Aká je pokuta za jazdu bez diaľničnej známky? Slovensko vs. susedné krajiny (porovnanie)

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 1. 2020
Nemáte diaľničnú známku a jazdíte po diaľnici? Čakajú vás pomerne vysoké pokuty doma i v zahraničí. Ak ste jazdili bez diaľničnej známky na Slovensku, viete ju dokúpiť aj dodatočne.
Aká je pokuta za jazdu bez diaľničnej známky? Slovensko vs. susedné krajiny (porovnanie)

Zdroj: Shutterstock

Cesta po diaľnici bez platnej diaľničnej známky sa nevypláca. Na Slovensku vás odhalí kamerový systém, v susedných krajinách si tiež radi posvietia na slovenských šoférov. Prinášame prehľad výšky pokút za jazdenie bez diaľničnej známky - porovnali sme Slovensko a krajiny, ktoré Slováci pravidelne navštevujú počas celého roka.

Na Slovensku môže pokuta prísť aj o rok

Na Slovensku od roku 2016 fungujú takzvané elektronické diaľničné známky. Už tak nemusíme kupovať fyzickú diaľničnú známku, elektronickú známku viete kúpiť cez internetový portál www.eznamka.sk, pomocou aplikácie, na čerpacej stanici alebo cez automat na hraničných priechodoch.

To, či máte zakúpenú diaľničnú známku overuje efektívny kamerový systém, ktorý porovnáva poznávacie číslo auta s diaľničným systémom. Typy a ceny ostali v podstate rovnaké. Ročná diaľničná známka stojí 50 eur, 30-dňová vás vyjde 14 eur, no a za 10-dňovú zaplatíte 10 eur.

Novinkou v roku 2020 je 365-dňová diaľničná známka. Rozdiel medzi 365-dňovou a ročnou známkou je v dĺžke jej platnosti. Kým 365-dňová bude platiť presne 365 dní od jej zakúpenia, ročná dialničná známka môže platiť až 13 mesiacov od začiatku januára jedného roka do konca januára následujúceho roka (od 1.1.2020 do 31.1.2021). Cena je rovnaká, 50 eur.

Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky na Slovensku je stanovená na 150 eur. Pre vodičov motorových vozidiel do 3,5 ton, ktorí zaplatia do 15 dní, je pokuta znížená o 50 eur. Zákon navyše vypustil možnosť pokutovať vodičov opakovane za každý kalendárny deň. To znamená, že po novom dostanú pokutu už len raz za mesiac. Pokutu nemusíte dostať okamžite, ale policajti majú právo ju zaslať aj o niekoľko mesiacov, pokojne aj o rok.

Čo ak vojdete na diaľnicu omylom a nemáte diaľničnú známku? Len žiadnu paniku. Pokračujte v jazde, nezastavujte, nezmätkujte. Diaľničnú známku si môžete kúpiť na najbližšej čerpacej stanici alebo cez mobilnú aplikáciu. Ak si ju kupovať nechcete, jednoducho opustite diaľnicu na najbližšom výjazde. V takomto prípade by ste pokutu dostať nemali, ale ak chcete mať úplnú istotu, môžete kontaktovať NDS e-mailom alebo telefonicky.

 

V Česku trestajú jazdu bez diaľničnej známky vyššou sumou

Česi majú rovnako ako Slováci tri typy diaľničných známok: 10-dňovú (12 eur), mesačnú (17 eur) a ročnú (59 eur). Ročná známka v ČR je platná od 1. decembra 2019 do konca januára 2021. Ak je nalepená už v decembri, platí štrnásť mesiacov. Ak je ročná známka zakúpená napríklad v apríli 2020, má platnosť len do konca januára 2021.

Diaľničné známky zakúpite na všetkých pobočkách Českej pošty, na čerpacích staniciach a iných miestach, ktoré poskytujú služby pre motoristov. Diaľničnú známku zakúpite aj online.

Aká je výška pokuty v ČR za jazdu po diaľnici bez platnej známky? Najvyššia sadzba za jazdu bez diaľničnej známky sa môže vyšplhať až na 195 eur. Známky kontrolujú motorizované hliadky Polície ČR a príslušníci Colnej správy. Ak odmietnete zaplatiť, v správnom konaní sa peňažný trest môže vyšplhať až na 4-tisíc eur. Pozor na to, akým spôsobom je nalepená diaľničná známka na čelnom skle. Riaďte sa inštrukciami na štítku, prípadne na stránke predajcu. Ak je známka zle nalepená, alebo ste neodstránili známku z predchádzajúceho roka, dostanete rovnakú pokutu ako v prípade jazdy bez diaľničnej známky.

V Rakúsku je pokuta nižšia, ak ju zaplatíte na mieste

Rakúšania majú veľmi kvalitné diaľnice a rovnako ako Slováci a Česi majú tri typy diaľničných známok. Rozdiel je však v jednotlivých typoch. Rakúska diaľničná známka sa predáva v desaťdňovej (T), dvojmesačnej (M) a ročnej variante (J). Posledná spomínaná je platná 14 mesiacov, vždy od začiatku decembra do konca januára. 

Rakúsku diaľničnú známku možno zakúpiť osobne na ktorejkoľvek čerpacej stanici v krajine alebo online. V prípade online zakúpenia si však dajte pozor na legislatívu, známku možno kvôli prísnym pravidlám použiť až 18 dní po zakúpení.

A čo jazda bez diaľničnej známky? Pokuta za chýbajúcu, prípadne nesprávne nalepenú rakúsku diaľničnú známku je 120 eur. Ak pokutu neuhradíte na mieste, môže sa v následnom správnom konaní vyšplhať až do výšky 300 eur až 3 000 eur.

V Maďarsku pokutu zaplaťte čím skôr, inak bude 3-krát drahšia

Pri jazde po diaľnici v Maďarsku si vyberáte až zo 4 konkrétnych typov diaľničnej známky. Týždňová, mesačná, ročná a regionálna. 

Kde kúpiť diaľničnú známku v Maďarsku? Takmer na všetkých benzínových pumpách a v okolí hraničných priechodov. Dokonca tak viete urobiť aj na Slovensku, v sídle spoločnosti ASA (Autoklub Slovakia Assistance) na Bosákovej 4 v Bratislave. Absolútne najjednoduchší spôsob je však kúpiť známku cez internet.

V Maďarsku sa neoplatí riskovať jazdu bez diaľničnej známky. Bez platnej diaľničnej známky hrozí pokuta vo výške 45 eur, ale to len v prípade, že ju uhradíte do 30 dní od obdržania oficiálneho dopisu. Pri platbe po mesiaci sa pokuta zvyšuje na 179 eur. 

Polícia v Maďarsku kontroluje známky prostredníctvom kamerového systému na mýtnych bránach, vodič bez diaľničnej známky teda dostáva pokutu automaticky. Pokuta hrozí aj pri zakúpení diaľničnej známky pre nesprávnu kategóriu vozidla.

Poľsko neumožňuje jazdu bez diaľničnej známky

V Poľsku si pri vjazde na spoplatnený diaľničný úsek vyzdvihnete lístok, mýto zaplatíte pri výjazde z diaľnice. Môžete platiť v hotovosti i platobnou kartou - platiť možno v poľských zlotych, eurách i amerických dolároch. 

Pokuta sa za diaľničné poplatky v Poľsku neudeľuje a to z vyššie spomínaného dôvodu. Pri vjazde na diaľnicu si totiž vyzdvihnete mýtny lístok a pri výjazde po jeho načítaní zaplatíte príslušnú čiastku. Ak lístok stratíte, zaplatíte maximálnu možnú čiastku pre vozidlo danej kategórie.

V Taliansku sa platí za mýto, mastná pokuta však hrozí aj tam

Výška mýta závisí od toho, na akej kategórii vozidla jazdíte a akú trasu sa chystáte absolvovať. Približne to vychádza 8 eur na 100 kilometrov. V Taliansku sa platí pri výjazde, prípadne pri vstupe do mýta. Ak sa platba z nejakého dôvodu nepodarí, je umožnená dodatočná platba. Vodičovi je vydaný účet, ktorý musí najneskôr do 15 dní zaplatiť.

Pozor však na lehoty. Vodič, ktorý neuhradí diaľničný poplatok ani v dodatočnej lehote pätnásť dní, môže dostať pokutu vo výške od 85 eur do 338 eur.

Chorvátsko má mýto, pokuty teda za diaľnicu nehrozia

Platba za cestu po chorvátskej diaľnici prebieha vopred alebo na základe lístka vyzdvihnutého na začiatku plateného úseku. V prípade, že pri zjazde z diaľnice nie je lístok predložený, naúčtuje sa maximálna možná čiastka pre danú kategóriu vozidla na príslušnom úseku diaľnice. Pokuta vám teda hrozí len v prípade, že stratíte lístok. Jej výška je individuálna.

Anketa

Ste vlastníkom vozidla?

Majiteľ auta, ktorý nemá zaplatenú zákonnú poistku, porušuje zákon, za čo mu hrozí:

Ak vodič s neplatným PZP spôsobí nehodu:

Čo ak polícia či úrady zistia, že nemáte zaplatenú poistku?

Ak majiteľ nepoisteného auta spôsobí nehodou škodu na majetku:

Ktorá krajina Európskej únie sa môže pochváliť najnižšou mierou nezaplatených PZP?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok