Ako nepodľahnúť falošným reklamám na kryptomeny

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 19. 12. 2019
Na sociálnych sieťach a na internete sa neustále objavujú rôzne falošné správy, maily a hoaxy. V týchto dňoch zahltili internet falošné reklamy, ktoré sľubujú vysoký zisk, ak zainvestujete do kryptomien.
Ako nepodľahnúť falošným reklamám na kryptomeny

Zdroj: Shutterstock

Takéto ale aj iné podobné reklamy sa snažia podvodným spôsobom vylákať od ľudí osobné a platobné údaje.  Najlepšou ochranou pred tým, aby ste neprišli o stovky eur, je preveriť si uvádzané skutočnosti.

Všeobecne platí, že pred tým, než sa rozhodnete investovať, by ste mali mať o produkte aspoň aké také znalosti. Mali by ste byť poučený o možných rizikách a stratách. Každá investícia nesie so sebou riziko, že sa obchod nemusí podariť. Miera rizika je tým vyššia, čím vyšší je zisk.

Ak niekto láka na zaručene vysoký zisk bez rizika, mala by každému investorovi "naskočiť" červená výskažná kontrolka.

Z prieskumu spoločnosti Ipsos pre TopForex, ktorá sa uskutočnila v júli vyplýva, že až 14 % Slovákov zvažuje nákup kryptomien a 12,1 % kryptomeny už vlastní. Z prieskumu sa ďalej dozvedáme, že Slováci veria kryptomenám dokonca viac ako americkému doláru.

Čo sú kryptomeny

Je to nová forma meny definovaná ako digitálne platidlo. Virtuálna mena sa obchoduje len elektronicky. Ide o menu, ktorá je zložená z kódov a nemá žiadnu oficiálnu bankovku ani mincu. Na to, aby ste takéto meny mohli vlastniť, potrebujete zvoliť spôsob, ako bežné peniaze premeniť na virtuálne. Platí, že kryptomeny sa nakupujú na burzách, kde sa aj následne predávajú. Základom je stiahnuť si do mobilu alebo počítača peňaženku, na ktorú môžete prijímať virtuálne meny. Potom si už vyberiete jednu  z ciest na obchodovanie, ktorá bude pre vás najvýhodnejšia.

 

Riziká spojené s investovaním do kryptomien

Hlavný analytik ProfitLevel Lukáš Baloga definuje tri najväčšie riziká spojené s investíciou do kryptomien:

Kryptomeny predstavujú konkurenciu národnej mene. I samotný bitcoin je konkurentom euru či doláru. Národné meny sú kontrolované centrálnymi bankami. Je to preto len otázka času kedy dôjde k regulácii kryptomien na národnej i nadnárodnej úrovni.

Graf: Vývoj hodnoty bitcoinu

Vývoj hodnoty bitcoinu po opatreniach v Číne

Zdroj: www.tradingview.com

Na zvýraznenom poli na grafe môžeme jasne vidieť ako ovplyvnili administratívne obmedzenia v Číne cenu kryptomeny. Konkrétne sa jednalo o zákaz zverejňovať reklamy na kryptomeny na sociálnych sieťach.

V súčasnosti je najsilnejší Bitcoin. Je nastavený tak, že bude v obehu len obmedzené množstvo. Týmto nastavením sa predpokladá, že jeho hodnota by sa mala skôr zvyšovať. Ak sa však na trhu objaví iná atraktívnejšia kryptomena, môže jeho hodnota padnúť až na nulu. Nie je totiž podložený žiadnou materiálnou hodnotou. Nebol by to ojedinelý ani prvý prípad.

Vysoký zárobok za krátky čas

Takému lákadlu je tažké odolať. Najmä v období určitej stability sú ľudia ochotní riskovať viac. Ako príklad uvádza Lukáš Baloga situáciu z pred dvoch rokov: "Kryptomeny a ich veľké cenové výkyvy k tomu doslova lákajú. Príklad z minulosti: cena bitcoinu dosiahla 17. 12. 2017 hodnotu 20 000 dolárov, o sedem dní neskôr spadla na 14 626 dolárov, čiže viac ako o štvrtinu. Keďže trh je otvorený 24 hodín denne, cena sa mení neustále a veľmi rýchlo. "

Špekulácie na pokles alebo rast spôsobujú výkyvy v cenách kryptomien. Svoj podiel však majú aj falošné burzy. Keď bitcoin rastie, pôsobia online burzy dôveryhodne, no prvý pokles spôsobí, že je stránka nedostupná rovnako ako peniaze investorov.

Prečo sú falošné reklamy úšpešné

I napriek zákrokom zo strany Facebooku proti takýmto reklamám, podvodníci si našli nový spôsob propagácie. Využívajú mená slávnych osobností, predovšetkým podnikateľov Elona Muska, Petra Kellnera či bývalého futbalistu Pavla Nedvěda. No využívajú aj mená politikov, Google a Target. Reklama sa tvári ako rozhovor, v ktorom osobnosti prezradia tajný recept na zbohatnutie - investíciu do kryptomien.

Administrátori odstraňujú podvodné účty, no vyhodnotiť mnohé ako podvodné ide veľmi obtiažne, kedže ide o veľký nápor.

Anketa

Investovali ste už do kryptomien?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

24. 4. 2024 | Marek Mittaš

Najzaujímavejšie spôsoby, ako môžete investovať na burze

Investovanie je v súčasnosti veľmi dôležité. Pomáha bojovať proti inflácii a zaisťuje, že keď si vyberiete správny finančný nástroj, môžete si prilepšiť o stovky až tisíce eur. Neláka... celý článok

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

22. 4. 2024 | Redakcia

Ako investovať do komodít: Môže to aj bežný Slovák?

Komodity sú lákavým finančným inštrumentom, ktorý môže priniesť zaujímavé zhodnotenie. Zvyčajne sa kombinujú s akciami, podielovými fondmi alebo ETF pre dosiahnutie najlepších výsledkov,... celý článok

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok