Partnerské vzťahy a úvery. Poznáte dobre finančnú situáciu svojej polovičky?

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 10. 2019
Päť finančných otázok, v ktorých by ste mali mať s partnerom čím skôr „jasno“.
Partnerské vzťahy a úvery. Poznáte dobre finančnú situáciu svojej polovičky?

Zdroj: Shutterstock

Spolužitie partnerov v jednej domácnosti so sebou často prináša nielen radosti, ale aj každodenné problémy, ktoré môžu nastať pri spoločnom hospodárení s financiami, uhrádzaní bežných výdavkov, so splácaním pôžičiek či sporením. Prinášame vám päť najdôležitejších vecí, ktoré by si mali partneri vyriešiť. Vhodné je hovoriť o nich čím skôr, ideálne ešte pred sobášom, alebo pred tým, ako sa rozhodnú žiť pod jednou strechou.

1. Dlhy a pôžičky nezostanú dlho v tajnosti

Prípadné finančné problémy a záväzky čo i len jedného z partnerov môžu mať zásadný vplyv na fungovanie celej domácnosti. Preto by sa navzájom mali o nich informovať a to podľa možností čím skôr.

Odborníci na financie hovoria, že úvery z minulosti patria v partnerských vzťahoch často medzi tabu. „Či už ide o akúkoľvek väčšiu pôžičku alebo lízing na auto, nikdy nič z minulosti nezamlčujte,“ radí ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

V otázke dlhov by podľa jeho slov mali partneri držať spolu, pretože tak lepšie zvládnu splácanie v prípade ťažkostí. Mimoriadne nepríjemné môže byť, keď niektorý z partnerov klame vo svojich záväzkoch pri spoločnej hypotéke. „Ak máte vy alebo váš partner zlú platobnú históriu, naplnenie vašich snov o novom bývaní na tom môže rýchlo stroskotať,“ radí ombudsman Zborovský.

Neschválenie úveru z dôvodu ďalších nadbytočných úverov sa v banke považuje za negatívny záznam, ktorý bude mať klient zapísaný v úverovom registri. Vymazať záznam možno len po uplynutí určitého času, často to trvá roky.

 

2. Ako si rozdelíte platenie účtov? 

Ak sa snažíte vysporiadať s tým, kto, čo a ako bude platiť, v zásade máte tri možnosti.

Oddelené účty sú správnou voľbou pre tých, ktorí si chcú zachovať pocit istej nezávislosti. Výhodou je, že sa nemusíte partnerovi spovedať, za čo ste minuli každé euro.

Pokiaľ ale hospodárite každý zvlášť, stanovte si pravidlá, akým spôsobom budete platiť za spoločné veci, ako je nájom, energie, internet či nákup potravín. Vo väčšine vzťahov totiž nikdy jeden neplatí všetko a druhý nič. „Dohodnite sa napríklad tak, že si výdavky rozdelíte spravodlivo podľa príjmov, alebo na polovicu,“ odporúča M. Zborovský.

Spoločný účet je podľa ombudsmana riešením pre páry, ktoré nemajú problém s tým, že budú hospodáriť bez výhrad spolu. Svoje výplaty si nechávajú zasielať na účet, ku ktorému majú obaja platobnú kartu. Výhodou je, že nemusíte riešiť, či náhodou partner nenakúpil už tento mesiac toho už priveľa a teraz ste na rade vy. Nevýhoda ale spočíva v strate nezávislosti. Partner vidí všetky pohyby na účte aj obchody, v ktorých ste platili kartou.

A ak jeden z páru míňa viac, než sa tomu druhému zdá normálne, môžu nastať problémy. „Dohodnite sa preto na sume, ktorú každý mesiac môžete minúť bez toho, aby ste ju museli svojej polovičke nejako zdôvodňovať,“  hovorí ombudsman.

Spoločný aj oddelený účet je akýmsi kompromisným riešením. V dnešnej dobe, keď mnoho bánk ponúka účty zadarmo, toto riešenie ani nijako nezaťaží rodinný rozpočet. V praxi to vyzerá tak, že partneri dostávajú výplatu na svoje účty, odkiaľ vopred dohodnutú čiastku posielajú na spoločný účet. Z neho sa potom platia výdavky za nákupy alebo inkaso. Človek ta nestratí nezávislosť a nemusí riešiť, či má zaplatiť tento nákup, alebo až ten ďalší.

3. Držgroš alebo skôr rozšafný?

Diametrálne odlišný postoj partnerov na financie môže vzťahom poriadne otriasť. Napríklad, keď jeden vyhľadáva nové a nové zážitky spojené s cestovaním, iný zase uprednostňuje materiálne veci do domácnosti a obracia každé euro. Odlišné priority sa najviac ukážu v dobe, kedy je potrebné utiahnuť opasky. Dohoda o tom, na koho prioritách sa bude šetriť, potom môže vyústiť v poriadne ostrú debatu. Je preto dobré poznať priority svojho partnera. Držgroši a rozšafní musia nájsť spoločný kompromis. Finančné návyky mnohokrát pochádzajú už z detstva a často kopírujú správanie sa rodičov, pričom sú často citlivou témou. Ich riešenie preto neodkladajte až na vypäté situácie.

4. Financie a deti

Ak spolu plánujete deti, určite je to príležitosť pre ďalší rozhovor o financiách. Otázkou nie je len to, či si dieťa v momentálnej situácii môžete dovoliť. Budete stáť tiež pred rozhodnutím, koľko si dovolíte v budúcnosti míňať na jeho štúdium, mimoškolské aktivity, tréningy, aká by mala byť výška vreckového a od koľkých rokov ho dieťaťu dávať. „Odpovede na tieto otázky budete musieť hľadať spoločne. Je dôležité vyjasniť si ich hneď na začiatku, aspoň sa vyhnete nemilým prekvapeniam v postoji partnera,“ prízvukuje Zborovský.

5. Aké máte plány do budúcnosti?

Pre niekoho je riešiť tento problém predčasné, pre iného nie. Je pravdepodobné, že obaja chcete žiť spolu čo najdlhšie a tým pádom príde na rad aj otázka odkladania si úspor na neskoršie obdobie, vrátane dôchodku. „Nájdite si priestor na diskusiu o svojich predstavách už teraz. Potom vás neprekvapí, že váš partner chce predať dom a cestovať, zatiaľ čo vy ste plánovali stráviť penziu staraním sa o vnúčatá a sledovaním televízie,“ dodáva ombudsman Miroslav Zborovský.

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?