv. zisťovanie zdravotnej a psychologickej spôsobilosti. To vás vyjde na ďalšie stovky eur.

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok