Účty výhodné pre seniorov, ktorý si vybrať?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 20. 11. 2019
Seniorov na dôchodku, ktorým každý mesiac nosí penziu poštár, je stále menej. V súčasnosti už existuje mnoho penzistov, ktorí aktívne využívali bankový účet počas zamestnania a preto sú naň zvyknutí aj na dôchodku. S odchodom z prácevšak môže byť výhodné zvážiť aj zmenu banky. Môžete výrazne ušetriť.
Účty výhodné pre seniorov, ktorý si vybrať?

Zdroj: Shutterstock

Produktov pre seniorov nie je veľa

V súčasnosti len štyri slovenské banky pripravili špeciálny bankový účet pre seniorov. Ten podlieha poplatku dve eurá, ale je špecifický službami, ktoré ponúka. Na rozdiel od základného bankového produktu nie je seniorský účet pre banky povinný a preto ho mnohé v ponuke nemajú. Dôvodom je aj fakt, že pre banky samostatný seniorský účet nie je prioritou a prakticky žiadna banky svoje produkty neorientuje čisto na seniorov. Tak je to aj s bežnými účtami.

„Banky sa skôr orientujú na štandardné účty, do ktorých zapracovávajú rôzne podmienky na získanie zľavy z poplatku za vedenie účtu. V praxi to znamená, že klient zaplatí menej na poplatku za vedenie účtu podľa toho, ktoré podmienky splní v daný mesiac,“ hovorí Martin Švidroň z portálu Finacnahitparada.

Ako podmienky na bezplatný účet si pritom banky stanovujú rôzne pravidlá. Obvykle ide o výšku mesačného obratu, platieb v obchode, či celkového zostatku v banke. To platí ako pre bežných ľudí, tak aj pre seniorov. Je teda možné, že aj s prechodom na penziu dôchodca splní nárok na to, aby mal poplatok za balík v nižšej ako štandardnej sume, alebo úplne bezplatne.

„Účty pre seniorov ponúkajú skôr veľké banky, ktoré sa snažia touto formou marketingovo osloviť práve seniorov. Snažia sa u klientov navodiť dojem, že ak je niečo šité pre seniorov a aj sa to tak volá, budú z toho asi nejaké výhody. No v praxi, žiaľ, to až tak platiť nemusí,“ dodáva Švidroň.

 

Účet pre seniora nie je bezplatný

Žiadna banka neponúka účet pre seniorov bezplatne. Ceny sú od dvoch eur do 0,95 centov. Čo však banky ušetria na cene balíka, to sa premietne aj do rozsahu služieb, ktoré účet ponúka seniorom.

„Účty pre seniorov, respektíve balíky služieb k účtom pre seniorov, sú často svojim zložením chudobnejšie ako štandardné účty. A tak sa môže ľahko stať,  že účet pre seniorov bude na konci mesiaca stáť klienta viac ako štandardný bežný účet, vystríha Švidroň. Preto je dobré poriadne zvážiť, či sa úspora za balík naozaj prejaví v rozpočte.

Základom je správne porovnanie, ktoré sa ale nerobí porovnaním cenníkovej ceny za balík služieb k bežnému účtu, ale je potrebné postupovať opačne. Porovnávať ceny jednotlivých slžieb.

„Najprv si treba uvedomiť aké operácie a transakcie realizujem každý mesiac. Koľko mám zriadených trvalých príkazov, inkás, jednorazových platieb, aká veľká hotovosť mi prichádza pravidelne na účet, koľkokrát platím kartou v obchode a v akej výške, aké bankomaty využívam na výber hotovosti, či potrebujem pobočku banky alebo nie, ale aj či realizujem výbery hotovosti v zahraničí,“ radí ako si správne vyberať seniorský účet Švidroň.

Tabuľka č.1: Porovnanie seniorských účtov

Banka Jednorazové platby cez internet Jednorazové platby na pobočke Trvalé príkazy SIPO Platby u obchodníkov Výbery z bankomatov vlastnej banky Výbery z bankomatov cudzej banky Poplatok
Poštová banka 0 € 3,00 € 0 € 0 € 0 € 0 € 1 zdarma, každý ďalší 2,5 € 2 €
VÚB 0,22 € 3,00 € 0 € 0 € 0 € 0,30 € 2,50 € 0,95 €
Slovenská sporiteľňa 0,20 € 3,00 € 0,20 € 0,20 € 0,20 € 0,20 € 2,50 € 1 €
OTP Banka 0,15 € 1,50 € 0,15 € 0,80 € 0,20 € 0,35 € 2,00 € 1 €

Zdroj: Cenník Poštovej banky, VÚB, Slovenskej Sporiteľne, OTP Banky. Poplatky sú platné k 13.11.2019

Bezplatný účet je bezplatný pre každého

Pri seniorskom účte treba zvážiť výhodnosť poplatku za balík a jednotlivých služieb, ktoré sú bezplatné alebo platené. Pri bezplatných účtoch je však často aj mnoho platených služieb zo seniorského účtu bezplatných.

„Je dobré povedať, že na trhu nájdeme niekoľko ponúk bežného účtu bez poplatkov pre kohokoľvek, čo je pre starších ľudí v konečnom dôsledku lepšie riešenie ako špecializovaný seniorský účet,“ pripomína Marián Búlik  z OVB.

Tabuľka č. 2:  Porovnanie bezplatných účtov

Banka Jednorazové platby cez internet Jednorazové platby na pobočke Trvalé príkazy SIPO Platby u obchodníkov Výbery z bankomatov vlastnej banky Výbery z bankomatov cudzej banky Poplatok
365. bank 0 € -- 0 € 0 € 0 € 0 € (Poštová banka) 2,5 € 0 €
mBank 0 € -- 0 € 0 € 0 € 0 € 0 € 0 €
Fio 0 € 2,00 € 0 € 0 € 0 € 1 € 2 zdarma, každý ďalší 1 € 0 €

Zdroj: Cenník 365.bank, mBank, Fio, OTP Banky. Poplatky sú platné k 13.11.2019

Bezplatné účty totiž  ponúkajú banky pre každého. To znamená aj pre seniorov. Dokonca ich poplatková štruktúra je výhodnejšia, avšak pre mnoho seniorov je problémom plná akceptácia banky, ktorá nemusí mať štandardné kamenné pobočky. Zvažovanie sa však oplatí.

„Ročne môže senior správnym výberom ušetriť na poplatku za vedenie balíka služieb aj 100 eur. Pre seniorov je dôležité si uvedomiť, že väčšina operácií vykonávaných na pobočke bánk je drahých a vždy existuje alternatíva, ako sa dajú realizovať online a zvyčajne zadarmo," hovorí Švidroň.

Používaniu bezplatného účtu na úkor seniorského nahrávajú aj zvyklosti seniorov. „Podľa štatistík predstavitelia staršej generácie s kartou k  účtu uskutočňujú v priemere štyri platby v obchodoch a dva výbery z bankomatu mesačne. Seniori pritom zvyknú vyberať vyššie sumy, priemerne tvoria sumu 150 - 170 eur a až 40 % dôchodku míňajú v hotovosti,“ dodáva Búlik.

Bezplatný internetový účet je rovnako výhodný pre všetky skupiny obyvateľstva a teda aj pre seniorov. To, že je bezplatný je výhodou, ktorá môže prevážiť aj fakt, že ide o  internetovú, online alebo mobilnú banku.

Anketa

Aká je výška Vášho dôchodku?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?