Prezutie pneumatík z letných na zimné: viac ako 60% Slovákov prezúva v predstihu

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 11. 2019
Slováci prezúvanie z letných na zimné pneumatiky nepodceňujú. Bezpečnosť je pre nich prvoradá.
Prezutie pneumatík z letných na zimné: viac ako 60% Slovákov prezúva v predstihu

Zdroj: Shutterstock

Máte už prezuté pneumatiky na zimu? Zimnú výbavu pripravenú v aute? Patríte k väčšine slovenských šoférov. Aspoň tak to vyplýva z nedávneho prieskumu spoločnosti Continental. Ten odhalil, že až 60% slovenských vodičov prezúva na zimné pneumatiky v predstihu, bez ohľadu na počasie. Pre Slovákov je najdôležitejším dôvodom k prezúvaniu bezpečnosť, čo potvrdilo až 86% motoristov.

Neodkladajte prezutie, pri prvom snehu je už neskoro

Teploty klesajú, dni sú kratšie a onedlho nás môžu prekvapiť ranné mrazy či prvý sneh. Pripraveného vodiča to však nemusí zaskočiť, ak okrem nemrznúcej zmesi do ostrekovačov či škrabky na okno bude včas myslieť na prezutie z letných na zimné pneumatiky. Ako potvrdil prieskum spoločnosti Continetal väčšina slovenských motoristov býva na zimu pripravená a bezpečnosť je u nich na prvom mieste.

Každý rok sa stáva, že niektorých vodičov prekvapí prvý sneh a oni ešte nemajú obuté zimné pneumatiky. Myslieť na ich výmenu v tejto chvíli je už neskoro. Kedy je teda najlepšie prezúvať nielen kvôli zákonu, ale aj kvôli bezpečnosti?

Podľa prieskumu spoločnosti Continental až 60% vodičov prezúva pneumatiky v predstihu, bez ohľadu na počasie. Podľa počasia mení pneumatiky 28% Slovákov. 

 

Kedy prezuť? Začiatok novembra býva ideálny

Vystihnúť pravý čas si žiada dávku predvídavosti a taktiež sledovanie počasia. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že správny čas nastáva, ak teplota dlhodobo neprekročí 7°C. 

Z legislatívneho hľadiska na Slovensku platí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami s hĺbkou dezénu minimálne 3 mm.

„Aj keď vozovka nie je pokrytá snehom či ľadom, odkladať výmenu pneumatík na neskôr nie je najlepšie riešenie. Bezpečnosť by mala byť v tomto prípade na prvom mieste. Ak prezutie predsa len odkladáte, myslite na to, že vás môže čakať mastná pokuta či krátenie poistenia v prípade nehody. V porovnaní s takouto udalosťou vás nákup a prezutie na zimné vyjde určite lacnejšie,“ hovorí Aleš Langer z oddelenia Zákazníckeho servisu Barum Continental s.r.o.

Jedným z problémov brzdná dráha 

S nastávajúcou zimou a zhoršenými dopravnými podmienkami je dôležité si uvedomiť, aký dopad môže mať neprezutá alebo poškodená pneumatika na jazdu. Prieskum odhaľuje, že najdôležitejší aspekt prezúvania pre Slovákov je bezpečnosť, čo potvrdzuje 86% motoristov. Tieto výsledky sú veľmi potešujúce, vzhľadom na správanie nevhodnej pneumatiky na zľadovatenej alebo zasneženej vozovke. V rýchlosti 50km/h je brzdná dráha auta na zimných pneumatikách až o 31m kratšia ako auta na letných pneumatikách. 

Oplatí sa mať kompletné súpravy kolies?

Mať dve sady diskov s obutými pneumatikami na zimné a letné použitie je výhoda. Pneumatiky netrpia častým prezúvaním, v pneuservise zaplatíte menej a teoreticky sa kolesá dajú vymeniť aj doma. Vyžaduje si to však vysokú prvotnú investíciu. Plechové disky sú lacnejšie a menej náchylné na poškodenie. Drahšie zliatinové dobre vyzerajú a zlepšujú jazdné vlastnosti auta. Ak sa vám podarí zničiť plechový disk, škoda bude rádovo v desiatkach eur. Kvalitný zliatinový stojí aj stovky eur.

*Štatistické údaje pochádzajú z prieskumu agentúry STEM / MARK, zadaného spoločnosťou Continental Barum s.r.o., realizovaného v SR počas októbra 2019 na vzorke 505 vlastníkoch automobilov, starajúcich sa o výmenu pneumatík na svojom vozidle.

Anketa

Kedy prezúvate na zimné pneumatiky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok