Dovolenka na horách: tieto veci si nezabudnite zobrať (checklist)

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 11. 2019
Čo je nevyhnutné a čo môže zostať doma? Prinášame návod, ako sa zbaliť na dovolenku na hory.
Dovolenka na horách: tieto veci si nezabudnite zobrať (checklist)

Zdroj: Shutterstock

Čas lyžovačiek je pomaly tu a vy už určite plánujete poriadnu lyžovačku na Slovensku alebo v zahraničí. My vám poradíme, ako sa efektívne zbaliť, na čo nezabudnúť a naopak čo môžete pokojne nechať doma.

Kam s lyžami a výstrojom?

Mnohé veci si na lyžovačku musíte vziať, niektoré si môžete požičať priamo v stredisku. Lyže patria do druhej kategórie. Ak nie ste pravidelní lyžiari, môžete si ich požičať v stredisku a ušetríte množstvo priestoru. Má to svoje výhody a samozrejme aj niekoľko nevýhod. Problematike sa venujeme v špeciálnom článku (Požičať si lyže alebo kúpiť?). 

Lyžiarky odporúčame zakúpiť a podľa možností radšej nepožičiavať. Do auta teda potrebujete uschovať lyžiarsku výbavu a oblečenie bez ktorého sa nezaobídete.

Na lyžovačku zväčša Slováci cestujú autom, mnohí využívajú aj autobusové či vlakové spojenia, ktoré majú v cene aj skipas. Ak berieme do úvahy, že cestujete autom, črtajú sa viaceré možnosti, kam uschovať lyže. 

Drahšou alternatívou, avšak veľmi skladnou je úschovný priestor na streche vozidla, teda tzv. strešný nosič (cena sa pohybuje v stovkách eur). Okrem vysokej obstarávacej ceny výrazne zvyšuje aj spotrebu auta. Ak v aute cestujete len dvaja, lyže môžete uchovať aj priamo v kufri, treba ich však poriadne ukotviť a zabezpečiť. V opačnom prípade môžete mať problém pri policajnej kontrole, najmä v Rakúsku

Mnohí výrobcovia myslia aj na túto eventualitu, a tak najmä v autách s karosériou kombi, alebo v SUV často nájdeme v zadných sedadlách otvor určený práve na prepravu lyží. Lyže ukryté priamo v aute sú bezpečne ukryté pred zlodejmi i zlými poveternostnými podmienkami. Nie ste obmedzení ani maximálnou rýchlosťou, tak ako pri prevoze nad autom.

Alternatívou pre prevoz lyží či snowboardu môže byť aj zavesenie na ťažné zariadenie vzadu. Umožňuje jednoduchšiu manipuláciu, uvezie až 6 párov lyží naraz. Má to však aj svoje nevýhody ako zlý výhľad dozadu, zlý prístup do kufra a nečistoty od cestnej premávky.

 

Zoznam vecí, ktoré nezabudnite (checklist)

  • lyže / snowboard
  • palice
  • lyžiarky / snowboardové topánky
  • helma
  • vosk na lyže
  • lyžiarská bunda
  • lyžiarske nohavice
  • zimná čiapka
  • termo ponožky
  • funkčné prado
  • lyžiarske okuliare
  • lyžiarske rukavice
  • lyžiarska kukla
  • flísová mikina / iná vrstva pod bundu
  • náhradné oblečenie k lyžovaniu (prispôsobiť počtu dní)

Oblečenie: radšej viac kusov do rezervy

Na lyžovačke je dôležité mať k dispozícii kvalitný výstroj a vhodné termo oblečenie. V prípade termo oblečenia platí pravidlo, viac je vždy lepšie. Treba mať k dispozícii niekoľko kusov, mokré termoprádlo je vám nanič.

Lekárnička pre každý prípad

Či v lete, či v zime, dobrá lekárnička by mala byť vždy súčasťou vašej dovolenkovej výbavy. Z času na čas môže dôjsť k neočakávanej situácii a tak oceníte najmä obväzy, dezinfekčné prípravky, lieky proti bolesti, zažívacím problémom, horúčke a proti prechladnutiu.

Sušička na obuv a lyžiarky

Veľmi šikovným pomocníkom pri zimnej dovolenke je elektrická sušička topánok. Zredukujete tak výskyt baktérií a plesní a zabezpečíte si komfort a pohodlie na svahu.

Krém na opaľovanie aj v zime

Pre mnohých sú krémy na opaľovanie záležitosťou len letných dovoleniek, avšak pri lyžovačkách vo vyšších nadmorských výškach oceníte aj opaľovací krém so silnejším faktorom. Je skladný, zmestí sa do batohu a teda ho môžete vziať so sebou aj na svah.

Balzam na pery

Masť alebo balzam na pery oceníte v tuhých mrazoch. Najmä pri neustálom pôsobení vetra pri lyžovaní dochádza k popraskaniu kože i pier. Balzam na pery teda určite zbaľte so sebou.

Slnečné okuliare

Lyžiarske okuliare sú samozrejmosťou, slnečné okuliare sú odporúčané. Slnko v spojení s ľadom a snehom na svahu môže mať devastačné účinky pre vaše oči. Nepodceňte to a pribaľte aj jedny kvalitné slnečné okuliare.

Čo netreba brať so sebou?

Najviac miesta v aute zaberie výstroj, lyže a oblečenie. Ušetriť miesto môžete najmä, ak vynecháte jedlo, prípadne ho zredukujete na minimum. V lyžiarskych strediskách sú predsa vždy obchody a tak všetko potrebné viete nakúpiť aj tam. 

Nezabudnite na horské poistenie

Kvalitné poistenie na hory je základ. Viete ho vybavit aj na poslední chvíľu a v prípade pojistného plnenia ušetrí stovky či tisíce eur. Zvážte aj drahšie poistenie na extrémne športy a poistenie batožiny v prípade krádeže.

Anketa

Máte svoje lyže alebo si ich požičiavate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok