Ako pred exekútorom ochrániť aspoň časť peňazí na účte?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 4. 11. 2019
Obstavenie bankového účtu je v praxi jedným z najčastejších spôsobov, ktorým sa exekútori usilujú vymôcť dlžné pohľadávky. Čítajte, ako táto forma exekúcie prebieha a ktorých peňazí na účte sa nemôže týkať.
Ako pred exekútorom ochrániť aspoň časť peňazí na účte?

Zdroj: Shutterstock

Blokácia sa nevzťahuje k účtu, ale k dlžnej sume

Ak chce exekútor uspokojiť pohľadávku veriteľa z peňazí na vašom účte, musí banke doručiť príkaz na začatie exekúcie. Po jeho doručení banka nemusí zablokovať celý účet. „Zmrazí“ sa len suma vo výške vymáhanej pohľadávky a jej príslušenstva, ktoré môžu tvoriť napríklad úroky z omeškania, trovy súdneho konania či zmluvné úroky. V dôsledku blokácie vám bude až do výšky blokovanej sumy znemožnená realizácia všetkých platieb; z účtu môžu odísť len platby určené na uspokojenie pohľadávky, jej príslušenstva a trov exekúcie, a to na účet určený exekútorom.

Upovedomenie o začatí exekúcie na bankový účet doručí exekútor vám aj vášmu veriteľovi. Zároveň vám zakáže nakladať s peniazmi na účte až do výšky vykonateľnej pohľadávky a jej príslušenstva.

Prvou možnosťou obrany je návrh na zastavenie exekúcie

Peňažné prostriedky z bankového účtu vám exekútor nestiahne hneď. Zákon vám ponecháva možnosť sa voči jeho postupu brániť. Vašou šancou je podanie návrhu na zastavenie exekúcie. Tento treba u exekútora podať do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie. Návrh na zastavenie exekúcie musí byť odôvodnený – môžete ho podať napríklad vtedy, ak ste už súdom priznanú pohľadávku zaplatili pred podaním návrhu na vykonanie exekúcie alebo ak veriteľ exekučne vymáha pohľadávku až v dobe, keď už sa možnosť núteného vymáhania na základe exekučného titulu premlčala. Tento návrh má podľa zákona odkladný účinok. Znamená to, že kým sa o ňom nerozhodne, exekútor k samotnej exekúcii nepristúpi.  

Exekučný príkaz, na základe ktorého dôjde k výplate peňažných prostriedkov z účtu v prospech vymáhanej pohľadávky, bude vydaný do 15 dní po márnom uplynutí lehoty na podanie návrhu na zastavenie exekúcie alebo po tom, čo mu bude doručené rozhodnutie súdu o zamietnutí takéhoto návrhu. Príkaz na vykonanie exekúcie vám musí byť doručený do vlastných rúk; okrem vás ho exekútor doručuje aj banke a veriteľovi. Akonáhle je banke exekučný príkaz na vykonanie exekúcie doručený, vyplatí túto vymáhanú pohľadávku a jej príslušenstvo exekútorovi.

V prípade, že exekútor exekučný príkaz na vykonanie exekúcie vo vyššie uvedenej lehote nevydá, musí vydať príkaz na odblokovanie vášho účtu. Takýto príkaz mu zákon umožňuje vydať aj z dôvodov hodných osobitného zreteľa. Tieto zákon výslovne nekonkretizuje – exekútor si ich teda môže posúdiť podľa individuálnych okolností prípadu. V praxi dochádza k odblokovaniu účtov z uvedených dôvodov napríklad vtedy, keď dlžníci časť pohľadávky dobrovoľne splatia z iných zdrojov alebo sa s exekútorom a veriteľom dohodnú na postupnom hradení pohľadávky formou splátkového kalendára. Dôvod odblokovania účtu je exekútor vždy povinný v príkaze na odblokovanie účtu špecifikovať. Aj tento príkaz sa doručuje banke, ktorej zákon nariaďuje odblokovanie účtu ihneď po jeho doručení.  

Exekúcia v banke sa nemusí týkať všetkých peňazí na účte

Exekúciou prikázaním peňažnej pohľadávky z vášho bankového účtu nemôže exekútor postihnúť finančné prostriedky na účte do výšky 165 EUR. Ak vám exekútor obstavil viacero účtov, platí zákaz postihu do výšky 165 EUR len pre jeden z nich.

Okrem toho nemôže exekútor siahnuť ani na prostriedky, ktoré budú vašim výslovným vyhlásením určené na výplatu miezd vašich zamestnancov. Týka sa to však len výplaty plánovanej v najbližšom výplatnom termíne ku dňu, v ktorom bol banke doručený príkaz na začatie exekúcie. Vo vyhlásení treba uviesť aj mená dotknutých zamestnancov a výšku ich miezd, a to súhrnne aj jednotlivo. Vyhlásenie sa v praxi doručuje aj banke, exekútorovi treba jeho rovnopis podľa zákona doručiť najneskôr do 5 dní odo dňa vyhlásenia.

Poslednou záchranou pre peniaze na vašom účte môže byť skutočnosť, že vám naň zamestnávateľ zasiela mzdu, prípadne sú vám naň zasielané tzv. iné príjmy. K týmto patria pracovná odmena členov družstiev či príjmy, ktoré nahrádzajú odmenu za prácu, odmena vyplývajúca z dohody o vykonaní práce, náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti, dávky sociálneho poistenia či dôchodky vyplývajúce zo starobného dôchodkového sporenia. V takomto prípade exekúcii nepodliehajú ani peňažné prostriedky do výšky sumy, ktorá vám podľa príslušných právnych predpisov nemôže byť zrazená z mesačnej mzdy či iných príjmov (bližšie článok: Koľko vám môže exekútor strhnúť zo mzdy?). Zákaz blokovanie platí od okamihu, keď túto skutočnosť oznámite banke. Na žiadosť banky musíte oznámiť aj výšku nezraziteľnej sumy. Ak by s ňou exekútor nesúhlasil, bude pre banku rozhodujúca výška sumy, ktorú na tento účel uvedie práve on. 

Anketa

Bola na Vás niekedy uvalená exekúcia?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok