Prevod do 10 sekúnd? Tri slovenské banky spustia okamžité platby už o rok

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 2. 2021
NBS umožní okamžité platby aj na Slovensku. Spoločnosť TransferWise prostredníctvom riešenia Visa Direct zase zjednoduší medzinárodné prevody peňazí v Európe.
Prevod do 10 sekúnd? Tri slovenské banky spustia okamžité platby už o rok

Zdroj: Shutterstock

Predstavte si, že pošlete peniaze z jednej banky do druhej a oni prídu do pár sekúnd. Bolo by to skvelé, však? Okamžité prevody peňazí sa blížia aj ku nám na Slovensko, avšak prídu najskôr v roku 2022. Novinku už ohlásili tri slovenské banky, ktoré patria medzi najväčšie - Tatra banka, SLSP a VÚB.

Posielanie peňazí pre bežných spotrebiteľov a firmy by pritom v dnešnom prepojenom svete malo byť také jednoduché a bežné ako odoslanie SMS správy. Avšak nejde to tak rýchlo, ako by sme očakávali a tak sa spotrebitelia a podniky ešte stále v mnohých prípadoch musia zmieriť s manuálnymi procesmi, vysokými poplatkami a používaním hotovosti, aby mohli priateľom, rodine či obchodným partnerom poslať peniaze. 

Jednej významnej novinky sme sa dočkali už aj minulý rok. Pomerne dlho bola stanovená maximálna suma transakcie na 15 000 EUR, od 1. 7. 2020 sa táto suma zvýšila na 100 000 EUR.

 

Na okamžité platby si počkáme do roku 2022

Okamžité platby prinesú viaceré benefity pre firmy i spotrebiteľov. V prípade okamžitých platieb sú totiž peniaze k dispozícii na účte príjemcu do niekoľkých sekúnd, a to 24 hodín denne, 365 dní do roka. 

V niektorých európskych krajinách táto možnosť už existuje, napríklad v susednom Česku. Česi to majú jednoduchšie, pretože nemajú euro, ale vlastnú domácu menu.

Mimoriadne populárne sú tieto platby už aj v škandinávskych krajinách. Okamžité platby používa napríklad Švédsko alebo Dánsko. 

To, kedy sa na Slovensku dočkáme instantných platieb, závisí aj od slovenských bánk a ich spoločnom postupe. Niektoré banky už budú mať takéto okamžité platby k dispozícii aj tento rok, avšak zatiaľ ich budú môcť používať len v limitovanom režime.

Centrálna banka podľa TASR dodala, že predpokladom spustenia systému od februára budúceho roka je, aby okamžité platby poskytovali minimálne traja poskytovatelia platobných služieb. Tí potvrdili svoj záujem a zaslali NBS potrebné vyhlásenie.

Čo prinesú okamžité platby?

  • Prevody z účtu na účet sa pripíšu do 10 sekúnd, nie za 1-2 dni ako to je v súčasnosti.
  • Platiť a prijímať platby sa bude dať v režime 7/24/365, to znamená stále, aj cez víkendy a sviatky.
  • Príjemca platby bude môcť peniaze hneď použiť.
  • Platby do 100-tisíc eur budú okamžité
  • Dostupné budú nové inovatívne typy platieb s využitím inteligentných zariadení.
  • Obchodník dostane peniaze na účet krátko po zaplatení, ľahko sa tak vytlačí hotovosť tam, kde sa nedá platiť kartou pre chýbajúci terminál.
  • Kto využije napríklad službu Payme a nechá si poslať platbu prostredníctvom linku, môže dostať zaplatené do niekoľkých sekúnd.
  • Firmám systém môže znížiť počet oneskorených platieb a urýchliť úhradu faktúr.
  • Podporí sa ľahšie riadenie toku hotovosti firmy a minimalizuje potreba externého financovania na prekrytie dočasnej platobnej neschopnosti.
  • Urýchlia a zefektívnia sa procesy v elektronickom obchode, hlavne pri ukončení nákupu – minimalizuje sa riziko neuhradenej platby.
  • V štátnej správe sa urýchlia platby daní, sociálneho poistenia a ostatných správnych poplatkov.

Visa tiež vylepšuje svoju technológiu

Spoločnosť Visa pracuje s partnermi a klientmi na zjednodušení, digitalizácii a znížení nákladov v rýchlo rastúcom svete prevodov. Má sa tak stať aj vďaka riešeniu Visa Direct, ktoré sľubuje platby v reálnom čase. Pomocou tohto riešenia sa za posledný rok spracovali už vyše 2 miliardy transakcií. 

Visa pred nedávnom oznámila, že globálna technologická spoločnosť pre medzinárodné platby TransferWise začne svojim zákazníkom poskytovať ďalšiu funkciu, ako rýchlo a bezpečne prevádzať peniaze na debetné karty v reálnom čase. Túto integrovanú službu, ktorá bola pôvodne dostupná v Španielsku, plánuje spoločnosť uviesť do prevádzky aj v Rumunsku, Maďarsku, Českej republike a Bulharsku. 

S TransferWise majú zákazníci možnosť vopred poznať štruktúru poplatkov a takisto im poskytuje transparentný prehľad nákladov spojených s odosielaním a prijímaním cezhraničných platieb. Spoločnosť TransferWise plánuje v roku 2020 pokračovať v spolupráci so spoločnosťou Visa a integrovať Visa Direct do svojej ponuky postupne v celej Európe, aj celosvetovo.

„Technológie nás síce zbližujú, stále však nevyriešili všetky výzvy spojené s cezhraničným prevodom peňazí,“ povedal Marcel Gajdoš, generálny riaditeľ Visa pre Českú republiku a Slovensko. „Vďaka spolupráci s TransferWise majú naši klienti možnosť prostredníctvom Visa Direct posielať a prijímať medzinárodné platby jednotlivcom a malým firmám rýchlo a bezpečne.“ 

Peniaze rovno na platobnú kartu

S cieľom zaviesť riešenie Visa Direct celosvetovo spolupracuje Visa s ďalšími finančnými inštitúciami, technologickými partnermi ako napríklad EMQ, MoneyGram a Remitly  – aby si mohli majitelia účtov vo viac ako 200 krajinách pripísať platby rovno na kartu, a to všetko cez jediné miesto pripojenia. 

Obdobnú technológiu posielanie peňazí priamo na platobnú kartu umožňuje napríklad Apple Pay alebo Google Pay.

„Cieľom TransferWise je umožniť efektívny, rýchly a transparentný presun peňazí po celom svete,“ povedal Kristo Käärmann, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti TransferWise. „Integrácia riešenia Visa Direct zjednodušuje celý proces prevodov peňazí a približuje nás k dosiahnutiu tohto cieľa.“

Spoločnosť Visa nedávno tiež získala Earthport, jednu z najväčších nezávislých sietí ACH na svete. Kombinovaná ponuka, ktorá zlúči existujúce funkcionality Visa a siete Earthport, umožní klientom Visa Direct vykonávať tzv. push platby pre väčšinu populácie používajúcej bankové služby, a to prostredníctvom jediného pripojenia. Práve toto je kľúčovým prvkom k dosiahnutiu cieľa spoločnosti Visa: byť jediným miestom pripojenia - sieťou sietí - pre tisíce finančných inštitúcií a miliardy koncových používateľov z celého sveta.

Anketa

Akú máte banku?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?