Najčastejšie novoročné predsavzatia Slovákov? Týchto sedem poznáme všetci

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 12. 2019
Prestanem fajčiť, schudnem, budem viac šetriť. Aké sú vaše predsavzatia na rok 2020?
Najčastejšie novoročné predsavzatia Slovákov? Týchto sedem poznáme všetci

Zdroj: Shutterstock

Na záver roka zvyknú ľudia bilancovať, ale rovnako aj skladať novoročné sľuby. Robievate to tiež? Máte predsavzatia, ktoré sa vám podarilo dodržať? Alebo naopak máte také, ktoré sa vám nikdy nepodarilo zrealizovať? Pozrite si zoznam najčastejších novoročných predsavzatí a možno nájdete inšpiráciu pre rok 2020.

Schudnem a budem žiť zdravo

Nový rok je asi najčastejšie spojený s ambíciou prestať jesť nezdravé jedlá a viac sa hýbať. Často je to pritom spôsobené tým, že ľudia počas koncoročných sviatkov jedia omnoho viac jedál, menej sa hýbu a po Novom roku skrátka chcú zhodiť kilá navyše. Fitness centrá sa v januári hemžia množstvom ľudí, avšak tento ošiaľ často po pár týždňoch opadne a väčšina ľudí si predsavzatie do ďalších mesiacov už nezoberie.

Menej cigariet a alkoholu

Od Nového roka už nepijem a nefajčím. Túto vetu budete často počuť u ľudí, ktorí si počas roka častejšie vypijú, prípadne sú fajčiarmi. Mnoho fajčiarov sa po celý rok vyhovára na to, že skoncuje so zlozvykom od nového roku a nedeje sa tak často ani vtedy. Takisto to býva aj s alkoholom.

 

najčastejšie zlozvyky slovákov

Zdroj: Shutterstock

Chcem zarobiť viac peňazí

Bilancovanie na konci roka často prináša aj ohliadnutie sa za finančným rokom. Ak po sviatkoch nezostane peňazí nazvýš, nie je na škodu spraviť si dobrý rozpočet na nový rok. Spočítajte si príjmy, výnosy a porozmýšľajte, kde by sa dalo ušetriť, prípadne či nie je priestor na nový príjem.  Väčšina mladých ešte stále nemá žiadne úspory, no keďže mnoho z nich žije podľa motta "treba si užívať, kým je čas", svoje predsavzatie ohľadne šetrenia málokedy dodržia.

Budem viac cestovať

Máte cestovateľské sny? Samozrejme, že áno. Obdobie po sviatkoch je ideálne na plánovanie dovolenky. Keď si zhromaždíte informácie, možno zistíte, že váš životný sen nie je až tak nedostupný, ako by sa vám zdalo. Ako príklad môže poslúžiť sen vidieť nejakú destináciu. Pri dnešných cenách leteniek a dostupnosti cestovania si takýto sen môžete pomerne jednoducho splniť. Stačí mať dobrý plán a rozumne si rozdeliť náklady.

Naučím sa nový cudzí jazyk

Ľudia majú pomerne často v novom roku chuť učiť sa nové veci. Niekto začne s bojovým športom, hokejom, jogou a niekto zase skúsi nový cudzí jazyk. Mnoho ľudí však vie, že čím sú starší, tým sa cudzí jazyk učí ťažšie. A najmä, ťažšie sa na to hľadá čas a ich odhodlanie naučiť sa konečne aj ďalší jazyk čoskoro stroskotá. Skúste sa opýtať na možnosti vzdelávania vo svojej firme, kde sa to bude učiť najjednoduchšie a hlavne najlacnejšie.

Menej času na mobile či internete

V čase neustáleho rozmachu sociálnych sietí ako Facebook a Instagram je pomerne ťažké sa vyhnúť tomu, aby ste úplne obmedzili smartfón, tablet či internet na počítači. Ak to myslíte vážne, dajte si na počítači v práci tieto stránky zablokovať alebo si na mobile nastavte sledovanie času stráveného na sociálnych sieťach. Ak zistíte, koľko času trávite na internete, bude to pre vás odstrašujúci príklad. 

Byť viac s rodinou či známymi

Čas letí a vy sa čoraz menej stíhate stretávať so svojimi dlhoročnými priateľmi, známymi či rodinou. Aj preto si mnohí ľudia dávajú záväzky navštevovať ich častejšie. Je to, samozrejme, ťažké, ak bývajú mimo vášho pôsobiska a často stroskotá aj tento záväzok. Ak už sa s rodinou či kamarátmi nemôžete často stretávať, nezabudnite im aspoň dvakrát za týždeň zavolať. Poteší ich to a utuží vaše vzťahy viac, ako chabá smska či chatovanie.

Anketa

Aké predsavzatie plánujete na rok 2020 vy?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dovolenka, prázdniny, sviatky

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok