Čaká vás sťahovanie? Máme 7 tipov, ako si to celé zjednodušiť

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 1. 2020
Správny prístup, systém, šikovná rodina či kamaráti a dobrá organizácia vám asi najviac pomôžu pri sťahovaní.
Čaká vás sťahovanie? Máme 7 tipov, ako si to celé zjednodušiť

Zdroj: Shutterstock

Mnoho ľudí sa sťahovania bojí a cíti z neho nervozitu. Väčšinou to totiž vždy trvá dlhšie, ako má a udejú sa aj veci, s ktorými sme nepočítali. Ako to teda celé urobiť a nestratiť pritom všetky nervy? Použite náš postup a na sťahovanie možno tentokrát budete spomínať v dobrom.

Spravte si zoznam alebo plán

Začína to celé na papieri. Ak sa začnete sťahovať a nenaplánujete si to dopredu, veľmi rýchlo z toho celého vznikne neprehľadný chaos a o to ťažšie a pomalšie sa potom zorientujete v novom byte. Spíšte si preto vopred jednotlivé kroky. Nebojte sa toho a pokojne si zapíšte aj tie najmenšie detaily. Krátky zoznam vám tak pomôže prísť na niečo, s čím ste vopred ani nepočítali a súčasne vám umožní lepšie odhadnúť náročnosť a množstvo práce, ktorá vás čaká pri sťahovaní.

Ako sa presťahovať a hlavne čím?

Máte ochotných súrodencov, kamarátov, susedov, známych, rodinu? Určite vám pri sťahovaní nepovedia nie. Veď určite aj oni raz budú potrebovať pomôcť, no nie? Iste, môžete si zavolať aj sťahovákov, ale nepredraží sa to potom všetko? Ak máte deti alebo domácich miláčikov, zabezpečte si vopred ich stráženie a máte o problém menej.

Zabezpečte si dostatočne veľké auto na odvoz najväčších kusov nábytku, elektroniky, šiat a iného príslušenstva a vyhraďte si na sťahovanie celý víkend alebo sviatky. Riešením môže byť aj dodávka z požičovne. Zvládnete tak presťahovať často celý byt na jednu či dve jazdy.

 

Zbavte sa zbytočných vecí

Skôr než začne samotné sťahovanie, urobte si inventúru. Skutočne všetky veci potrebujete prenášať do nového domova? Sťahovanie je ideálny čas na zbavenie sa nepotrebných vecí, šiat, športových pomôcok, dokumentov, elektroniky, atď. Využite to! Ideálne je, ak si už mesiac pred sťahovaním začnete robiť zoznam vecí, ktoré naozaj v novom bývaní nebudete potrebovať. 

To isté platí aj o zásobách jedla. Ak si 3 či 4 týždne pred odchodom spravíte poriadok aj v zásobach jedla a miniete všetko, sťahovanie bude opäť o niečo jednoduchšie.

Rozdeľte svoj nábytok

Týždeň či dva pred sťahovaním sa odporúča rozobrať najväčšie kusy nábytku, ktoré by ste mali problém sťahovať v jednom kuse. Začnite tým, že si rozdelíte nábytok na ten, ktorý sa dá rozobrať a na ten, ktorý sa nedá. 

Ak máte k dispozícii kľúče od vášho nového domova, máte o problém menej. Všetky veci si totiž môžete postupne nosiť zo starého do nového obydlia. Ak ide o menšie veci, tie môžete skúsiť presťahovať aj vopred, pokiaľ sa bez nich viete zaobísť. Napríklad menej využívaný kuchynský riad.

Všetko poctivo zabaľte

Ak už máte veci roztriedené a všetko postupne pripravené na odvoz, nezabudnite na najdôležitejšie. Balenie. Ak v tom budete mať poriadok a systém, v novom byte sa o to rýchlejšie vybalíte a zabývate. Opäť začnite najľahšími a najmenšími vecami, postupne prejdite k väčším.

Na vaše osobné veci a menšie predmety využite napríklad škatule. Na oblečenie odporúčame použiť plastové vrecia, z ktorých sa dá vysať vzduch. Obaliť treba aj nábytok, najlepšie stretch fóliou a na rohy umiestnite kúsky polystyrénu, aby neprišlo k ich poškodeniu. Osobitný pozor dajte na elektroniku, ktorú podľa možností prevážajte za pomoci mäkkej výstuže - uteráky, deky, prikrývky, čokoľvek, čo môže tlmiť pohyb a nárazy v aute.

Na škatule pokojne napíšte, čo v nich je, nie je to žiadna hanba. Práve naopak, všetko bude veľmi prehľadné. 

Biela technika vyžaduje prípravu

Chladnička, mraznička, práčka. Ak prevážate aj tento typ tzv. bielej techniky, vyžaduje si to prípravu aspoň deň či dva pred sťahovaním. To zahŕňa úplné vypratanie, rozmrazenie, umytie a vysušenie. Ak prevážate práčku, nezabudnite na to, že ich treba dôsledne vyčistiť a to vrátane filtrov. V druhom rade treba zafixovať bubny a to pomocou skrutiek. Celý postup nájdete v návode k danému spotrebiču, ak ho už nemáte, nájdete ho tiež na internete.

Osobné veci, kozmetika a jedlo naposledy

Svoje osobné veci, kozmetiku, či jedlo z chladničky zabaľte osobitne. Počas sťahovania to všetko pravdepodobne budete potrebovať. Majte tieto veci napríklad vo svojom aute alebo niekde, kde budú blízko a zároveň nehrozí ich strata.

Anketa

Kde bývate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok