Koľko stojí lyžovačka v Rakúsku?

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 10. 2019
Pre koho je lyžovačka v Rakúsku výbornou voľbou? Pozreli sme sa bližšie na náklady spojené so zimnými výletmi k našim západným susedom.
Koľko stojí lyžovačka v Rakúsku?

Zdroj: Shutterstock

Vyššie ceny skipasov, za to kvalitnejšie zjazdovky. Pre niekoho môže byť Rakúsko príliš ďaleko, za to sieť diaľníc a rýchlostných ciest je výborne vybudovaná a šetrí čas. Pre koho je lyžovačka v Rakúsku výbornou voľbou? 

Kvalitnú lyžovačku možno zažiť už 200 kilometrov od Bratislavy. Pozreli sme sa na to koľko vyjde lyžovačka v Rakúsku a s akými nákladmi je potrebné počítať.

 

Priemerná cena skipasu 40 eur

Lyžovačka v Rakúsku môže často vyjsť lacnejšie ako na Slovensku. Výhodná je najmä pre lyžiarov zo Západného Slovenska, no nájdu sa aj takí, ktorí cestujú z Východu a nevadia im stovky kilometrov navyše.

Cena skipasov v Rakúsku je porovnateľná s cenami na Slovensku. Do úvahy však treba zobrať najmä vysokú kvalitu služieb, ktorú majú Rakúšania v takmer všetkých svojich strediskách a to bez ohľadu na ich veľkosť či obtiažnosť trás. Priemerná cena skipasu v Rakúsku vychádza 15 eur pre neplnoleté dieťa a pre dospelého 40 eur. 

Zľavy a lyžovanie zdarma pre deti

Ak máte dieťa do 6 rokov, ani v Rakúsku (podobne ako na Slovensku) mu neplatíte za skipas - je k dispozícii zadarmo. Niektoré strediská však ponúkajú bezplatnú lyžovačku aj pre staršie deti. 

Deti do 8 rokov napríklad lyžujú zadarmo v strediskách Ischgl a Obergurgl. 

Zadarmo lyžujú všetky deti do 10 rokov v skiareáloch Stubaital alebo vďaka tzv. „Bambini-Freikarte“ v areáloch Kaunertal a Pitztal. 

Zaujímavou alternatívou môže byť aj tzv. Schneemannkarte, vďaka ktorej dostanú deti do 10 rokov skipas iba za 3 eur na deň v týchto ôsmich skiareáloch: Heiligenblut, Hinterstoder, Hochficht, Hochkar, Kasberg, Kössen, Ötscher a Wurzeralm.

Ak sa však rozhodnete vziať na lyžovačku deti, tak im nezabudnite pribaliť aj prilbu, ktorá je povinná pre deti do 15 rokov (v Salzbursku, Hornom a Dolnom Rakúsku, Štajersku a Korutánsku). Prilba pre dospelých síce nie je povinná, no lyžiarske strediská ju však odporúčajú každému.

Ubytovanie výrazne drahšie ako na Slovensku

Pokiaľ ide o ubytovanie, tak to je výrazne drahšie než na Slovensku. Ceny zvyknú byť viac než dvojnásobné. To sa týka najmä hotelového ubytovania, ak sa uskromníte s rodinným apartmánom, môžu byť ceny veľmi obdobné tým na Slovensku. 

Pozor na nástrahy cestovania autom

V Rakúsku, rovnako ako aj na Slovensku pozor na dopravné predpisy. Nedodržanie predpisov, nervózne vystupovanie voči policajtom alebo auto v zlej kondícii môžu vyjsť na niekoľkonásobok ceny dovolenky. V krajnom prípade budete namiesto lyžovania vybavovať novú technickú kontrolu pre vaše vozidlo.

Ak napríklad v Rakúsku tvoríte prekážku premávke, alebo má vaše auto poruchu, ktorá ohrozuje ostatných účastníkov premávky, hrozí vám pokuta až 5 000 eur.

Rakúsko už má nainštalovaných množstvo dopravných kamier, ktoré policajti využívajú pre účely kontroly dodržiavania predpisov. Keď uvidíte radar, už je neskoro spomaliť, navyše kamerový záznam odhalí aj telefonovanie počas jazdy, rozopnuté bezpečnostné pásy, ale aj jazdu v odstavnom pruhu alebo nedovolené otáčanie sa. Pokuta vám príde do niekoľkých týždňov domov poštou, rakúska dopravná polícia totiž spolupracuje s tou slovenskou a dnes už majiteľa auta vyhľadajú veľmi rýchlo.

Pozor najmä na reťaze. Tie sú povinné pri vjazde do niektorých lyžiarskych oblastí, policajná kontrola púšťa len autá s reťazami alebo štvorkolky. Často sa však dajú požičať priamo pri vstupe do strediska, prípadne zakúpiť na čerpacej stanici, kde to však môže vyjsť zbytočne draho.

Lyže a snowboardy prepravujte za každých okolností upevnené na vozidle, prípadne ukotvené v kufri. Polícia si môže skontrolovať aj prevoz lyží a v prípade zistenia nedostatkov ukladá blokovú pokutu. Do povinnej výbavy auta v Rakúsku patrí jedna reflexná vesta, jedna autolekárnička a jeden výstražný trojuholník.

Pri cestovaní po diaľnici máte na výber 3 možnosti. Môžete si zakúpiť desaťdňovú, dvojmesačnú alebo ročnú diaľničnú známku a zaplatiť budete môcť kreditnou kartou alebo prostredníctvom služby PayPal.

Tu sú ceny pre rok 2019:

  • Ročná diaľničná známka: 89,20 eur (platí najviac do 31.1.2020)
  • 60-dňová diaľničná známka: 26,80 eur
  • 10-dňová diaľničná známka: 9,20 eur

Bude snežiť? To je jedno

Výhodou lyžovačky v Rakúsku je, že nemusíte sledovať snehové správy. V Hornom Rakúsku máte sneh počas celej zimy zaručený. Netreba sa tak obávať, či práve vo vašom termíne zimnej dovolenky bude na čom lyžovať. Sneh bude a bude ho dosť, aby ste si svoju lyžovačku naplno užili.

TOP lyžiarske strediská v Rakúsku

  • Kaprun - lyžovanie na ľadovci vo výške 3023 m.n.m., 29 zjazdoviek, celková dĺžka 138 km, cena skipasu pre dospelého cca 50 eur v sezóne
  • Kitzbühel - populárne pre jednu z najťažších zjazdoviek v Rakúsku, ponúka až 165 km, o niečo nižšia nadmorská výška avšak podmienky výborné počas celej sezóny, cena skipasu pre dospelého rovnako približne 50 eur v sezóne
  • Sölden - vysoká nadmorská výška a celoročné lyžovanie na ľadovci, cena skipasu pre dospelého činí 55 eur na deň
  • Ischgl - neuveriteľných 239 kilometrov zjazdoviek, z toho 80% zasnežovaných a takmer 15% len pre veľmi skúsených lyžiarov a snowboardistov, cena 50 eur na deň
  • Obertauern - 100 kilometrov lyžiarských tratí a 26 kilometrov zjazdoviek, lyžovačka vo výške 2313 m.n.m.

Pred cestou do Rakúska určite zvážte kvalitné cestovné poistenie so zameraním na šport, prípadne extrémne športy. Výhodnou alternatívou je aj celoročné poistenie Alpenverein, ktoré platí na celom svete a ponúka množstvo výhod.

Anketa

Preferujete lyžovačku v zahraničí než na Slovensku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok