Platby mobilom či hodinkami: je to jednoduché a bezpečné, ale neponúkajú to všetky banky

Roland Regely | rubrika: Článok | 11. 12. 2019
Platiť v obchode za potraviny smartfónom či inteligentnými hodinkami dnes už nie je nič výnimočné. Zvládne to aj dieťa či dôchodca.
Platby mobilom či hodinkami: je to jednoduché a bezpečné, ale neponúkajú to všetky banky

Zdroj: Shutterstock

Google Pay, Apple Pay, fitbit pay či Garmin Pay. Slováci patria medzi lídrov v Európe vo využívaní inovatívnych spôsobov platenia za tovar či služby. Stačí mať inteligentné hodinky, smartfón a správnu banku a je to. Mobilné platby sú nenáročné a veľmi užitočné.

Google Pay: na Slovensku s ním platíme už takmer dva roky

Služba Google Pay je na slovenskom trhu najdlhšie a má výrazne najväčší podiel. Je to tiež preto, že na Slovensku nájdete obrovské množstvo používateľov smartfónov a hodiniek s operačným systémom Android. To je prvý predpoklad na platenie cez Google Pay. 

Druhým predpokladom pre platenie cez Google Pay je mať banku, ktorá túto službu podporuje. Začiatkom jari 2018 sa v prvej vlne Google Pay dostala služba ku klientom Poštovej banky, J&T Banky, Slovenskej sporiteľne a mBank. V zápätí túto službu priniesla svojim klientom aj 365.banka, ktorá začala fungovať v roku 2018 a teda bola na trhu úplnym nováčikom.

Začiatkom roka 2019 sa k službe Google Pay pridali VÚB a o pár mesiacov na to aj Prima banka či Fio banka.

Toto všetko potrebujete pre platenie mobilom cez Google Pay:

  • Telefón s Androidom 4.4 a vyššou verziou
  • Integrácia technológie NFC v telefóne
  • Aplikácia Google Play
  • Pridanie svojej platobnej karty. Ak ju už máte pridanú v rámci obchodu Google Play, stačí ju len potvrdiť overiť CVV kódom
  • Zadáte zámok svojho smartfónu. Bez zámku displeja služba fungovať nebude

Ak spĺňate všetko vyššie uvedené, môžete platiť za tovary a služby všade tam, kde sú k dispozícii bezkontaktné platby. Takéto obchody majú zvyčajne pri vstupe alebo pri pokladni zobrazený symbol bezkontaktnej platby. Pri platení s Google Pay stačí rozsvietiť displej pri platbách do 20 eur a pri platbách nad 20 eur treba priložiť telefón k terminálu na miesto, kde zvyknete prikladať svoju platobnú kartu. Rozdiel je v tom, že nemusíte manuálne zadávať PIN kód, platba prebehne takmer ihneď po priložení. O jej úspešnosti alebo neúspešnosti sa dozviete okamžite na displeji smartfónu. 

Apple Pay: cez iPhone a Apple Watch je to jednoduché

Od júna 2019 môžu majitelia smartfónov značky Apple platiť oficiálne aj na Slovensku. Majitelia Apple zariadení sa považujú za aktívnejších nadšencov technologických noviniek a pretosa očakáva, že táto služba by mohla na Slovensku predbehnúť v číslach používania aj Google. 

V prvej vlne službu Apple Pay priniesli svojim klientom tieto banky: 365.banka, Poštová banka, J&T banka, Tatra banka, Slovenská sporiteľňa a mBank.

Toto všetko potrebujete pre platenia mobilom cez Apple Pay:

  • iPhone
  • Aplikácia Wallet
  • Pridanie svojej platobnej karty. Ak ju už máte pridanú v rámci aplikácie Wallet, stačí ju len potvrdiť overiť CVV kódom
  • Platiť môžete prostredníctvom tvárovej biometrie alebo potvrdením odtlačku prsta

Otvorte aplikáciu Wallet, ktorá už je nainštalovaná vo vašom zariadení. Naskenujte svoju debetnú alebo kreditnú kartu. Údaje do aplikácie tiež môžete prepísať ručne. Pridávanie karty môžete dokončiť v mobilnej aplikácii svojej banky. Vyjadrite súhlas s podmienkami služby a pridanie karty potvrďte PIN kódom. Následne je karta pridaná a môžete ňou platiť. Pri platení dvakrát potlačíte tlačidlá na okraji iPhone a následne potvrdíte platbu podľa toho, aký iPhone máte. Staršie zariadenia umožňujú plateni odtlačkom, novšie nasnímaním tváre.

Ak máte svoje inteligentné hodinky Apple Watch prepojené so zariadením iPhone, môžete platiť aj prostredníctvom hodiniek. Pridanie platobnej karty do hodiniek trvá pár sekúnd. Platenie je ešte jednoduchšie, ako v prípade iPhone. Stačí potlačiť dvakrát stisknúť tlačidlo na okraji hodiniek a zobrazí sa vám miniatúra platobnej karty. Potom už len priložíte hodinky k platobnému terminálu a zaplatíte bezkontaktne.

Platenie fitness hodinkami Garmin Pay a fitbit pay

Platiť s fitness hodinkami alebo hodinkami určenými na behanie je už na Slovensku tiež možné. Ak vlastníte jedny z uvedených hodiniek Garmin alebo fitbit, stačí si do smartfónu stiahnuť aplikáciu Garmin Connect resp. Fitbit. 

Po prihlásení sa do aplikácie Garmin Connect zvolíte v hlavnom menu položku "Zariadenia Garmin” a vyberiete hodinky, ktoré máte spárované s aplikáciou.

V aplikácii jednoducho pridáte svoju platobnú kartu zadaním údajov, zvolíte štvormiestne heslo pre platenie hodinkami a potvrdíte súhlas s podmienkami využívania služby.

Pri aktivácii platobnej karty na Fitbit hodinky budete potrebovať overenie prostredníctvom SMS, inak je proces viac-menej rovnaký.

S fitness hodinkami môžete rovnako platiť v obchodoch označených ich symbolom, pri platení zadáte PIN kód.

Garmin Pay a Fitbit Pay prišli na Slovensku v apríli 2019. Priniesla ich 365.banka a krátko na to aj Poštová banka. Treťou bankou, ktorá sprístupnila tento druh platieb svojim klientom je Slovenská sporiteľňa. Jej klienti túto službu môžu využívať od konca júla 2019.

Anketa

Používate inteligentné hodinky na platenie v obchode?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok