Ako vystaviť faktúru rýchlo a zadarmo? Tieto bezplatné softvéry vám pomôžu

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 12. 2019
Faktúru dnes viete vystaviť veľmi rýchlo. Postačí vám k tomu pripojenie na internet, šikovný program a pár minút.
Ako vystaviť faktúru rýchlo a zadarmo? Tieto bezplatné softvéry vám pomôžu

Zdroj: Shutterstock

Vykonali ste dohodnutú prácu alebo vytvorili nejaký produkt a prišiel čas zúčtovania? Prvý krok je vystavenie faktúry. Tá slúži pre obe strany ako účtovný doklad.

Grafická podoba je vo vašich rukách

To, ako bude faktúra vyzerať, nie je až tak dôležité. Dôležité je, aby obsahovala všetky povinné náležitosti. Jednoduchú faktúru viete vytvoriť a vystaviť aj cez Microsoft Word či Excel. Omnoho jednoduchšie je to však cez voľne dostupný online softvér na vystavenie faktúr.

Viacero z týchto programov je bezplatných, prípadne za menší poplatok. Obrovskou výhodou potom môže byť aj to, že získate pokročilé funkcie pre ešte pohodlnejšie vystavovanie faktúr. Samozrejmosťou je archivácia a spätné dohľadávanie. Také niečo je pomerne ťažké, ak si faktúry ukladáte len tak v počítači, prípadne na nejakom médiu.

Čo všetko musí obsahovať faktúra

Prvý údaj, ktorý nesmie chýbať na žiadnej faktúra je označenie, že sa jedná o faktúru. Tvar číslovania je na vás, ideálne však je, ak sú faktúry číslované chronologicky a vzostupne.

Druhý dôležitý údaj, ktorý musí obsahovať faktúra je identifikácia oboch dotknutných strán. Dodávateľa aj odberateľa. Faktúra teda musí obsahovať ich obchodné meno, sídlo, IČO a v prípade platiteľa DPH aj identifikačné číslo platcu DPH. Daňové identifikačné číslo povinné nie je.

Ďalšími dôležitými údajmi sú čísla. Obe strany bude najviac zaujímať suma, ktorá má byť uhradená. Odporúča sa uvádzať nielen konečnú sumu, ale aj prípadnú sumu za mernú jednotku a všetky produkty a služby uviesť jednotlivo v bodoch. Ďalšími dôležitými údajmi z pohľadu platieb i účtovníctva je dátum vystavenia faktúry a dátum dodania služby. Dátum splatnosti na faktúre prekvapivo nemusí byť uvedený, ale vo všetkých faktúrach ho nájdete.

Ak ste platcom DPH, faktúra musí obsahovať ešte pár údajov navyše. Suma základu pre DPH a tiež jednotková suma uvedené bez DPH. Uviesť treba sadzbu DPH vyjadrenú v percentách, sumu DPH a celkovú sumu aj s DPH.

 

Aký bezplatný program si vybrať?

Bezplatné nástroje a aplikácie na tvorbu a archiváciu faktúr sú skvelým pomocníkom pre živnostníkov a menšie firmy. Pri stredných a väčších firmách sa určite odporúča investovať do kompletného balíka na fakuráciu.

Bezplatné programy často ponúkajú len svoje základné funkcie, no na bežné vystavovanie faktúr a archiváciu to bohate stačí.

Ak zoberieme do úvahy programy dostupné pre slovenských podnikateľov, spočítame ich na prstoch dvoch rúk.

iKros

Softvér, za ktorým stojí známa spoločnosť KROS je obľúbený online nástroj na fakturáciu. Bezplatná verzia obsahuje možnosť vystavovať neobmedzené množstvo faktúr. Umožňuje dokonca automatické dopĺňanie fakturačných údajov, čo značne urýchľuje čas pri exekutíve. Na aplikáciu je pripojených niekoľko registrov, čo umožňuje spomínané dopĺňanie údajov o firmách či živnostníkoch. Aplikácia je dostupná aj na mobilných zariadeniach iPhone a Android. Ostatné funkcie sú spoplatnené a kompletný balík vás vyjde na viac ako 71 eur s DPH ročne.

SuperFaktúra

SuperFaktúra bola jednou z prvých online alternatív faktúracie na Slovensku. Aplikáciu však možno využívať bezplatne len prvých 30 dní od aktivácie. Následne je spoplatnené všetko - vystavenie faktúr, dobropisov, zálohový faktúr, atď. Na mobile si so SuperFaktúrou neporadíte, nemá aplikáciu a nie je ani prispôsobená pre prácu s mobilnými zariadeniami (nie je responzívna). Základný ročný balík stojí 50 eur s DPH.

iDoklad

iDoklad pochádza od známej bratislavskej firmy CÍGLER SOFTWARE, ktorá ma na svedomí aj obľúbený účtovný a ekonomický softvér Money. Základná verzia umožňuje podobne ako pri iKrose neobmedzené množstvo vystavovaných faktúr. Čokoľvek ďalšie je však už za poplatok. Takže ak sa rozhodnete vystavovať zálohové faktúry, dobropisy a pod. priplatíte si. iDoklad je dostupný prostredníctvom aplikácie aj pre OS iPhone, Android a Windows Phone. Ročný balík vyjde na 60 eur s DPH.

Keepi

Online riešenie, ktoré dokáže okrem faktúracie zastrešiť aj kompletné účtovníctvo sa volá Keepi. Umožňuje začínajúcim podnikateľom rýchly štart a služba je bezplatná. Okrem faktúracie program zvláda aj jednoduché a podvojné účtovníctvo a daňovú evidenciu. Podľa oficiálnej webstránky ho aktuálne využíva už takmer 8-tisíc registrovaných firiem a Keepi eviduje viac ako 13-tisíc zaregistrovaných používateľov. Platíte si len v prípade, že chcete balíky služieb zvyšujúcich komfort pri faktúracii, výkaze DPH a iné prémiové funkcie. Skvelý nástroj napríklad pre živnostníkov, ktorí potrebujú bezplatnú online alternatívu na zaúčtovanie a evidenciu dokladov.

miniFaktúra

miniFaktúra pochádza od spoločnosti Billdu so sídlom vo Veľkej Británii. Špecializuje sa na mobilné zariadenia, aplikácia je intuitívna a dostupná pre iOS i Android. Tu však treba hneď na začiatok povedať, že za aplikáciu sa od samého začiatku platí. Základná verzia stojí 18 eur a je limitovaná vystavením 50 faktúr mesačne.

FLOWii

Výborný online nástroj nielen pre fakturáciu ale ekonomické potreby menších firiem či živnostníkov. Bezplatná aplikácia funguje dokonca pre troch užívateľov pripojených k jednému účtu. Aplikácia nie je obmedzená počtom vystavených dokladov a je preto zaujímavá aj pre tých, čo vystavujú viac faktúr za mesiac. Umožňuje tiež bezplatné zálohové faktúry, dobropisy, evidovať obchodných partnerov či položky cenníka produktov a služieb.

Anketa

Platia vaši dodávatelia faktúry načas?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok