Najväčšie lyžiarske strediská na Slovensku - porovnanie 2019

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 10. 2019
Popularita zimných športov na Slovensku rastie z roka na rok. Prispievajú k tomu aj čoraz kvalitnejšie lyžiarske strediská. Porovnali sme tie najväčšie a najobľúbenejšie.
Najväčšie lyžiarske strediská na Slovensku - porovnanie 2019

Zdroj: Shutterstock

Hľadáte lyžovačku blízko Bratislavy, ale nechce sa vám do susedných krajín? Alebo vám nezáleží na vzdialenosti a vyberiete sa za lyžovačkou kamkoľvek na Slovensku? Prinášame prehľad najobľúbenejších lyžiarskych stredísk v našej krajine.

Lyžovačka v Jasnej: najmodernejšie i najdrahšie

Lyžovanie v Nízkych Tatrách je pre všetky vekové kategórie i stupne obtiažnosti. Ponúka zhruba 50 kilometrov veľmi dobre upravených zjazdoviek. Výhodou je garancia snehu na 5 mesiacov a to najmä vďaka zasnežovacím systémom. Premáva tu zhruba 30 lanoviek, lyžovať možno aj v noci na trati Biela Púť. 

Hlavná sezóna v Jasnej trvá od 26. 12. do 19. 3. Skipas pre dospelého vyjde 39 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 31 eur za deň, deti do 12 rokov majú lístok za 27 eur na deň a deti do 6 rokov lyžujú zdarma. Pri kúpe skipasov cez vernostný program gopass možno nakúpiť s výraznejšími zľavami, prípadne zbierať body a využiť ich na ubytovanie či wellness. Zľavnené skipasy zakúpite tiež po 13. hodine.

Lyžovačka vo Vysokých Tatrách: najvyššie položené svahy

Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, Starý Smokovec. Aj v tatranských dolinách si užijete lyžovačku na vysokej úrovni. Spolu ponúkajú 24 kilometrov upravených zjazdoviek a hore vás vyvezie 22 lanoviek. Vysoké Tatry obľubujú aj bežkári, pre ktorých sú najmä na Štrbskom Plese ideálne podmienky. Milovníci adrenalínu ocenia možnosť vyviezť sa na Lomnické sedlo a vyskúšať si jednu z najstrmších a veľmi obľúbených zjazdoviek, ktorá je dokonca najvyššie položená na Slovensku (2190 m.n.m.). 

Strediská tu taktiež garantujú 5 mesiacov zasnežených zjazdoviek, v Tatranskej lomnici sú pre potreby lyžiarov zjazdovky rozšírené až na 60 metrov. 

Ceny skipasov Vysoké Tatry: Hlavná sezóna takisto trvá od 26.12. do 19.3. Skipas pre dospelého vyjde na 39 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 28 eur za deň, deti do 12 rokov majú lístok za 25 eur na deň a deti do 6 rokov lyžujú zdarma. Pri kúpe skipasov cez vernostný program gopass možno nakúpiť s výraznejšími zľavami, prípadne zbierať body a využiť ich na ubytovanie či wellness. Zľavnené skipasy zakúpite tiež po 13. hodine.

 

Lyžovačka na Donovaloch: najväčší areál pre deti

PARK SNOW Donovaly nájdete na hranici národných parkov Nízke Tatry a Veľká Fatra. Ponúkajú 11 kilometrov zjazdoviek z čoho tri štvrtiny sú zasnežované. Funguje tu najväčší areál pre výučbu lyžovanie v Strednej Európe, strediská sú tu však pre všetky vekové kategórie i obtiažnosti. Pre začiatočníkov odporúčame najmä Záhradište, pre pokročilejších Novú hoľu.

Ceny skipasov Donovaly: Hlavná sezóna taktiež trvá od 26.12. do 19.3. Skipas pre dospelého vyjde na 26 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 21 eur za deň, deti do 12 rokov majú lístok za 18 eur na deň a deti do 6 rokov lyžujú zdarma. Pre kratšie výlety možno objednať aj dvoj-, troj- či šesťhodinový skipas za výhodnejšie ceny.

Lyžovačka vo Vrátnej doline: najdlhšia najťažšia zjazdovka

Stredisko sa nachádza v Národnom parku Malá Fatra len 3 km od obce Terchová. Lyžiarske stredisko tvoria tri hlavné lokality a to sú Paseky, Poludňový Grúň a Chleb. Vo Vrátnej doline si na svoje prídu všetky obtiažnosti a strediská v tejto doline taktiež patria medzi najvyššie položené na Slovensku. Ponúka 17 zjazdoviek v dĺžke 14 kilometrov.

Pre milovníkov adrenalínu odporúčame navštíviť Chleb. Pri dobrých snehových podmienkach si tu totiž možno vychutnať najdlhšiu čiernu zjazdovku na Slovensku (pozn. redakcie: čiernou označujú najťažšie zjazdovky), kde na dĺžke 2-tisíc metrov prekonáte až 750-metrové prevýšenie.

Ako jedno z mála stredísk ponúka bezplatné parkovanie. Okrem lyžiarskej školy a škôlky ponúka Vrátna dolina aj babysitting pre rodičov s menšími deťmi. 

Ceny skipasov Vrátna: Hlavná sezóna vo Vrátnej doline trvá od 9.1. do 19.3. Skipas pre dospelého vyjde na 25 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 20 eur za deň, deti do 12 rokov majú lístok za 18 eur na deň a deti do 6 rokov lyžujú zdarma. Pre kratšie výlety možno objednať aj niekoľkohodinový skipas za výhodnejšie ceny. Zľavnené skipasy zakúpite tiež po 13. hodine.

Lyžovačka vo Veľkej Rači - Oščadnici: kysucký raj s veľkou rozlohou

Snow Paradise Veľká Rača Oščadnica má dlhý názov a jeho prednosťou je je tiež veľká rozloha. Nachádza sa na Kysuciach v Kysuckých Beskydoch a prepája tri lyžiarske lokality - Dedovka, Marguška a Lalíky. Na svoje si prídu všetky vekové kategórie i stupne obtiažnosti. 

Veľká Rača Oščadnica ponúka 14 kilometrov upravených zjazdoviek, pričom všetky sú zasnežované technickým snehom. Premávajú tú 3 lanovky, 3 vleky a celkovo tu nájdete 16 zjazdoviek rôznych obtiažností - najviac je stredne ťažkých a ľahkých. 

Ceny skipasov Veľká Rača - Oščadnica: Hlavná sezóna vo Veľkej Rači trvá od 25.12. do 19.3. Skipas pre dospelého vyjde na 26 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 22 eur za deň a deti do 10 rokov majú lístok zdarma. Pre kratšie výlety možno objednať aj štvorhodinový skipas za výhodnejšie ceny.

Lyžovačka v Bachledovej doline: Belianske tatry ako na dlani

Tridsať kilometrov od Popradu nájdete panoramatickú lyžovačku na hrebeni Spišskej Magury. Bachledka Ski and Fun je unikátna v zjazdovkách, ktoré sa rozprestierajú v troch dolinách a s prístupom z troch rôznych obcí - Ždiar, Jezersko a Malá Franková. Nadšenci lyžovania ocenia 10 kilometrovú dĺžku a 10 zjazdoviek.

Ceny skipasov Bachledka: Hlavná sezóna v Bachledke trvá od 25.12. do 5.3. Skipas pre dospelého vyjde na 23,30 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 22,40 eur za deň a deti do 9 rokov majú lístok za 21,20 eur na deň. Pre kratšie výlety možno objednať aj dvoj, štvor a šesťhodinový skipas za výhodnejšie ceny. Lacnejšie vyjde aj lyžovačka po 16:00. 

Lyžovačka v Malinô Brdo: jedna z najdlhších zjazdoviek

Tri kilometre od Ružomberka nájdete lyžiarske stredisko Malinô Brdo Ski & Bike. Veľkou devízou strediska je, že má široko upravované terény, ktoré v čase dobrých lyžiarskych podmienok nielen lyžiari, ale aj snowboardisti, či carveri. Tešiť sa môžete na 12 km zjazdoviek. Najdlhšia z nich meria až 3900 m, čo je jedna z najdlhších, umelo zasnežovaných zjazdoviek na Slovensku. 

Malinô Brdo je ideálne pre deti a začiatočníkov. Ponúka 10 kilometrov tratí, 2 lanovky a 6 vlekov. 

Ceny skipasov Malinô Brdo: Hlavná sezóna v ružomberskom stredisku trvá od 9.1. do 12.3. Skipas pre dospelého vyjde na 25 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 20 eur za deň a deti do 12 rokov majú lístok za 18 eur na deň. Deti do 6 rokov majú lyžovanie zdarma. Pre kratšie výlety možno objednať aj poldňový skipas.

Lyžovačka na Kubínskej holi: veľkolepý výhľad na Západné Tatry

Osem kilometrov od Dolného Kubína nájdete v krásnej prírode Oravskej Magury SKI PARK Kubínska hoľa. Patrí takito medzi jedno z najnavštevovanejších na Slovensku. Prevýšenie zjazdoviek v tomto stredisku dosahuje až 676 metrov. 

Návštevníci môžu využívať zjazdovky s celkovou dĺžkou až 14 km, svah obsluhujú dve lanovky, päť lyžiarskych vlekov pre pokročilejších lyžiarov a tri lyžiarske vleky pre začiatočníkov. Snowboard park má svoj samostatný vlek a je bezpečne oddelený od ostatných lyžiarskych tratí.

Ceny skipasov Kubínska hoľa: Hlavná sezóna na Kubínskej holi trvá od 25.12. do 12.3. Skipas pre dospelého vyjde na 26 eur za deň, juniori a seniori majú skipas za 21 eur za deň a deti do 12 rokov majú lístok za 16,50 eura na deň. Deti do 6 rokov majú lyžovanie zdarma. Pre kratšie výlety možno objednať aj dvoj či štvorhodinový skipas.

Lyžovačka na Salamandre: kvalitné lyžovanie na juhu

Najjužnejšie položené lyžiarske stredisko na Slovensku. Salamandra resort nájdete uprostred Štiavnických vrchov blízko historickej Banskej Štiavnice. Stredisko ponúka stredne ťažké zjazdovky s dĺžkou 1450 metrov a prevýšením 270 metrov. Pre deti tu majú vlek s dĺžkou 200 metrov i lyžiarsku škôlku.

Ceny skipasov Salamandra: Hlavná sezóna trvá od 1.12. do 15.3. Skipas pre dospelého vyjde na 27 eur za deň, juniori a seniori majú zľavy, rodinný lístok pre troch vyjde na 60 eur na deň, pre štyroch na 70 eur na deň. Deti do 4 rokov majú lyžovanie zdarma. Pre ubytovaných v hoteli Salamandra poskytuje stredisko rôzne zľavy.

Anketa

Preferujete lyžovačku v zahraničí než na Slovensku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok