Škrabku nechajte doma. Takto rýchlo a bezpečne odstránite námrazu z čelného skla

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 9. 2020
Na rozmrazenie ľadu z čelného skla nepotrebujete nič špeciálne. Stačí použiť ingrediencie, ktoré nájdete aj doma.
Škrabku nechajte doma. Takto rýchlo a bezpečne odstránite námrazu z čelného skla

Zdroj: Shutterstock

Chladné zimné rána sú u mnohých šoférov spojené aj s odhrabávaním a oškrabávaním auta od snehu, ľadu a námrazy. My vám poradíme niekoľko overených metód, ako bezpečne a rýchlo odstrániť námrazu z okna. Napokon, na čelnom skle by ste nemali mať žiadne nečistoty a nič by nemalo brániť výhľadu z predného okna. Nielen preto, že to žiada zákon, ale najmä z dôvodu bezpečnosti.

Viete spoznať silu námrazy?

Námraza je jav, ktorý sa prejavuje vznikom ľadových kryštálov na povrchu objektov pôsobením buď zamrznutia drobných kvapôčok vzdušnej vlhkosti (mrakov, hmly a pod.) pri ich styku s povrchom zeme, objektov alebo iných predmetov s teplotou 0°C a nižšie alebo ich zrážaním. To, aká silná námraza je vonku viete zistiť aj letmým pohľadom na čelné sklo auta:

  • priesvitná námraza s priesvitným a drsným povrchom vzniká na predmetoch ochladených na 0 až -3 ° C. Kvapky vody mrznú pomaly, preto vypĺňajú celý priestor a vytvára kompaktný vrstvu ľadu, bez vzduchových bubliniek alebo iných nečistôt, vrstva je veľmi priľnavá a odolná voči vetru
  • zrnitá námraza tvorí usadeniny v podobe bielych trsov vláknitej štruktúry, vzniká rýchlym zmrznutím na predmetoch ochladených na -2 až -10 ° C. Je priľnavá, ale ľahko oddeliteľná od povrchu. [1]
  • kryštalická námraza (inovať) tvoria ju kryštalické usadeniny, vzniká najmä pri teplotách nižších ako -8 ° C a je najodolnejšia.

Hlavne žiadnu horúcu vodu!

Ak vám niekto poradí, že na zamrznuté okno vylejte vriacu vodu, radšej sa len pousmejte a poďakujte za dobrý vtip. Výsledkom je samozrejme okamžité rozmrznutie, ale vaše čelné sklo vystavíte takému teplotnému šoku, že môže dôjsť ihneď k jeho prasknutiu, ba dokonca rozsypaniu samotného skla. K okamžitému poškodeniu postačí malé poškodenie skla a okamžite máte „zarobené na problém“. Ak sa sklo okamžite nerozbije, takmer určite sa vám to stane po tom, ako pri najbližšej jazde silnejšie zafúka vietor. 

Okrem skla je vriaca voda nebezpečná aj pre ostatné časti auta. Pri kontakte s lakom hrozí takisto vážne poškodeniu laku, pri kontakte napríklad so stieračmi hrozí, že dôjde k ich nenávratnému „ohnutiu“.

Na koniec to najhoršie. Vriaca voda má tendenciu zamrznúť ešte rýchlejšie, ako voda s bežnou teplotou. Môže sa tak stať, že hneď ako sa vaše sklo rozmrazí, môže do pár minút opäť zamrznúť.

 

Ak vodu, tak len so soľou alebo octom

Namiesto vriacej vody si môžete poradiť s vlažnou vodou. Teplotný rozdiel tu nie je tak nebezpečný a efekt rozmrznutia takmer rovnaký. Ideálne, ak do vody primiešate aj soľ, urýchlite to.

Alternatívou môže byť tiež ocot. Na rozmrazenie skla teda môžete použiť zmes octu s vodou v približnom pomere 3:1. Ideálne ak si túto zmes viete dať do nádoby s rozprašovačom. Keď ju takto nastriekate na sklo, zbavíte sa ľadu či námrazy rýchlo a efektne.

Stará dobrá nemrznúca zmes

Použiť môžete tiež nemrznúcu zmes. A teraz nemáme na mysli tú zmes, ktorú máte aktuálne v nádržke do ostrekovačov. Nechajte si zopár deci aj pre prípad, že budete musieť rozmrazovať sklo. Keď udrú tuhé mrazy, môžete využiť kombináciu teplej vody a nemrznúcej zmesi v pomere 5:2. Zmes pomôže urýchliť roztápanie ľadu na skle.

Pomôže aj alkohol

Pri boji s námrazou výrazne pomôže aj alkohol. Samozrejme v žiadnom prípade nemáme na mysli konzumáciu alkoholu a následné šoférovanie. Osvedčeným receptom pre rozmrazenie skla je zmiešanie vody s čistým liehom. Okamžite zahreje sklá auta a bez problémov ich rozmrazí. Vodu s liehom potrebujete zmiešať v pomere 1:2.

Rozmrazovač okien je ideálna pomôcka

Ak sa vám nechce čarovať z vody, môžete si pomôcť aj výrobkom určeným priamo na rozmrazovanie skiel. Kúpite ho na čerpacej stanici, prípadne v domácich potrebách. Rozmrazovač okien je číra kvapalina, modrá so slabou opalescenciou, s vôňou. Stačí ho nastriekať na zamrznuté okná a nechať chvíľu pôsobiť. Po roztopení námrazy sa musí utrieť handrou alebo stierkou do sucha. Na zabezpečenie maximálnej účinnosti prípravku sa odporúča uchovávať nádobu pri izbovej teplote. Cena takýchto rozmrazovačom určite nenabúra ani napätejší rozpočet, jedno balenie navyše obvykle vydrží celú sezónu, niekedy i viac.

Výhodou je tiež možnosť použitia napríklad na svetlá, na spätné zrkadlá, či jednoducho na akékoľvek povrchy, na ktorých sa ľad nemá šancu rozpustiť ani neskôr, po vykúrení interiéru auta. 

Fólia na noc tiež nie je na škodu

Výbornou alternatívou je aj zakrývanie čelného skla na noc. To si môžu dovoliť najmä tí, ktorí majú auto za bránou rodinného domu, prípadne dôverujú svojim susedom, že im fóliu neodcudzia. Štruktúra fólie zabezpečuje dostatočnú životnosť aj pri opakovanom použití. V prípade núdze možno použiť akúkoľvek fóliu, napríklad aj vrecko na odpadky.

Anketa

Kupujete v zime bežné palivo alebo autu doprajete aditíva?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

automobil, motorové vozidlo, zima

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok