PZP: Bez poistky môžete prísť o milióny

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 4. 12. 2019
Poisťovne menia stratégiu na výpočet ceny povinného zmluvného poistenia. Vodičom sa oplatí viac uvažovať a meniť poisťovne obozretnejšie.
PZP: Bez poistky môžete prísť o milióny

Zdroj: Shutterstock

Viac dopravných nehôd a vynovený Zákon o poisťovníctve zmenili pravidlá na poistnom trhu. Bez PZP sa však ostať neoplatí.

Povinné poistenie je povinné počas celej životnosti auta

Na Slovensku máme len dve povinné poistenia. Zdravotné, ktoré musí mať každý človek a PZP, ktoré je nutnou výbavou každého motorového vozidla.  „Podľa platnej legislatívy musí byť na Slovensku každé motorové vozidlo poistené pre prípad škody spôsobenej jeho prevádzkou tretím osobám na zdraví, živote, majetku a ušlom zisku,“ vysvetľuje Dušan Zemánek, riaditeľ úseku neživotného poistenia spoločnosti KOMUNÁLNA poisťovňa.

Zanedbanie tejto povinnosti nenastáva pri kúpe automobilu, kedy sa doklad o  PZP vyžaduje už pri zápise vozidla na Polícii. Často sa však vodiči ocitnú mimo poistenia pri využívaní automobilu napríklad aj tým, že poistenie prerušia pri zmene poisťovne.

Ako správne vymeniť PZP?

Uzatvorenie aj výpoveď z povinného poistenia má svoje pravidlá. Platí, že zmenu poisťovne  môžete vykonať oficiálnym vypovedaním poistky. Tá musí byť doručená do poisťovne minimálne 6 týždňov, teda 42 dní pred koncom poistného obdobia. Ďalšia možnosť prístupná od roku 2015 je, že poistenie nezaplatíte.

Ak poistné nezaplatíte do jedného mesiaca od dátumu splatnosti a doručenia  výzvy na zaplatenie, poisťovňa vám poistnú zmluvu vypovie. Avšak, v takomto prípade si môže nárokovať na dlžné poistné maximálne za obdobie troch mesiacov. Preto je výhodnejšia cesta oficiálnym ukončením zmluvného vzťahu.

Tu mnoho vodičov spraví chybu. Vypovedia PZP, ale neuzatvoria novú zmluvu. Polícia si tento údaj preveruje len pri náhodnej kontrole a tie nie sú časté. Mnohí vodiči sa na to spoliehajú. Oplatiť sa im to však nemusí. O tom, že takýchto „špekulantov nie je málo, hovoria aj čísla.

Podľa štatistík policajného zboru bolo na Slovensku evidovaných k 30. septembru tohto roka 3 274 987 motorových vozidiel. Všetky by mali byť podľa zákona povinne poistené, no podľa Slovenskej kancelárie poisťovateľov je približne 60 až 80-tisíc z nich trvalo nepoistených. Vodičovi, ktorý jazdí na aute bez povinného zmluvného poistenia, hrozí pokuta až do výšky 3 320 eur.

PZP: Bez poistky môžete prísť o milióny

Zdroj: Shutterstock

Pozor, bez poistky môžete prísť o milióny

Aj pár dní bez povinného zmluvného poistenia môže vyjsť draho. Vo vzduchu nevisí len pokuta, ale aj vymáhanie spôsobenej škody. Ak nepoistený vodič spôsobí nehodu, škodu uhradí poškodenej strane Poistný garančný fond. Následne si od vinníka vymáha celú výšku plnenia súdnou cestou. O tom, že nejde o strašenie hovoria aj štatistiky  Poistného garančného fondu, ktorý spravuje Slovenská kancelária poisťovateľov.

Tá evidovala v minulom roku viac ako 2 700 škodových udalostí, ktoré spôsobili prevádzkovatelia vozidiel bez poistenia a z garančného fondu vyplatila poškodeným sumu vo výške 6,7 milióna eur. V medziročnom porovnaní ide o 221-percentný nárast.

Poisťovne menia pravidlá, oplatí sa vyberať precízne

Prudký nárast škôd viedol viaceré poisťovne k zmenám v PZP. To je však len jeden dôvod, prečo poisťovne začali v tomto roku aktívnejšie prepočítavať ceny autopoistiek.

„Zákon o poisťovníctve ukladá poisťovniam povinnosť stanovovať poistné tak, aby boli schopné zabezpečiť v každom okamihu splniteľnosť všetkých svojich záväzkov vyplývajúcich z dojednaných poistných zmlúv a záväzkov voči Slovenskej kancelárii poisťovateľov,“ vysvetľuje Katarína Kukurová z Generali.

 To v praxi znamená, že by nemali žiadny produkt mať v strate. V minulosti totiž PZP často dotovali drahšie havarijné poistky. S tým poisťovne končia.

„Aj v našej poisťovni sme pristúpili k úprave cenotvorby PZP. Výšku poistného teraz stanovujeme na základe skupiny motorového vozidla, účelu využívania, výkonu motora, regiónu trvalého bydliska držiteľa motorového vozidla a jeho veku. Výsledkom kombinácie týchto parametrov je individuálna výška poistného, pričom výsledná cena poistného je výhodnejšia pre skúsených vodičov s predchádzajúcim bezškodovým priebehom,“ zdôrazňuje Zemánek.

Segmentácia vodičov sa stáva  precíznejšou. Do výpočtu poistného vstupujú viaceré parametre a výsledkom je často individuálna výška poistného. Najviac však zaváži bezpečná jazda. „Pokiaľ vodič v predchádzajúcom období jazdil  bez nehody, je mu poskytnutý bonus. Vodiči, ktorí nehodu nespôsobili, môžu teda ušetriť. Naopak vodiči s rizikovejším profilom môžu očakávať poistné zodpovedajúce vyššej pravdepodobnosti škody,“ hovorí Helena Kanderková z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Čo pomôže ušetriť na PZP?

Čím viac budú poisťovne dbať na segmentáciu klientov, tým bude možné cenu viac upravovať.

  • Ak ste spravili v minulom roku nehodu, počítajte s tým, že vám poistné pôjde nahor.
  • Niekedy sa ukazuje ako výhodnejšie mať auto napísané na adresu trvalého bydliska v menšom meste, ako sa sťahovať do veľkého mesta. Aj to je dôvod, prečo mnoho ľudí napríklad v hlavnom meste ostáva na poznávacích značkách z menších miest.
  • Za bezškodový priebeh môžete získať výrazné percentuálne bonusy.
  • Pri zmene poisťovne si pýtajte od pôvodnej potvrdenie o bezškodovom priebehu.
  • Ak už uzatvárate nové PZP, je vhodné tak urobiť online, tu sa pohybujú zľavy za odľahčenie pracovníkov pobočky od 3 do 5 percent.
  • Poistenie môže znížiť aj fakt, že auto bude napísané na člena rodiny, ktorý je pre poisťovňu z hľadiska veku a skúseností najmenej rizikový. Najviac platia za PZP obvykle mladí vodiči.
  • Najviac ušetríte na PZP dlhoročnou jazdou bez nehody.

Anketa

Akým spôsobom si dohadujete PZP?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok