Musí mať živnostník podnikateľský účet? Nemusí, ale…

Roland Regely | rubrika: Článok | 11. 12. 2020
Potrebuje živnostník otvárať podnikateľský účet alebo môže používať aj bankový účet fyzickej osoby? Slovenská legislatíva to neurčuje.
Musí mať živnostník podnikateľský účet? Nemusí, ale…

Zdroj: Shutterstock

Slovenské zákony o podnikaní neprikazujú zakladať živnostníkom bankový účet. V prípade, že podnikáte a prijímate platby iba v hotovosti, postačí vám pokladňa. Na všetko ostatné vám postačí aj bežný účet. Kvôli prehľadnejšiemu účtovníctvu sa však odporúča mať peniaze z podnikania na osobitnom účte.

Podnikateľský účet mať netreba, ale je to výhodné

Ak pracujete len s hotovosťou, postačí vám registračná, prípadne elektronická pokladňa. Dajte si pozor na to, že vyplácať a prijímať hotovosť môžete len do výšky 5000 eur.

V dnešnej dobe sa však zrejme príležitostným bezhotovostným platbám alebo príjmom nevyhnete a preto je založenie účtu síce dobrovoľným, no logickým krokom.

V prípade spoločnosti s ručením obmedzením, akciovej spoločnosti a iných právnických osôb, je potrebné mať zriadený podnikateľský účet, dokonca priamo s menom subjektu.

Bežný účet je lacnejší

V mnohých bankách dnes môžete mať účet zadarmo. Stačí splniť presne stanovené podmienky ako počet trvalých príkazov, aktívne využívanie internetbankingu alebo mať prísun financií v určitej výške.

Ak podmienky nesplníte, zaplatíte poplatok za bežný účet, ktorý sa radovo pohybuje od 3 do 8 eur mesačne. Bežné účty sú však stále lacnejšie, ako podnikateľské účty. Aj preto mnohí živnostníci využívajú na podnikanie práve bežný účet.

Treba si však dať pozor, v ktorej banke máte založený bežný účet a využívate ho na podnikateľské účely. Niektoré banky totiž túto možnosť neumožňujú a ak zistia, že svoj účet takto využívate, môžu ho zrušiť.

 

Osobitný účet znamená jednoduchšie účtovníctvo

Každá SZČO si musí viesť minimálne jednoduché účtovníctvo, v ktorom sa zaznamenávajú všetky pohyby na účte. A teraz si predstavte, že medzi bežnými pohybmi na účte máte aj tie podnikateľské. Budete sa v tom vedieť zorientovať aj pri daňovej kontrole? Problém s tým môže mať aj váš účtovník. Preto je takáto možnosť vhodná práve pre niekoľko pravidelných príjmov a už menej je vhodná pri množstve bankových pohybov.

Mať oddelený účet je objektívne lepšie. Vďaka oddeleniu súkromných a podnikateľských účtov budete mať lepší prehľad o vašich financiách a o nákladoch a výdavkoch spojených s podnikaním či súkromným životom. Uľahčí vám to situáciu pri daňovom priznaní alebo daňovej kontrole a takisto aj pri zhodnocovaní vášho podnikania.

Čo všetko sa deje, ak máte osobitný účet

Číslo účtu, ktorý budete používať na podnikanie, budete musieť nahlásiť na daňový úrad. Všetky pohyby na tomto účte budete musieť evidovať v účtovníctve. Každý nákup, za ktorý zaplatíte bankovou kartou, každý výber z bankomatu, každú operáciu na účte budete musieť evidovať v účtovníctve. Všetky operácie na účte budú k dispozícii daňovému úradu.

Zároveň však máte lepší prehľad o podnikateľských príjmoch a výdavkoch. Poznáte presný počet transakcií – v prípade, že by ste využívali služby účtovníka, ktorý si účtuje od počtu zadaných transakcií, môžete výrazne ušetriť (v prípade osobitného účtu nebude musieť zaznamenávať aj vaše súkromné transakcie z osobného účtu do účtovníctva).

Pozor na exekučné konanie

Ako SZČO podnikáte vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť. To znamená, že ak sa v dôsledku podnikania dostanete do závažnejších finančných problémov a používate jeden účet na podnikanie i súkromný život, môžete mať problém. Exekútor totiž môže nariadiť zablokovanie bankového účtu a vy tak skončíte bez peňazí nielen ako podnikateľ, ale aj ako fyzická osoba.

Anketa

Akú máte banku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok