Štátne sviatky a dni pracovného pokoja v Poľsku 2020. Na ktoré dni vychádzajú tento rok?

Roland Regely | rubrika: Článok | 8. 1. 2020
Slováci navštevujú svojich severných susedov pomerne často. Viete, ktoré sviatky máme s Poľskom spoločné a ktoré sviatky oslavujú len Poliaci? Prinášame stručný prehľad.
Štátne sviatky a dni pracovného pokoja v Poľsku 2020. Na ktoré dni vychádzajú tento rok?

Zdroj: Shutterstock

Poliaci, rovnako ako ostatní Európania žijúci podľa Gregoriánskeho alebo Juliánskeho kalendára, oslavujú 1. januára príchod nového roka. Poľsko je krajina mnohých veriacich ľudí, preto najvýznamnejšími sviatkami nepochybne sú Vianoce a Veľká noc.

V Poľsku sú všetky obchody počas sviatkov zatvorené. Myslite preto na to pri plánovaní svojej najbližšej návštevy. Navštíviť totiž Poľsko a nenavštíviť jeho povestné trhy s oblečením či obuvou - to by bola škoda. Prinášame prehľad štátnych sviatkov v Poľsku pre rok 2020:

Január 2020:

  • 1. január - streda - Nový rok – štátny sviatok

Apríl 2020:

  • 12. apríl - nedeľa - Veľkonočná nedeľa – štátny sviatok
  • 13. apríl - pondelok - Veľkonočný pondelok – štátny sviatok

Máj 2020:

  • 1. máj - piatok - Národný sviatok – štátny sviatok
  • 3. máj - nedeľa - Národný sviatok 3. mája – štátny sviatok
  • 31. máj - nedeľa - Zoslanie Ducha Svätého – deň pracovného pokoja

Jún 2020:

  • 11. jún - štvrtok - Sviatok Božieho tela – deň pracovného pokoja

August 2020:

  • 15. august - sobota - Nanebovzatie Panny Márie – štátny sviatok

November 2020:

  • 1. november - nedeľa - Sviatok Všetkých svätých – štátny sviatok
  • 11. november - streda - Národný sviatok nezávislosti – štátny sviatok

December 2020:

  • 25. december - piatok - Prvý sviatok vianočný – štátny sviatok
  • 26. december - sobota - Druhý sviatok vianočný – štátny sviatok
 

S Poliakmi máme spoločnú Veľkú noc, Prvý máj, Dušičky i Vianoce. Avšak v prípade Veľkej noci je u našich severných susedov sviatok resp. deň pracovného pokoja len cez Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok. 

Slováci majú v máji 2 sviatky resp. dni pracovného pokoja, Poliaci až tri. Oslavujú prvého mája, rovnako ako my, potom nasleduje 3. máj - Národný sviatok a napokon ešte 31. máj - Zoslanie Ducha Svätého. Zoslanie Ducha Svätého je pre katolícku cirkev po Vianociach a Veľkej noci najvýznamnejší kresťanský sviatok. U nás je známy tiež pod názvom Turíce.

  • Kalendár sviatkov 2020: kedy budú obchody na Slovensku zatvorené

To, že je Poľsko veľmi nábožensky založená krajina demonštrujú ďalšie dva sviatky v čase, kedy v Európe stúpajú teploty nahor. 11. júna oslavujú Poliaci tzv. Sviatok Božieho tela - oficiálne ide o deň pracovného pokoja. Sviatok božieho tela a krvi (krátko tiež Božie telo, Corpus Christi) je slávený vo štvrtok nasledujúci po Sviatku Svätej Trojice. Potom uprostred leta ešte nasleduje Nanebovzatie Panny Márie, ktoré je známe aj pre katolíkov na Slovensku. Deň poľskej Solidarity je 31. augusta, kedy sa oslavuje vznik Solidarity (Solidarność), poľského odborového hnutia, ktoré spôsobilo pád socializmu v Poľsku roku 1989.

Dušičky, teda 1. november je aj v Poľsku významný štátny sviatok. Ani v tento deň si teda v obchode nič nekúpite. 11. november zase Poliaci oslavujú Národný sviatok nezávislosti. 

Vianoce znamenajú voľno aj pre Poliakov, ale len Prvý a Druhý sviatok vianočný. Dvadsiateho štvrtého nie je sviatok, ani deň pracovného pokoja. 

V Poľsku, rovnako ako na Slovensku, ľudia oslavujú svoje meniny v deň kedy aj niektorý zo svätých má svoj sviatok. Meniny sa dokonca považujú za dôležitejšie ako narodeniny a oslávenec je obdarovaný množstvom darčekov od svojich blízkych.

Anketa

Súhlasíte s tým, že sú počas sviatkov zatvorené obchody?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok