Tipy, ako získať najlacnejšie povinné zmluvné poistenie (PZP)?

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 12. 2019
Povinné zmluvné poistenie si klienti radi vyberajú najmä podľa ceny. Ak túžite platiť čo najmenej, poradíme vám, na čo sa zamerať.
Tipy, ako získať najlacnejšie povinné zmluvné poistenie (PZP)?

Zdroj: Shutterstock

Poisťovne určujú výšku povinného zmluvného poistenia podľa rôznych kritérií. Znížiť výšku poistky môže klient aj prostredníctvom rôznych zliav či bonusov PZP. Poisťovne majú najradšej šoférov v strednom veku z dlhoročnými skúsenosťami a ideálne ak pochádzajú z menšieho mesta a majú osobné auto s menším objemom valcov a slabším výkonom. V roku 2020 by mali ceny PZP stúpnuť o šesť až sedem percent.

Ako začať? Použite porovnávač

Povinné zmluvné poistenie si môžete v súčasnosti uzatvoriť až v 12 poisťovniach. Každá poisťovňa má interne nastavenú inú poistnú stratégiu v prípade PZP. Jedna poisťovňa má nastavený cenník podľa objemu motora, ďalšia podľa výkonu a ďalšia sa môže orientovať skôr na pohlavie či veku vodiča. Pri porovnávaní to nezabudnite zohľadniť.

Vďaka prehľadnému porovnaniu poistení na internete si môžete okrem cien tiež zistiť, ktorá poisťovňa vám poskytne bezplatné asistenčné služby, pripoistenie čelného skla alebo pripoistenie stretu so zverou. Poistenie môžete okamžite uzatvoriť a po uhradení poistného sa stáva platným.

Ak už máte uzatvorené povinné zmluvné poistenie a chcete zmeniť poisťovňu, dajte si pozor, aby ste to stihli v termíne.

Ak vám vaša poisťovňa dala minulý rok výhodnú ponuku, neznamená to, že vám ju dá aj nasledujúce roky. Preto použite niektorý z porovnávačov cien a ponúk PZP a presvedčte sa, či náhodou niektorá z poisťovní neponúka niečo lepšie. 

Ak ste sa rozhodli zmeniť poisťovňu, výpoveď PZP podajte najneskôr 6 týždňov pred koncom platnosti zmluvy. Najneskôr 42 dní pred výročným dňom. A pozor - nestačí, keď v tento deň odošlete výpoveď poštou, preto zmenu neodkladajte.

 

Ste klientom niektorej z poisťovní? Využite to

Máte v niektorej z poisťovní uzatvorenú zmluvu na životné, cestovné či iné poistenie? Prípadne máte poistenú nehnuteľnosť alebo byt/dom? Kontaktujte poisťovňu so žiadosťou o zľavu. Poisťovne ako Axa či Union ponúkajú svojim klientom v prípadoch iného poistenia aj výraznejšiu zľavu na PZP. Znamená to, že ročne ušetríte aj niekoľko desiatok eur.

Možno máte nárok na zľavu a ani o tom neviete

Počas roka ste možno získali nárok na zľavu za váš vek alebo bezškodový priebeh. Poistenie auta tak pre vás môže byť na nasledujúci rok omnoho lacnejšie. Najrizikovejšími vodičmi sú podľa Finančného kompasu osoby do 28 rokov. Menej rizikoví vodiči majú od 29 do 55 rokov a najmenej rizikoví sú tí nad 56 rokov. 

Máte preukaz ZŤP? Ste dôchodca? Prípadne máte dieťa do 15 rokov? Nezabudnite to pri vybavovaní novej poistky spomenúť. V prípade zdravotného poistenia získate výraznú zľavu a takisto si môžete uplatniť zopár percent dole v prípade niektorých poisťovní aj za neplnoleté dieťa v domácnosti. 

Jazdíte bez poistných udalostí? Poisťovne si to všímajú

Pri zľavách za bezškodový priebeh sa vo väčšine prípadov zohľadňuje obdobie posledných troch rokov. V prípade niektorých poisťovní platí úmera – čím je doba bez zavinenia nehody dlhšia, tým je poistenie lacnejšie.

Zaplaťte poistenie na rok vopred

Pri mnohých poisťovniach cenu poistného ovplyvňuje aj frekvencia platenia poistnej sumy. Čím je frekvencia platenia nižšia, tým lacnejšie PZP dostanete. To znamená, že ak zaplatíte ročné poistenie naraz a nie napríklad kvartálne, môže vás to vyjsť lacnejšie. Pokojne aj o 10% menej ako je pôvodná suma.

Vyhnite sa poplatkom

Poisťovne si často pýtajú peniaze aj za veci, za ktoré by nemuseli. Napríklad, ak sa korešpondenčná adresa líši od adresy trvalého bydliska, v niektorých poisťovniach za to môžete zaplatiť poplatok 5 eur. Prípadne platíte poisťovni špeciálny poplatok aj za to, že poistíte manželovi či manželke auto - platca poistného je totiž iný, ako jeho majiteľ a to pre poisťovňu znamená administratívne náklady navyše.

Anketa

Akým spôsobom si dohadujete PZP?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok