Vianočné darčeky na úver? Ak už musíte, voľte radšej kreditnú kartu

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 11. 2019
Kreditná karta vám umožní nakupovanie darčekov pod vianočný stromček aj v prípade, že práve nemáte dostatok prostriedkov. Využiť sa oplatí najmä jej bezúročné obdobie. Inak sú všetky úvery na Vianoce málo odporúčané, skôr vám ublížia.
Vianočné darčeky na úver? Ak už musíte, voľte radšej kreditnú kartu

Zdroj: Shutterstock

Vianočný ošiaľ spojený s nakupovaním darčekov čoskoro vypukne. Sviatky pokoja a hojnosti sú na Slovensku spojené s preplnenými nákupnými centrami a internetovými obchodmi, ktoré sľubujú doručenie darčekov pokojne aj na poslednú chvíľu. Ak na Vianoce nemusíte siahať hlboko do vrecka, alebo si ich užívate aj mimo materiálnych vecí, máte o starosť menej. Ak však chcete potešiť blízkych menším či väčším darčekom a nezostali vám úspory navyše, s veľkou pravdepodobnosťou využijete debet na účte, prípadne kreditnú kartu. Brať spotrebný úver nie je príliš rozumné, avšak zo spomínaných možností ponúka napríklad najlepší úrok.

Úver na darčeky možno považovať za jeden z najhorších úverov vo všeobecnosti. Pretože či už kupujete darček niekomu inému, alebo „rodinný“, splátky budú obvykle trvať dlhšie, ako samotná radosť z darčeka.

Povolené prečerpanie je jednoduché riešenie

Môžete ísť „do mínusu“, lebo viete, že v januári dostanete prémie, prípadne vám príde dostatok financií? Urobte tak. Za používanie kontokorentného úveru platíte vtedy, ak prostriedky z neho aktívne využívate. Takže ak máte od banky k dispozícii peniaze priamo na vašom bankovom účte, ide pre vás o najjednoduchšiu možnosť, ako si požičať na darčeky.

Výška úroku sa však pohybuje často okolo 20%, takže si dajte záležať, aby ste kontokorent čím skôr splatili. V opačnom prípade sa dostanete do kola v ktorom si takto každý mesiac budete používať a preplatíte desiatky eur navyše.

Kontokorent je pomerne jednoduchý na vybavenie. Banka vám ho často sprístupní automaticky, podľa objemu peňazí, ktorý prúdi na váš bankový účet každý mesiac.

 

Využite bezúročné obdobie kreditky

Kreditnú kartu nezískate len tak, banky majú často vysoké bonitné požiadavky na jej vydanie. Čím vyšší status máte, tým lepšiu kreditnú kartu vám ponúkne. Aj to môže rozhodnúť o výške úroku a ďalších benefitoch kreditnej karty.

Vo všeobecnosti vám však banky pri poskytnutí kreditnej karty ponúkajú bezúročné obdobie, ktoré je v prípade jednotlivých bánk rozdielne. Bezúročné obdobie sa pri kreditných kartách pohybuje najčastejšie v rozmedzí 40 až 55 dní. Ak úver čerpaný prostredníctvom kreditnej karty splatíte počas tohto obdobia, neplatíte z neho žiadne úroky. Môžete tak takmer dva mesiace nakupovať za peniaze banky úplne zadarmo. Aj preto je kreditná karta mimoriadne výhodná najmä na vianočné nákupy - zaplatíte ňou za takmer akúkoľvek službu či produkt.

Okrem toho však musíte dodržať niekoľko zásad používania, inak sa z kreditnej karty stane váš úhlavný nepriateľ. Veľmi draho vás môže v prípade kreditnej karty vyjsť napríklad výber z bankomatu. Pokiaľ čiastku nesplatíte v bezúročnom období, kreditná karta má jeden z najvyšších úrokov spomedzi všetkých úverových produktov finančného trhu.

Spotrebný úver ako posledná možnosť

Jednou z možností, ako nakúpiť vianočné darčeky na pôžičku a pritom si „nepožičať“ je nákup na splátky. Ten umožňuje mnoho spoločností najmä s elektronikou, aby ste si kúpili tovar s nulovým navýšením. V princípe zaplatíte toľko, koľko za spotrebič v hotovosti, akurát si cenu rozložíte na viac mesiacov. Tento spôsob je výhodný aj vtedy, ak kupujete hodnotnejšiu vec a hoci peniaze máte k dispozícii, nemusíte ich vydať naraz, môžete ich využiť na niečo iné, prípadne ako investíciu. 

Bezúčelový spotrebný úver by ste mali brať ako poslednú možnosť, prípadne sa ešte zamyslieť, či tohtoročné Vianoce nestrávite radšej bez vianočných darčekov.

Spotrebný úver síce môže mať najvýhodnejší úrok zo spomínaných foriem úveru, ročná percentuálna miera nákladov je ale veľmi vysoká. To znamená, že vy síce zaplatíte z požičanej sumy úrok 8%, ale vďaka poplatkom a ďalším nákladom vás požičaných 1000 eur nevyjde v konečnom dôsledku namiesto očakávaných 1080 na 1190 za rok.

Nečakaný „darček“ pod stromček

Každý úver sa automaticky zaznamenáva aj do úverového registra. Ak je ten váš čistý a najbližšie roky neplánujete brať ďalšie úvery či hypotéky, nemusí vás to nejak extra zaujímať. Informácia o pôžičke však bude dostupná pre finančné ústavy ďalších 5 rokov po poslednej splátke. Je to tak trochu nechcený „darček“ na záver roka. Najnovšie kritéria na požičiavanie peňazí sa rok čo rok spríspňujú, ak si svoje možnosti pokazíte jedným úverom spred Vianoc, bude vás to mrzieť ešte dlho.

Anketa

Koľko máte úverov a pôžičiek?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie pôžičky podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

28. 2. 2024 | Marek Mittaš

Máte príliš drahú hypotéku? Toto sú vaše možnosti

Úrokové sadzby hypotekárnych úverov sa za posledné dva roky výrazne zvýšili. Toto zvýšenie malo priamy vplyv na mesačné splátky, ktoré v súčasnosti komplikujú bežný život mnohým rodinám.... celý článok

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

8. 2. 2024 | Barbora Magočová

Neviete, čo robiť, keď vám exekútor zablokuje účet? Tu je odpoveď!

Exekúcia prikázaním pohľadávky z účtu v banke je v súčasnosti využívaná naozaj hojne. Bankový účet je totiž pre exekútora ľahko odhaliteľný; dlžnú čiastku môže vďaka tomu vymôcť rýchlo,... celý článok

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

18. 12. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Aké informácie od vás poskytovateľ úveru musí žiadať? A čo hrozí, ak to neurobí?

Vianoce a novoročné výpredaje nás spravidla vyprovokujú, aby sme načreli hlbšie do našich peňaženiek. Nemálo ľudí v tomto období rieši nedostatok financií spotrebiteľskými úvermi. Podľa... celý článok

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

15. 11. 2023 | Marek Mittaš | 1 komentár

VIDEO: Ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami a neprichádzať zbytočne o peniaze?

Vysoká inflácia poznačila rozpočty mnohých domácností. Narástli ceny potravín, energií, mnohým zdraželi hypotéky. Ako sa vyrovnať s vyššími výdavkami a naopak kde nájsť vhodné zhodnotenie... celý článok

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

9. 11. 2023 | Barbora Magočová

Stalo sa pre vás plnenie dlhu nemožným? Ako z toho vyjsť čo najlepšie?

Viete o tom, že nemožnosť plnenia záväzku automaticky spôsobí jeho zánik? Aké práva a povinnosti vám vznikajú, ak nedokážete dodržať, na čom ste sa s veriteľom dohodli? Na čo má naopak... celý článok