Vianočné trhy v Budapešti 2019: najchutnejšie adventné trhy v Európe?

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 11. 2019
Maďarská gastronómia je povestne dobrá a Slováci ju dôverne poznajú. Je to jeden z najväčších dôvodov, prečo každý rok tisíce Slovákov smerujú pred Vianocomi do Budapešti.
Vianočné trhy v Budapešti 2019: najchutnejšie adventné trhy v Európe?

Zdroj: Shutterstock

V predvianočnom období sa európske metropoly predbiehajú v tom, ktorá prinesie autentickejší vianočný zážitok z adventných trhov. Budapešť patrí nepochybne medzi tie najlepšie a najväčšie. Každoročne ich navštívi viac ako 600-tisíc ľudí.

Otvorené každý deň až do Silvestra

Na budapeštianskom Vörösmartyho námestí sa aj tento rok koná už 16. ročník tradičných vianočných trhov, ktoré patria medzi desať najkrajších v Európe. Jedinečnosťou tohto trhu je, že ide o vianočný aj novoročný trh a otvorený je od 27. novembra do 31. decembra 2019, teda aj po vianočných sviatkoch, a to každý deň v čase od 10:00 do 20:00 hod.

Odporúčame tiež navštíviť trhy pred Bazilikou sv. Štefana.

Pri návšteve budapeštianskych trhov nemusíte zamieňať hotovosť za forinty, na trhoch sa dá platiť aj kartou.

Budapešť láka skvelým jedlom i programom

Typické pre budapeštianske trhy je najmä výborné jedlo. Námestím sa počas predvianočných dní nesie vôňa trdelníkov, pečených gaštanov, pečienky, maďarského gulášu či halászlé a nechýba samozrejme ani varené víno či punč.

Návštevníci si aj tento rok budú môcť vybrať z ponuky 130 výrobcov ľudovoumeleckých predmetov v obnovených drevených domčekoch, ktoré ich lákajú vianočným tovarom, remeselníckymi výrobkami a gastronomickými pochúťkami.

Trhy ponúkajú bohatý kultúrny program pre malých aj veľkých. Cez týždeň i víkendy čakajú návštevníkov tanečné vystúpenia a koncerty folkovej, jazzovej, bluesovej či soulovej hudby. Deti zas potešia bábkové divadelné predstavenia, drevený vláčik na hranie a kreatívne dielničky, kde si môžu vyrobiť sviečku, košík, medovníky alebo rôzne ozdoby.

Pre fajnšmekrov sú pripravené aj platené prehliadky so sprievodcom. Za 2,5 hodiny a 30 eur absolvujete so sprievodcom návštevu dvoch vianočných trhov aj ochutnávku vína.

 

Ako sa dostať na vianočné trhy v Budapešti?

Zo Slovenska premávajú do Budapešti autobusy i vlaky a mnohí cestujú aj autom a parkujú bezplatne najmä v obchodných centrách v okrajových častiach metropoly.

Pri ceste autom si nezabudnite kúpiť maďarské diaľničné mýto a pozor aj na povinnú výbavu v aute (autolekárnička, výstražný trojuholník, reflexná vesta, náhradná pneumatika).

Celodenné autobusové výlety zo slovenských miest vyjdú približne na 30 eur spiatočne. Ak chcete ísť na vlastnú päsť, je rozdiel v cene zanedbateľný, takže takéto výlety vychádzajú veľmi výhodne, nakoľko máte v cene aj program.

Vlak Praha - Bratislava - Budapešť premáva každé dve hodiny. Košice - Budapešť zase 2-krát denne. Deti do 6 rokov cestujú vlakom zadarmo a seniory nad 65 rokov majú vo vnútroštátnych vlakoch Maďarska bezplatnú dopravu - týka sa to občanov EÚ a výhradne vnútroštátnych vlakových liniek. Medzinárodný spoj zo Slovenska je potrebné zakúpiť aj pre dôchodcu, avšak stačí mu niekde prestúpiť na vnútroštátny vlak a už cestuje bezplatne. Vlak pre dospelú osobu z Bratislavy do Budapešti vyjde na 17,50 eur. Z Košíc to stojí 20 eur a napríklad z Popradu 28,50 eur (vyššia cena, pretože sa ide cez Košice)

Na trhy sa dostanete veľmi jednoducho odkiaľkolvek z mesta. Priamo na námestí stojí linka metra M1 (žltá), neďaleko je však aj stanica Deák tér, kde má zastávku metro M2 a M3, aj električky číslo 47 a 49. Stačí teda naskočiť na spomínané linky a behom pár minút ste v centre diania.

Ceny lístkov na metro v Budapešti

  • Jednosmerný lístok vyjde 350Ft (1 euro)
  • Celodenný lístok vyjde 1650Ft (5 eur)
  • 3 zastávky za 300Ft (0,90 eura)
  • Deti do 6 rokov cestujú v metre ZDARMA

Orientačné ceny jedál na trhoch

Ceny jedál a pitia sú prijateľné, aj keď vyššie ako v Bratislave. Langoše kúpite za 3 eurá, guláš stojí 6 eur, klobásky vám predajú od 5 eur a perkelt z kohútích žliaz stojí  7 eur.

Za punč bez alkoholu zaplatíte 3 eurá, s alkoholom 5 eur, s pálenkou 6 eur a za varené víno dáte 3 eurá.

Odporúčame tiež: 

Anketa

Ktoré zahraničné vianočné trhy sú podľa vás najkrajšie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok