Traja králi znamenajú koniec Vianoc a sú jedným z najstarších kresťanských sviatkov

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 1. 2020
Šiesteho januára býva zvykom, že kňazi posväcujú trojkráľovú vodu so soľou, kriedu a tymian. Časť Rusínov na Slovensku 6. januára oslavuje Vianoce.
Traja králi znamenajú koniec Vianoc a sú jedným z najstarších kresťanských sviatkov

Zdroj: Shutterstock

Gréckokatolícka cirkev spomína ich príchod počas sviatku Narodenia Pána, rímskokatolícka cirkev oslavuje sviatok Troch kráľov každoročne 6. januára. Slovensko patrí k tej druhej skupine. Mnohí ľudia z väčších miest nevedia, že počas tohto sviatku sa posväcujú domy, pričom nad dvere kňaz píše podľa aktuálneho roku výraz v tvare 20-C+M+B-16 (Christus mansionem benedicat - Kristus nech žehná tento dom).

6. január resp. sviatok Troch Kráľov tento rok pripadol na pondelok, vďaka čomu je hneď prvý víkend v roku tzv. predĺžený. Nezabúdajte, že 6. januára sú všetky obchody na Slovensku zatvorené.

Krátka história Troch kráľov

Tromi kráľmi označujeme mudrcov, ktorý sa objavili v Evanjeliu podľa Matúša. Boli to totiž prví pohania, ktorí uverili v Ježiša Krista. Boli to mudrci z východu, ktorí pricestovali do Betlehema, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi. Cestu kráľom podľa legendy ukazovala hviezda.

Zaujímavé je, že ich počet a ani mená nie sú v Biblii zaznamenané. Počet však bol stanovený podľa troch darov, ktoré sú uvedené v Biblii - zlato, kadidlo a myrha. Neskôr sa na kresťanskom Západe objavujú aj ich konkrétne mená: Gašpar, Melichar a Baltazár. A tak sa tieto tri mená začali sa označovať za mená patriace trom kráľom.

Troch kráľov na celom svete zobrazujú inak. V niektorých krajinách ich zobrazujú ako muža starého, potom mladého a potom muža v strednom veku. V západných krajinách je obvyklé maľovať jedného z nich ako černocha.

Ich údajné pozostatky sú uložené v rakve v Kolínskej katedrále v Nemecku.

 

Pre Slovákov znamená 6. január ukončenie sviatkov

Šiesty január, teda sviatok Troch kráľov je pre kresťanov deň, ktorým v liturgickom kalendári končí vianočný cyklus. Do polovice 20. storočia sa predmety posvätené v tento deň v kostole – voda, krieda, sviečka, cesnak – používali na magickú ochranu pred démonmi a na liečenie; gréckokatolícki a pravoslávni kňazi svätia vodu priamo v potokoch a riekach.

Na takéto vysvätenie kedysi s kňazom chodili aj rechtor, kostolník, speváci, miništranti, či dokonca nosiči vyzbieraných naturálií. Zároveň sú so sviatkom z 6. januára späté pranostiky o počasí (Na Tri krále zima stále) a o úrode (Ak je na Troch kráľov jasno, zdarí sa pšenica, ak je mnoho hviezd, bude mnoho zemiakov).

V dávnejších časoch chodievalo kráľov viac a boli medzi nimi nielen deti, ale aj dospelí. Účastníci trojkráľového pochodu boli najmä duchovní s miništrantmi a kostolníkom, ale aj učitelia so svojimi žiakmi. Na Slovensku bývalo dávnym zvykom, že sa dievčatá hneď ráno, ešte pred východom slnka, umývali snehom, čo im malo zaručiť sviežu belostnú pleť.

Večer na Troch kráľov sa zase kedysi predpovedala budúcnosť. Keď ľudia chceli vedieť, kto sa z nich najskôr pomynie, zapálili rovnako dlhú sviečku. Komu sviečka zhorela najskôr, ten zomrel ako prvý. A podľa stúpajúceho alebo klesajúceho dymu sa zase dalo zistiť, či sa duša človeka dostane do neba alebo do pekla.

Ďalším slovenským zvykom na 6. januára bolo odkrývanie predmetov spod hrnčeka. Kto sa teda chcel dozvedieť niečo z budúcnosti, pripravil niekoľko hrnčekov, ktorými priklopil rôzne predmety (uhlie, hrebeň, peniaze, podobizeň dieťaťa, prsteň, kúsok látky a chlieb). Každý si potom zvolil hrnček, odklopil ho a podľa predmetov pod ním sa usudzovalo, čo ho čaká.

Pre Rusínov sa Vianoce zvykli začínať 6. januára

Rusíni si ako grécki katolíci zachovali až do 20. storočia zvyk oslavovať Vianoce podľa starého, Juliánskeho kalendára, teda o 13 dní neskôr. Na území Slovenska to rusínske obce dodržiavali do 70. rokov minulého storočia. Za posledných asi 40 rokov však aj grécki katolíci postupne prešli na Gregoriánsky kalendár. Z praktických dôvodov, napríklad pre školské prázdniny. Avšak drvivá väčšina pravoslávnych Rusínov sa ešte stále pridržiava starého Juliánskeho kalendára. 

Podľa posledných dostupných informácií v Prešovskom kraji dnes slávia Štedrý večer 6. januára už len tri posledné gréckokatolícke obce: Jalová, Strihovce a Šmigovec v Sninskom okrese. 

Ako vyzerajú tradičné Rusínske Vianoce? Tak ako aj u nás, štedrej večeri predchádza prísny pôst, podobný. Prvé obrady pre veriacich sa zvyknú začínať po prvom náznaku zotmenia. Staré zvyky hovoria, že gazda musel pred večerou naposledy obísť všetky domáce zvieratá a priniesť do izby snop slamy. Gazdiná zase položila v predsieni do kruhu reťaz ako symbol spojenia rodiny a dobrého hospodárenia a na sviatočnom stole nesmelo vedľa pripravených jedál chýbať zrno na znak bohatej úrody. 

Celá rodina sa poumývala v potoku a vzala si v hrnci vodu a za hrsť piesku z potoka. Bol to rituál očisty a zdravia rodiny. Štedrý večer v dome potom začal zapálením sviečky a spoločnou modlitbou. Potom gazdiná vyznačila každému na čelo krížik z medu so slovami „Christos roždajetsja“. A každý jej odpovedal „Slavime joho“.

Rusíni majú bohatú štedrú večeru, ktorá sa skladá až z deviatich jedál. Od cesnaku s chlebom, soľou a medom, cez typické rusínske jedlá, ako sú hríbová „mačanka“, pôstna kapustnica, pirohy, studená slivková polievka „slivčanka“ a pečená ryba, až po bobaľky s makom a napečené koláče. 

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok