Ako sa pripraviť a prežiť recesiu bez exekúcií?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 16. 10. 2019
Vzhľadom na to, že Slováci sa extrémne rýchlo zadlžujú a na Slovensku sa začína ochladzovať nielen počasie, ale aj ekonomika, je najvyšší čas pripraviť sa na horšie časy.
Ako sa pripraviť a prežiť recesiu bez exekúcií?

Zdroj: Shutterstock

Kríza to nie je, ale ekonomika už brzdí

Nie je žiadnym tajomstvom, že posledné roky sa Slováci začali extréme zadlžovať. Najviac v rámci Európskej únie. Zadlžovanie podporovala aj vysoká zamestnanosť a rast ekonomiky. Tak isto prepad úrokových sadzieb, keďže napríklad  na Slovensku boli jedny z najlacnejších hypoték v celej Európe a aj  Česi mali takmer dvojnásobne vyššie úroky. Zadlžovanie nerobilo problém, pokiaľ ekonomika rástla. Avšak prichádza evidentné spomalenie, čo môže znamenať problémy pre ľudí, ktorí namiesto aktív nahromadili príliš veľa pasív. Výsledkom môže byť zvýšený počet exekúcií aj neschopnosti splácať záväzky. Ešte sa však dá na horšie časy pripraviť.

Ekonomický rast na Slovensku v 2. štvrťroku spomalil na 1,9 % medziročne. Štatistický úrad na začiatku septembra potvrdil, že rast hrubého domáceho produktu sa síce udržal, ale jeho dynamika medziročne klesla na dve percentá.

Slovenskú ekonomiku tak podľa analytikov v najbližšom období čakajú jednoznačne horšie časy po relatívne silnejšom raste.  Ekonomické spomaľovanie už odborníci vidia dlhšiu dobu aj na finančných trhoch. Podľa Martina Kaňu, generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky sa ukazuje na predstihových indikátoroch ekonomickej aktivity. Ide o prvé signály pripraviť sa s rozumom na prípadné krízové roky a zvládnuť ich bez toho, aby skončili exekúciou.

 

Refinancovanie práve včas

V súčasnosti sú úrokové sadzby stále extrémne nízke a to je dôvod zamyslieť sa, ako napríklad refinancovať pôžičky s vysokým úrokom a tým pádom ušetriť na mesačných splátkach. Ušetrené peniaze môžu byť základom budúcej rezervy. Týka sa to najmä úverov z nebankových spoločností, prečerpania na karte, či kreditnej karty, ktoré sú najdrahšie.

 „Pre klienta je vhodným riešením aj refinancovanie úverov, najmä v prípade, ak spláca naraz viacero nevýhodných úverov. V takom prípade môže klientovi pomôcť ich zlúčenie do jednej splátky, ktorá môže byť nižšia pokojne aj o niekoľko desiatok eur,“ hovorí Lýdia Žáčková z Poštovej banky. Je tak vhodné spraviť takéto opatrenia čo najskôr, nakoľko časom môžu vzrásť aj úroky a refinancovanie už nemusí byť tak výhodné.

Vybudujte si finančnú rezervu

Filozofia, že splácať je ľahšie ako sporiť, spôsobila, že u mnohých Slovákov sa scvrkli finančné úspory na minimum. Pokiaľ je ešte kríza len v predsieni, je čas znovu si vytvoriť finančnú rezervu. Ak máte úvery, namiesto troch platov je vhodné mať finančnú rezervu až vo výške šiestich mesačných platov. S takouto rezervou sa vám bude ľahšie dýchať aj pri prípadnom ochorení, či strate zamestnania. Pre vytváranie takejto rezervy je najvyšší čas. Pomôcť vytvárať ju môže práve refinancovanie a úspora na veciach, ktoré nepotrebujete.

Poistite si zdravie aj splátky

Strata zamestnania alebo ochorenie sú často príčinou, kedy sa ľudia dostanú do situácie, že zrazu napätý rozpočet povolí a nie je z čoho splácať. V prípade neočakávaných životných situácií, akými sú kritické choroby, úraz, smrť či trvalé následky úrazu, vám môže poistenie zachrániť rodinný rozpočet a aj strechu nad hlavou v prípade splátok hypotéky z poistenia.

 „Dôležité je správne nastaviť poistnú sumu, ktorá by sa mala rovnať minimálne výške hypotéky. Zároveň treba myslieť na finančnú rezervu na živobytie pre rodinu, či blízkych v prípade vzniku nepredvídanej udalosti, a to najmenej na 12, v ideálnom prípade až na 24 mesiacov,“  radí Lucia  Muthová z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Kontaktujte banku včas

Ak sa blíži termín splátky a vy nemáte na účte dostatok hotovosti, vyrazte do banky skôr, ako sa objavíte v kategórii omeškaných splátok. Pretože banka úplne inak bude riešiť problematické obdobie s človekom, ktorý včas platí svoje záväzky, ako s neplatičom. „Odklad splátok je možnosť, ktorá sa poskytuje klientom, ktorí aktuálne ešte nevykazujú problémy so splácaním. Je teda určená primárne pre situácie, ak klient vie, že v blízkej dobe môže mať problém s plnením svojich záväzkov kvôli mimoriadnej situácii,“ hovorí Dominik Miša z VÚB. Okrem odkladu splátok môže banka klientovi prehodnotiť splátkový kalendár, predĺžiť dobu splácania, znížiť splátku a podobne. Vždy je však potrebné rokovať o možnostiach pred tým, ako splátka nebude zaplatená.

Skúste investovať opatrnejšie

Kríza sa nedotýka len ľudí s dlhmi, ale aj investorov, ktorí by nesprávnou investíciou mohli prísť o rezervy, ktoré napríklad mali kryť aj ich úvery. Je čas na opatrnejšie investície. V niektorých prípadoch treba aj zmeniť investičnú stratégiu. Kým v období konjunktúry boli na mieste aj odvážnejšie investície, dnes je riešením cesta presunu úspor do konzervatívnejších fondov. Avšak netreba panikáriť, ani robiť unáhlené rozhodnutia.

Martin Kaňa radí, že svoje úspory môžu sporitelia chrániť dvomi spôsobmi. Buď výberom konzervatívnych investícií ako sú dlhopisy a reality, alebo pravidelným investovaním do aktívne riadených fondov.

Strážte si likviditu

V dobe krízy je nutné mať dostupné aj rýchle peniaze, čo znamená investovať do likvidnejších aktív. Napríklad ak máte investované peniaze len v nehnuteľnostiach, tak v čase krízy bude veľmi ťažké dostať sa k finančnej hotovosti, alebo neprísť o značnú časť investovanej sumy. Napriek tomu, že napríklad sporiace účty alebo krátkodobé termínované vklady nie sú výhodne úročené, sú veľmi rýchlo likvidné a k peniazom sa môžete dostať prakticky okamžite, alebo presne viete, kedy s nimi môžete počítať. Pred krízou je vhodné mať časť úspor aj v rýchlo likvidnej forme.

Anketa

Bola na Vás niekedy uvalená exekúcia?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok