Nová nižšia daň z príjmu pre živnostníkov už od januára 2020

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 24. 10. 2019
Zníženie sadzby dane z príjmov je súčasť sociálneho balíčka, ktorý bol schválený v parlamente. Nová daňová sadzba platí už od januára 2020 avšak sa netýka všetkých.
Nová nižšia daň z príjmu pre živnostníkov už od januára 2020

Zdroj: Shutterstock

Radovať sa môžu predovšetkým živnostníci a právnické osoby s ročnými príjmami do 100 tisíc eur.

Už od prvého januára si tak na svoje príjmy môžu uplatniť zníženú sadzbu dane 15 %.

Okrem nižšej daňovej sadzby schválili poslanci aj zmenu vo výpočte nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Vďaka novému výpočtu bude vyššia a živnostníci tak môžu ušetriť viac.

Nezdaniteľná časť základu dane daňovníka sa počíta ako 19,2-násobok životného minima. Od nového roku sa bude NČZD na daňovníka vypočítavať ako 21-násobok životného minima.

 

Daňové priznanie živnostníka k príjmom za rok 2019

So sníženou sadzbou dane však nemožno počítať v daňovom priznaní k dani z príjmov získaných v roku 2019, i keď sa toto daňové priznanie podáva až v prvom kvartály roku 2020 (január až marec 2020).

Živnostníci podávajú svoje daňové priznanie už len elektronicky. Povinnosť podať daňové priznanie má živnostník vtedy, ak jeho príjmy za rok 2019 boli vyššie ako 1 968,68 eur. Daňové priznanie musí živnostník podať aj vtedy, ak vykáže stratu.

Daňové priznanie je nutné podať najneskôr do 31. marca 2020. Ak viete, že to nestíhate, môžete si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania tým, že najneskôr do 31. marca podáte oznámenie.

    • Ako si predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania

Lehota na podanie daňového priznania do 31. marca 2020 platí aj pre tých živnostníkov, ktorí v tomto roku ukončili svoju živnosť.

Výdavky živnostníka

Sadzba dane slúži na vypočítanie daňovej povinnosti. To  však  neznamená , že si živnostník vezme všetky príjmy a vynásobí ich daňovou sadzbou. Svoje príjmy zníži o výdavky. Buď si uplatní skutočne preukázateľné výdavky podľa daňovej evidencie, jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.
Živnostníci, obzvlášť ti drobní, môžu uplatniť aj tzv. paušálne výdavky vo výške 60 % z úhrnu príjmov najviac do výšky 20 000 eur. Potom však už nie je možné uplatniť žiadne iné výdavky súvisiace s podnikaním.

Zaplatené poistné a príspevky nepatria medzi paušálne výdavky. Tieto si živnostník uplatní v skutočnej výške.

Daňové zvýhodnenia

Živnostníci si okrem výdavkov môžu znížiť základ dane ešte aj o nezdaniteľné časti základu dane:

  • na daňovníka
  • na manželku

Maximálna výška nezdaniteľnej časti základu dane za rok 2019 je 3 937,35 eura.  To je však suma, ktorú si môže uplatniť živnostník, len ak boli jeho príjmy nižšie ako 20 507 eur. V prípade, že sú príjmy živnostníka vyššie, znižuje sa suma nezdaniteľnej časti. Jej výšku si môžete vypočítať aj na našej kalkulačke nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka.  

Aj maximálna suma nezdaniteľnej časti základu dane na manžela/manželku sa nachádza na úrovni 3 937,35 eur. Uplatní si ju však iba ten živnostník, ktorého príjem nie je vyšší ako 36 256,36 eur a manželka nemala žiadny príjem. V prípade vyšších príjmov živnostníka, alebo ak manželka nejaké príjmy dosahovala, zníži sa aj suma nezdaniteľnej časti základu dane na manželku. Jej výšku si môžete vypočítať na kalkulačke. Dozviete sa tam, aj rozširujúce informácie o tejto nezdaniteľnej časti.

Nová daň z príjmu pre živnostníkov

Zdroj: Shutterstock

Ďalej si základ dane môžu znížiť:

  • o príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie
  • úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou
  • na zaplatené úroky

Tieto položky daňový základ znižujú. Keď sa uplatní daňová sadzba, získate výšku daňovej povinnosti - teda sumu, ktorú musíte zaplatiť.

Túto výslednú daň môžete znížiť ešte uplatnením daňového bonusu na dieťa.

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok