Voľby do NR SR 2020: všetko, čo potrebujete vedieť

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 2. 2020
Parlamentné voľby sa tento rok odohrajú v netradičný deň. Voliť poslancov do Národnej rady SR budeme vďaka prestupnému roku 29. februára 2020.
Voľby do NR SR 2020: všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa uskutočnia 29. februára 2020. Volebné miestnosti sa otvoria o 7:00 ráno a zatvoria večer o 22:00 na celom Slovensku. Hneď po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy pre jednotlivé politické subjekty.

Voľby sa tento rok uskutočnia počas jarných školských prázdnin.

Kedy začala predvolebná kampaň?

Termín konania volieb vyhlásil aktuálny predseda NR SR Andrej Danko dňa 4. novembra 2019. Predvolebná kampaň sa začala dňom zverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR, v tomto prípade teda 5. novembra 2019. Politické strany, hnutia či koalície mohli podľa slovenských zákonov podať kandidačné listiny najneskôr 90 dní pred dňom konania sa volieb zapisovateľovi štátnej komisie - to znamená do 1. decembra 2019. 

Každý politický subjekt, ktorý chcel kandidovať, musel zaplatiť volebnú kauciu vo výške 17-tisíc eur. Tá je vratná len v tom prípade, že strana dostane vo voľbách aspoň dve percentá hlasov. 

Zákon č. 181/2014 Z.z. hovorí o tom, že politické strany môžu minúť na výdavky volebnej kampane maximálne 3 milióny eur vrátane DPH, vynaložených v čase 180 dní pred voľbami. Sú povinné mať funkčné osobité bankové účty, tzv. transparentné účty, výlučne cez ktoré majú prevádzať všetky príjmy a výdavky spojené s kampaňou. Podľa hodnotenia Transparency International získali v prvom hodnotení ku 5. decembru 2019 najlepšiu známku Sloboda a Solidarita a koalícia PS-SPOLU, najhoršiu známku naopak vládny SMER-SD.

 

Kedy platí moratórium na volebné prieskumy?

Vláda v roku 2019 na rýchlo schválila kontroverzný zákon o predĺžení moratória na volebné prieskumy na 50 dní pred voľbami. Po vlne kritiky opozície, médií i verejnosti napokon nový zákon bude posudzovať Ústavný súd. Prezidentka totiž podala 5. decembra podnet na Ústavný súd a zároveň požiadala o pozastavenie účinnosti novely. V podaní argumentovala zásahom do slobody prejavu a rozporom s ochranou politickej súťaže, čo môže narušiť demokratický charakter štátu. V prípade pozastavenia platnosti navrhla prezidentka, aby platilo štrnásťdňové moratórium (doba pred platnosťou novely). Ak by Ústavný súd rozhodol o protiústavnosti novely, žiada, aby sa neobnovovalo ani toto moratórium. 

Volebné moratórium na volebnú kampaň teda aktuálne začína 48 hodín pred voľbami do NR SR a končí sa zatvorením volebných miestností. Moratórium na zverejňovanie prieskumov je 14 dní. Pre médiá platí zákaz zverejňovať informácie o kandidátoch 48 hodín pred začiatkom volieb, teda od 7:00 hod 27. februára 2020.

Kto môže ísť voliť?

Voliť tento rok môžu ísť už aj tí, ktorí sa narodili vo februári 2002. Volebné právo totiž môžu na Slovensku využiť všetci občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšili 18 rokov. Volič môže voliť na území Slovenskej republiky: vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu. 

V prípade, že volič nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a bol na základe žiadosti zapísaný do osobitného zoznamu voličov, alebo má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia - voliť môže aj zo zahraničia. Voľbu vykonáva poštou. 

Požiadať o voľbu zo zahraničia však bolo možné len do 10. januára 2020.

Vyberať môžeme z 25 politických subjektov

V stanovenej lehote odovzdalo listiny kandidátov 25 politických subjektov. Tu je ich kompletný zoznam aj s číslami, pod ktorými ich nájdete na volebných lístkoch.

Kandidujúce subjekty majú tieto vyžrebované čísla:

  1. Slovenská Ľudová Strana (SĽS) - 
  2. DOBRÁ VOĽBA
  3. SaS
  4. SME RODINA
  5. Slovenské Hnutie Obrody
  6. ZA ĽUDÍ
  7. MÁME TOHO DOSŤ !
  8. Hlas pravice
  9. SNS
  10. DS
  11. OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA
  12. Koalícia Progresívne Slovensko a SPOLU
  13. STAROSTOVIA A NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI
  14. 99 % – občiansky hlas
  15. KDH
  16. Slovenská liga
  17. VLASŤ
  18. MOST – HÍD
  19. SMER-SD
  20. SOLIDARITA – Hnutie pracujúcej chudoby
  21. HLAS ĽUDU
  22. Magyar Közösségi Összefogás - Maďarská komunitná spolupatričnosť
  23. PSN
  24. Kotlebovci - ĽS Naše Slovensko
  25. Socialisti.sk

Anketa

Zúčastníte sa volieb do NR SR 2020?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok