Kam ísť na Silvestra? Ubytovacie kapacity sú už takmer zaplnené

Finance.sk | rubrika: Článok | 29. 11. 2019
Už viete kde budete tráviť posledný deň v roku 2019? Ak áno, máte vystarané. Kapacity ubytovania na Silvestra sú na Slovensku už na 90% zaplnené
Kam ísť na Silvestra? Ubytovacie kapacity sú už takmer zaplnené

Zdroj: Shutterstock

Mnoho ľudí sa začne zaujímať o program na Silvestra až príliš neskoro. Kapacity ubytovania v najlepších slovenských lokalitách sú už totiž zväčša obsadené mesiace a v niektorých prípadoch aj rok vopred. Kedy teda riešiť ubytovanie a program na Silvestra? Čo najskôr. Koncom novembra už zostávajú v predaji počas posledného veľného víkendu v roku posledné voľné apartmány či hotelové izby.

Silvester v horách: 93% kapacít zaplnených

Chaty, apartmány a hotely v silvestrových termínoch sa začínajú plniť zväčša už 3 či 4 mesiace pred posledným dňom v roku. Nazreli sme do najväčšieho rezervačného systému na svete (Booking.com) a viac ako 93% ubytovacích kapacít v lukratívnych Vysokých či Nízkych Tatrách je už na tento rok zaplnených. 

Cena silvestrovských pobytov je pritom v mnohých prípadoch niekoľkonásobne vyššia. Ak spriemerujeme posledné voľné kapacity na Silvestra, posledný víkendový pobyt v roku vás môže vyjsť aj na 500 eur pre 2 osoby s raňajkami v cene. Ak teda ešte nemáte svoj pobyt rezervovaný, je už o päť minút dvanásť. Lukratívne hotely sú už viac-menej bez možnosti rezervácie, skôr nájdete ubytovanie v apartmáne či chatke.

Na Silvestra sú pomerne obľúbené najmä lyžovačky na Slovensku a v Alpách. Slovenské strediská ponúkajú rok čo rok kvalitnejšie služby, ale aj vyššie ceny. Na Silvestra sa však určite dočkáte aj snehu, nakoľko mnohé zo slovenských stredísk garantujú zasnežovanie. Rovnako tak je to aj v Rakúsku, kde sú ceny skipasov mierne vyššie, za to kvalita a množstvo zjazdoviek na vyššej úrovni ako na Slovensku. Pozrite si prehľad cien skipasov na Slovensku a prehľad cien skipasov v Rakúsku.

 

Silvester v meste

Takmer všetky veľké slovenské mestá ponúkajú vo svojom centre silvestrovskú zábavu. Je to dobrá alternatíva, ak nestihnete lyžovačku, prípadne nemáte žiaden program a čakáte do poslednej chvíle. 

Bratislava, Košice, Banská Bystrica a ďalšie slovenské mestá už tradične ponúknu hudobný program, množstvo stánkov s jedlom a pitím a napokon aj polnočný ohňostroj.

Dajte si pozor na silvestrovskú pyrotechniku. Koncoročné oslavy sa na Slovensku odjakživa spájajú s ohňostrojmi a delobuchmi, i keď v mnohých mestách za to hrozia pokuty. Na druhej strane, ich vymáhanie je veľmi komplikované. Zábavnú pyrotechniku, akou sú petardy či svetlice, je s výnimkou Silvestra zakázané používať. To však neplatí napríklad pre Bratislavu, kde mestskí poslanci schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré vstúpilo do platnosti ešte v novembri 2016. V ňom zakázali používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3 aj na Silvestra.

Silvester v exotike

Tí, ktorí by chceli stráviť Silvestra netradične, siahnu po exotickej dovolenke. Ceny exotických dovoleniek na poslednú chvíľu a navyše v silvestrovských termínoch môže byť omnoho vyššie, než býva zvykom. Existuje však niekoľko exotických destinácií, do ktorých aj Slováci môžu cestovať celoročne veľmi výhodne. Obľúbenými sú najmä Egypt, Spojené Arabské Emiráty, prípadne Maroko alebo vzdialenejšie Thajsko. 

Do Egypta cestujte len s cestovnou kanceláriou a máte po starostiach. Do Dubaja či iného Emirátu si môžete kúpiť letenky aj na „vlastnú päsť“ a ubytovanie v hoteli vyriešiť taktiež po svojom. Obe položky vás vyjde na pár stoviek eur. Maroko je veľmi lacnou dovolenkovou destináciou pre Slovákov, oplatí sa využiť najmä lacné letecké spojenie z Viedne či Budapešti, ubytovanie patrí medzi lacnejšie aj koncom roka. Thajsko je podľa najväčšej cestovnej kancelárie Pelikán už roky najobľúbenejšou diaľkovou exotickou destináciou Slovákov a to sa nemení tiež počas Silvestra. Kompletný pobyt s letenkou, hotelom a transferom viete rezervovať približne od 1000 eur.

Silvester doma či u známych

Častou odpoveďou na otázku, kde budete tráviť tohtoročného Silvestra, je u známych, doma alebo skrátka s rodinou. Tento druh oslavy vyjde vo všeobecnosti domácnosti najlacnejšie, nepotrebujete nikam cestovať, treba si len dať pozor na okolité sviatky a nakúpiť vopred pochutiny a nápoje. Opäť však platí, že treba rešpektovať zákon a výstrahy danej obce či mesta v spojitosti s ohňostrojom. Každoročne totiž záchranné zložky riešia popáleniny a zranenia v súvislosti s nebezpečným zaobchádzaním s pyrotechnikou. 

Netreba zabúdať, že ideálny Silvester je ten, ktorý vám pomôže oddýchnuť, zabaviť, zaspomínať na celý rok 2019 a privítať nový rok s číslovkou 2020. 

Anketa

Je podľa vás pyrotechnika nevhodná aj na Silvestra?

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok