Poistenie na lyžovačku v zahraničí. Ako sa poistiť najvýhodnejšie?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 13. 11. 2019
Švajčiarsko, Rakúsko, talianske Alpy. To všetko sú miesta, kde už nadšenci lyží môžu ochutnať prvé zasnežené zjazdovky. K povinnej výbave lyžiara, ktorý mieri za hranice, je však potrebné pribaliť aj poistenie, ktoré na svahu bude kryť jeho aj okolie.
Poistenie na lyžovačku v zahraničí. Ako sa poistiť najvýhodnejšie?

Zdroj: Shutterstock

O lyžovačke bez poistenia ani neuvažujte

Lyžovanie nepatrí k lacným športom, obzvlášť ak sa vydáte na lyžovačku do zahraničia. Náklady na výstroj, ubytovanie, stavu, či cestu sú zásadne vyššie, ako pár eur vynaložených na poistenie. Môžete si zobrať aj Európsky preukaz zdravotného poistenia, ale ten poskytne len základnú mieru ochrany a aj to len v štátnych strediskách. Pritom lyžiarske centrá sú vybavené často práve súkromnými zdravotníckymi zariadeniami. Navyše Európsky preukaz nekryje tak dôležité veci, ako je napríklad zodpovednosť za škodu. Platí, že akékoľvek cestovné poistenie bude v prípade problémov výhodnejšie, ako žiadne. Pri lyžovačke v zahraničí teda nestojí otázka, či mať alebo nemať poistenie, ale ako sa poistiť čo najvýhodnejšie.

 

Základom je cestovné poistenie

Pred odchodom na lyžovačku do zahraničia, je rovnako ako pri výbere letnej dovolenky, základom cestovné poistenie. Poisťovňa nerozlišuje, či sa idete slniť na pláž alebo na svah a preto má základné cestovné poistenie aj bežnú ochranu lyžiara.

To znamená rekreačné športy na vyznačených zjazdovkách a tratiach.  Tak isto, bežecké lyžovanie vrátane behu na kolieskových lyžiach, sánkovanie, bobovanie a podobne. Ak chcete niečo riskantnejšie, aj tu budete, rovnako ako pri letných adrenalínových zážitkoch, potrebovať poistenie adrenalínových športov. Samozrejme za príplatok. Ten môže niekedy prekonať aj cenu samotného poistenia, ale kryje zranenia aj pri športoch ako rýchlokorčuľovanie, jazdu na športových saniach, skialpinizmus a iné.

Jednorazové alebo celoročné?

V tomto ohľade sa milovníkom lyží oplatí omnoho viac celoročné poistenie ako ľuďom, ktorí sa raz za rok vyberú na letnú dovolenku. Dôvodom je, že lyžovanie v zahraničí začína skôr ako na Slovensku a tak si milovníci bieleho športu chcú sezónu naštartovať skôr a predĺžia si ju až do doby, keď na Slovensku už odstavia vleky. Milovníci zimných športov plánujú obvykle viac ako jednu lyžovačku za hranicami. Ak sa k tomu pridá napríklad aj letná dovolenka, celoročné poistenie je jednoznačne cenovo výhodnejšie.

Poistenie si vyberte podľa toho, ako často cestujete do zahraničia. Súčasne vychádza priemerná cena na osobu pri predĺženom víkende na horách v zahraničí od 4,5 eura na tri dni až po viac ako 16 eur. Rozdiely sú vo výške krytia zodpovednosti za škodu, poistenia liečebných nákladov, úrazu a podobne. Cena ročného cestovného poistenia rovnakej kvality začína na úrovni 50 eur. Jednorazovo ide o vyššiu investíciu, ktorá sa však všeobecne zvykne oplatiť, ak cestujete za hranice na lyžovačku alebo k moru viac ako štyrikrát v roku.

Využite akciové možnosti

Veľmi dobrou voľbou je uzatvorenie skupinového a rodinného poistenia, ktoré môže jeho cenu znížiť o desiatky percent. Preto je výhodné sa na lyžovačku poistiť ako rodina alebo ako organizovaný zájazd s viacerými účastníkmi. Tak isto sa nemusíte obzerať len po produktoch na Slovensku. Uznávaný rakúsky klub Alpenverein poskytuje členom celoročné poistenie do hôr, ktoré platí celosvetovo. Keďže kryje turistiku, horolezectvo, skialpinizmus, lyžovanie, snowboarding, túry na horskom bicykli, rafting, kaňoning, bežecké lyžovanie je to poistenie práve pre milovníkov hôr a lyží. Pre tento rok prichádza s akciou, v rámci ktorej ak člen uzatvorí poistenie na rok 2020, je platné už aj po zvyšok roku 2019 a má ho teda zdarma.

Myslieť na iných je výhodné

Najvýhodnejšie je pri lyžovačke kryť nielen seba, ale aj iných. Pretože spôsobiť niekomu zranenie, čo sa na lyžiach môže stať veľmi ľahko, je extrémne drahou záležitosťou. Najmä v zahraničí.  „Treba si uvedomiť, že zahraniční lyžiari majú vyššie právne povedomie, veľmi dobre poznajú svoje práva a vedia sa ich dôsledne domáhať až na súdoch. Preto ľuďom radíme, aby si pred odchodom na lyžovačku v zahraničí pri uzatváraní cestovného poistenia určite nezabudli pripoistiť zodpovednosť za škodu, ktorá kryje náklady na liečbu zraneného lyžiara, jeho transport do nemocnice, zničenú či poškodenú lyžiarsku výstroj alebo právnika,“ upozorňuje Silvia Vlasková, riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA poisťovne. Vždy si overte, či máte poistenie zodpovednosti v základnom balíčku. Ak nie, investícia pár centov navyše je výhodnejšia, ako platenie bolestného.

Poistite sa výhodnejšie online

Je to najvýhodnejšia možnosť. Poisťovne za to, že šetríte ich čas aj pracovníkov, vedia dať zľavy až do 10%. Aj preto je táto forma uzatvorenia cestovného poistenia najobľúbenejšia. „Spomedzi všetkých poistných produktov si klienti najčastejšie uzatvárajú online práve cestovné poistenie, keďže je to najrýchlejší a najjednoduchší spôsob. Prostredníctvom smartfónu, tabletu či počítača si klient môže uzatvoriť poistenie aj tesne pred odchodom,“ hovorí Helena Kanderková z Allianz - Slovenskej poisťovne.

„Online formulár pre uzatvorenie poistenia je vytvorený tak, aby klient jednoducho, rýchlo a intuitívne uzatvoril poistenie podľa svojich potrieb, pričom krytie a dôležitosť jednotlivých poistných rizík popisujeme klientovi prístupnou formou,“ dodáva  Katarína Kukurová z  Generali. Poistenie môžete rovno zaplatiť a odísť na lyžovačku.

Výhodou rovnako je, že môžete využiť internetové porovnávače a kalkulačky online poistenia, kde zadáte parametre a vidíte, ktoré poisťovne za akú cenu ponúka aké krytie. Následne si poistenie výhodné pre vás rovno kúpite.

Anketa

Máte celoročné poistenie na hory alebo sa poistíte vždy až na konkrétny pobyt?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok