5 vecí, na ktoré sa zamerať pri nákupe elektroniky

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 12. 2019
Urobte si prieskum na internete, rozprávajte sa s odborníkmi a pri kúpe elektroniky si určite nechajte poradiť. V opačnom prípade môžete kúpiť lacný a slabý kus elektroniky alebo ho naopak až príliš preplatíte.
5 vecí, na ktoré sa zamerať pri nákupe elektroniky

Zdroj: Shutterstock

Nový televízor, práčka, umývačka riadu, laptop alebo kuchynský robot. V predvianočnom čase ľudia vo veľkom nakupujú elektroniku prostredníctvom e-shopov a zabúdajú na niekoľko dôležitých zásad. 

1. Prieskum začnite na internete

O produkte, ktorý chcete kupovať si zistite čo najviac z internetu. Ten je ideálny na prvý prieskum o cene, vlastnostiach, ale najmä spotrebiteľských skúsenostiach. Stačí zadať názov produktu do internetového vyhľadávača a prečítajte si recenzie a hodnotenia ľudí, ktorý už produkt v minulosti zakúpili. Takisto sa zamerajte na to, aby produkt spĺňal najvyššie normy a šetril vašu peňaženku aj domácnosť počas používania.

2. Pokračujte v kamennej predajni

Ak sa vám produkt zapáčil, ale ešte stále nie ste na sto percent rozhodnutí, vyberte sa do predajne a produkt si „ohmatajte“. Na internete môžu byť pekné fotografie aj videá, ale prvý dojem naživo dokáže rozhodnúť. Využite aj prítomnosť predavačov, ktorí o produktoch môžu vedieť pár informácií navyše, prípadne si môžete produkt porovnať s ďalšími modelmi iných značiek.

 

3. Kde kúpite daný produkt najlacnejšie?

Nasleduje porovnávanie cien. Produkt, ktorý ste si vybrali môžete totiž často kúpiť s výrazne nižšími cenami u niektorých online predajcov. Dajte si však pozor, aby ste nakupovali v overených e-shopoch. Použite porovnávače cien a rozhodujte sa aj podľa toho, či konkrétny e-shop poznáte alebo nie. Takisto je vhodné využiť rôzne zľavy a akcie, tie sa spravidla objavujú najmä po Vianociach.

Nakupovanie sa vďaka internetu zglobalizovali a aj Slováci si môžu kúpiť elektroniku zo zahraničia za zaujímavé ceny. Pri produktoch z Číny je napríklad poštovné často zdarma, čo predstavuje len ďalšiu motiváciu vyskúšať tento spôsob nakupovania. Pravdou však je, že výrobky Made in China nedosahujú európskych kvalít.

4. Dlhšia záruka a poistenie sa môžu hodiť

Záruka na elektroniku musí byť najmenej dva roky, ak niektorý výrobca ponúka viac, zohľadnite to ako jeho výhodu pri rozhodovaní sa medzi rôznymi značkami. Prípadne sa nebojte si za predĺženie záruky priplatiť. Pri produktoch ako televízor alebo práčka sa predĺžená záruka môže hodiť.

Starostlivo si odložte doklady o kúpe a záručné listy. Skontrolujte, či vám na nich správne vyznačili dátum predaja.

5. Kupujete cez e-shop? Tovar môžete vrátiť

Pri zmluvách uzatvorených na diaľku (nákup cez e-shop) si nadobúdané plnenie spravidla nemôžete vopred prezrieť a skontrolovať. Zákon vám preto dáva takmer pri všetkých typoch takýchto zmlúv možnosť od nich odstúpiť aj bez udania dôvodu, a to spravidla v lehote 14 dní odo dňa:

  • prevzatia tovaru (v prípade uzatvorenia kúpnej zmluvy),
  • uzatvorenia zmluvy o poskytnutí služby,
  • uzatvorenia zmluvy o poskytovaní elektronického obsahu nedodávaného na hmotnom nosiči.

Rovnako sa nenechajte odbiť, ak obchodník od vás odmieta prevziať tovar, pretože nie je zabalený v originálnom balení, aj keď to bolo uvedené v podmienkach. Predávajúci je povinný za každých okolností reklamáciu prijať pričom nesmie spotrebiteľovi ukladať povinnosti bez právneho dôvodu.

Lehota v trvaní 14 dní od vyššie uvedených okamihov však platí len vtedy, ak vás predávajúci s vaším právom odstúpiť zoznámil riadne a včas. Informácia musí zahŕňať aj podmienky odstúpenia, dĺžku lehoty a postup, akým treba odstúpenie urobiť. 

Pre úplnosť dodajme, že uvedené pravidlá pre odstupovanie budú platiť pre zmluvy uzatvorené na diaľku so spotrebiteľom aj vtedy, keď e-shop vo vami akceptovaných obchodných podmienkach uvádza niečo iné.

Tovar sa považuje za prevzatý okamihom, keď spotrebiteľ (alebo ním určená tretia osoba s výnimkou dopravcu) prevezme všetky časti objednaného tovaru. To znamená, že odovzdanie tovaru dopravcovi (na pošte alebo kuriérovi) zo strany e-shopu nie je možné považovať za prevzatie tovaru.

Ak si zákazník objednal viacero produktov v jednej objednávke a tieto produkty mu e-shop doručí po častiach, potom sa tovar považuje za prevzatý až v okamihu, keď zákazník prevezme posledný dodaný tovar.

Internetový predajca musí zákazníkoví poskytnúť informáciu o možnosti odstúpenia od zmluvy ešte pred nákupom. Zaujímavosť je, že ak si túto povinnosť e-shop splní až dodatočne (najneskôr však do 12 mesiacov od doručenia tovaru), tak zákazníkovi sa lehota na odstúpenie od zmluvy predlžuje, resp. začne plynúť až po splnení si tejto povinnosti.

Anketa

Ako nakupujete vianočné darčeky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok