Nahradia Slovákov roboty? Isté riziko tu je

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 27. 11. 2019
Ohrozených je až 62 % pracovných pozícií. Z krajín strednej Európy je Slovensko na tom najhoršie. Prečo je to tak?
Nahradia Slovákov roboty? Isté riziko tu je

Zdroj: Shutterstock

To, že je ohrozených až 62 % pracovných pozícií má príčinu v tom, že veľká časť obyvateľstva pracuje práve na takýchto pozíciách. Ako uviedla Lenka Buchláková, analytička Slovenskej Sporiteľne:  „Príchod štvrtej priemyselnej revolúcie predstavuje riziko aj príležitosť v jednotlivých krajinách sveta. Globálne je automatizáciou ohrozené jedno zo šiestich stredne kvalifikovaných pracovných miest. Slovensko je ohrozené najviac, čo je spôsobené hlavne tým, že máme veľa nízko kvalifikovaných pracovníkov v priemysle, ktorí môžu byť ľahko nahraditeľní strojmi.“

 

Ako ohrozuje robotizácia okolité krajiny

Robotizácia ohrozuje nielen Slovákov. Z výsledkov štúdie Prosperity Report vydanú britským Legatum Institute so skupinou Erste vyplýva, že v Rakúsku ohrozuje robotizácia 49 % a vo Francúzsku 51 % pracovníkov. V Nemecku, ktorého vývoj ekonomiky je pre Slovensko kľúčový, ohrozuje robotizácia až 54 % súčasných pracovných pozícií.

„Viaceré výskumy ukázali, že práve stredná a východná Európa bude najviac ohrozená robotizáciou. Aktuálny výskum však potvrdil, že z okolitých krajín je pre nás robotizácia najväčším strašiakom. V susednom Česku ohrozuje ani nie približne polovicu súčasných pracovných miest, napríklad v Poľsku je to 52 percent,“ doplnila Buchláková.

Medzi najmenej ohrozené európske krajiny patrí Nórsko (40 %) a Fínsko (41 %). V čele svetového rebríčka sa nachádza Nový Zéland. Z jeho súčasných pracovných pozícií je ohrozených približne 39 %. USA sa nachádza na tretej priečke spolu s Fínskom.

Ako sa zvládnuť priemyselnú revolúciu

Už v minulosti reagovala stredná trieda na predchádzajúce priemyselné revolúcie tak, že sa sústredila na získanie nových zručností (rôzne formy rekvalifikácie), diverzifikáciou a inováciou. Nakoniec sa dostavila prosperita. Nové technológie zlepšujú kvalitu života, zvyšujú bezpečnosť a vytvárajú nové príležitosti pre služby vrátane sociálnej starostlivosti.  Priemyselná revolúcia so sebou vždy prináša zánik nízkokvalifikovaných pozícií. Zároveň však vzniknú nové a na tie je potrebné zamestnancov preškoliť.

Nie je to žiadnou novinkou, že nestále rastie dopyt po pracovníkov s IT znalosťami, ako aj po pracovníkov schopných ovládať stroje a prácu s najnovšími technológiami. Mnohé spoločnosti si takýchto pracovníkov začínajú i vychovávať napr. tým, že spolupracujú so strednými odbornými školami.

Príjem versus komfortný život

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že síce obyvatelia stredoeurópskeho regiónu bohatnú, neumožňuje im súčastný príjem komfortný život. Uviedlo tak 15 % opýtaných. Nerovnosť príjmov na hranici chudoby a priemerných príjmov je na Slovensku na úrovni viac ako 6 %. Len kúsok na západ v Českej republike je tento pomer na úrovni 3,8 %. Najlepšia situácia je vo Fínsku (3,1 %). Neustále rastúce ceny potravín a neisté vyhliadky budúceho zamestnania nútia stále veľkú časť obyvateľstva a predovšetkým mladých odchádzať pracovať do zahraničia. Z mnohých štatistík vyplýva nárast zamestnaných alebo podnikajúcich Slovákov práve v susednej Českej ale i Rakúskej republike. K našim západným susedom odchádza študovať na vysoké školy mnoho mladých ľudí, ktorí v ČR nemajú prakticky žiadne prekážky a väčšinu študijných programov môžu absolvovať v Slovenčine. Táto vzdelaná časť obyvateľstva z väčšej časti v ČR aj zostáva pracovať.

Na Slovensku stále zaostávame s vytváraním dostatočného množstva kvalifikovaných a dobre platených pracovných pozícií. Jednak to vyplýva čiastočne z historického vývoja, kedy Slovensko bola vždy skôr agreárne než priemyselne zameraná časť či už Rakúsko-Uhorska, alebo Československa. Na druhej strane situácii moc nepomáha ani prílišná závislosť na automobilovom priemysle a odvetviam k nemu pridruženými. Mnohí odborníci však hodnotia vývoj na Slovensku za pozitívny a radia ho medzi mladú krajinu, ktorá sa postupne doťahuje na vyspelé západné ekonomiky.

 

Anketa

Máte obavy zo straty zamestnania vo vašom regióne?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok