Kedy stratí auto najviac zo svojej hodnoty? Cena ide nadol už po odchode zo showroomu

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 11. 2019
Autá z „veľkej trojky“ - Audi, BMW a Mercedes, stratia za tri roky aj vyše 50 percent ceny. Všetky nové autá však výrazne strácajú hodnotu ihneď po kúpe.
Kedy stratí auto najviac zo svojej hodnoty? Cena ide nadol už po odchode zo showroomu

Zdroj: Shutterstock

Fakt, že nové auto nie je tou najlepšou investíciou, je všeobecne známy. Nové vozidlá stratia za prvé tri roky v priemere 33 percent svojej pôvodnej hodnoty. Existujú však značky a modely, u ktorých nie je táto strata až taká markantná. Naopak, prémiové značky dokážu prísť aj o polovicu z obstarávacej ceny.

Americký portál edmunds.com priniesol dávnejšie zaujímavú štúdiu. Podľa nej stratí vaše auto behom prvého kilometra (čiže ihneď po opustení predajne) až 11 percent svojej hodnoty. Hodnota pritom rovnako razantne klesá aj počas prvých rokov užívania. Behom prvých piatich rokov klesne hodnota auta až na úroveň 40 percent pôvodnej hodnoty. A to hovoríme iba o nákladoch vyplývajúcich z vlastnenia auta. Keby sme prirátali náklady na palivo, parkovanie a iné výdavky bežnej prevádzky, strata by sa ešte prehĺbila.

Strata hodnoty odrádza mnoho zákazníkov

Aj napriek súčasnej priaznivej ekonomickej situácii zostáva úplne nový automobil pre mnoho ľudí nedosiahnuteľným snom. Navyše, obrovská strata hodnoty počas prvých rokov prevádzky auta od jeho kúpy, odrádza veľa zákazníkov, ktorí sa preto radšej zameriavajú na zánovné autá. „Napríklad u trojročnej Dacie Duster, čo je v našich podmienkach jedno z najžiadanejších SUV, sa strata hodnoty oproti novému autu pohybuje okolo 20 percent. Oproti tomu, modely vyššej strednej triedy od výrobcov takzvanej veľkej trojky, teda Audi, BMW a Mercedes, dokážu stratiť aj viac ako 50 percent zo svojej hodnoty,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO. 

Viac ako tretina ceny je razom „fuč“

Medzi slovenskými šoférmi najobľúbenejšia značka Škoda stratí za tri roky 25 až 37 percent zo svojej hodnoty. Medzi jej modelmi si najlepšie drží cenu Škoda Rapid, ktorá priemerne príde o 25 hodnoty. Naopak, vlajková loď mladoboleslavskej automobilky Škoda Superb, stratí za tri roky 35 percent svojej pôvodnej hodnoty. „Príklad Superbu jasne ukazuje, že čím drahšie a luxusnejšie auto zákazník kupuje, tým viac na ňom počas prvých rokoch jazdenia stratí. U zánovných áut totiž o najväčšiu časť hodnoty prichádza už prvý majiteľ,“ dopĺňa Petr Vaněček. 

Najvyššia strata hodnoty pri 3-ročných autách

  • Audi A5 - 53%
  • Mercedes triedy E - 53%
  • BMW rady 5 - 51%
  • Audi A6 - 50%
  • Peugeot 508 - 50%

Najnižšia strata hodnoty pri 3-ročných autách

  • Suzuki Vitara - 21%
  • Jeep Renegade - 21%
  • Dacia Duster - 21%
  • Renault Captur - 22%
  • Toyota Yaris - 24%

Zánovné auto či oldtimer je dobrá kúpa

Každé auto vás bude stáť peniaze na údržbe, garážovanie, poistkách a ďalších výdavkoch, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie jeho hodnoty. Tieto náklady sa dajú veľmi redukovať, ak máte auto len uskladnené a uložené "na lepšie časy", ale dramaticky rastú, ak s ním jazdíte.

Ak hľadáte auto, ktoré bude mať strmú krivku nárastu hodnoty, potrebujete niečo, čo milujú deti alebo mladí dospelí. Najlepšou voľbou je auto, okolo ktorého sa rodí kult a fanúšikovská základňa. Oldtimery a klasické športiaky sú preto často ideálnou voľbou, ako investovať peniaze do staršieho auta.

Ak idete kupovať jazdenku, určite si prizvite aj odborníka. V prvom rade vždy trvajte na skúšobnej jazde a nenechajte sa len previezť predajcom. Skúšobná jazda môže odhaliť viaceré neduhy na aute. Ak predajca ponúka viacero áut, teda ide o spoločnosť, nebude problém si nájsť na internete referencie od spokojných alebo nespokojných zákazníkov. Silné opotrebenie auta zistíte pomerne jednoducho, stačí sa zamerať na niekoľko problematických miest.

Aktuálna situácia na trhu zánovných áut

V treťom kvartáli roku 2019 bolo na slovenskom trhu inzerovaných 14 997 zánovných jazdených vozidiel, čo je o 6 042 viac, ako za rovnaké obdobie vlani. Zánovné jazdené autá sa najčastejšie predávali s cenovkou 21 500 eur. Najčastejšia cena tak stúpla o 3 000 eur. Najčastejší vek bol 1,1 roka a najčastejší stav na odometri sa v rámci tretieho kvartálu ustálil na 12 890 kilometrov. Prvé tri miesta v TOP 10 najviac ponúkaných vozidiel obsadili Škoda Octavia, Škoda Fabia a Kia Ceed. Prvú desiatku uzatvára Mercedes GLE. 

Anketa

Aký je rok výroby vášho auta?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok