Jazda po diaľnici bez diaľničnej známky: osoby so ZŤP, historické autá, ale aj finančná správa

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 1. 2020
Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím majú nárok na tzv. oslobodenie vozidla od úhrady diaľničnej známky. Jazdiť bez registrácie však nie je povolené.
Jazda po diaľnici bez diaľničnej známky: osoby so ZŤP, historické autá, ale aj finančná správa

Zdroj: Shutterstock

Ste držiteľom preukazu ťažkého zdravotného postihnutia? Ani tento rok si nemusíte kupovať elektronickú diaľničnu známku. Jazda po rýchlostných cestách a diaľniciach je pre vás bezplatná, ale musíte však mať vozidlo správne zaregistrované. Oslobodenie od nutnosti platenia diaľničného poplatku sa ďalej vzťahuje na špecifické typy vozidiel, zväčša ide o policajné a vojenské zložky, prípadne historické automobily. 

Oslobodenie sa vzťahuje na vozidlo

Aby ste mohli využívať bezplatné diaľnice, musíte registrovať taký automobil, ktorý ako osoba so ťažkým zdravotným postihnutím využívate na účely presúvania sa. Po registrácii takéhoto vozidla však môžu vozidle bezplatne jazdiť po slovenských diaľniciach aj vtedy, ak v ňom nesedí držiteľ parkovacieho preukazu ŤZP. Podmienkou je iba to, aby toto samotné vozidlo bolo riadne zaregistrované ako oslobodené od úhrady.

 

Registrovať sa musia aj záchranári, finančná správa či historické autá

Jazdu bez diaľničnej známky majú umožnené aj ďalšie vozidlá, zväčša plniace špeciálne úlohy. Povinnosť registrácie do centrálnej evidencie úhrady diaľničných známok majú tiež:

  • základné záchranné zložky integrovaného záchranného systému, hasiči, obecná polícia, vozidlá Slovenského červeného kríža mestských hasičských zborov, obecnej polície a
  • správcovia diaľníc vo vlastníctve štátu
  • vozidlá, ktorých prevádzkovateľom je osoba, ktorá používa vozidlo na poskytovanie sociálnej služby a tiež vozidlá ktorých prevádzkovateľom je zariadenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately
  • vozidlá cudzích štátnych príslušníkov oslobodených podľa medzištátnej dohody za podmienky vzájomnosti,
  • historické vozidlá podľa osobitného predpisu,
  • vozidlá finančnej správy podľa osobitného predpisu.

Žiadosť o registráciu môžete podať osobne i elektronicky

Žiadosť o registráciu vozidla alebo jazdnej súpravy oslobodených od úhrady diaľničnej známky musíte podať priamo vy ako prevádzkovateľ predmetného vozidla/jazdnej súpravy. V prípade držiteľa parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so ZŤP môže žiadosť podať aj ním poverená osoba, napr. zákonný zástupca.

Držitelia parkovacích preukazov ŤZP môžu využívať spoplatnené diaľnice a rýchlostné cesty bezplatne.

Vyplnenú žiadosť spolu s potrebnými prílohami (dokladmi) môžu žiadatelia podať osobne na vybraných obchodných miestach sídliacich v krajských mestách, ale omnoho jednoduchšie je to priamo prostredníctvom internetového portálu www.eznamka.sk.

Výsledok žiadosti sa dozviete vo veľmi krátkom čase. Na portáli eznamka.sk je uvedené, že sa tak deje v najskoršej možnej lehote.

Čo musí obsahovať žiadosť

  • identifikačné údaje žiadateľa, ktorý o oslobodenie vozidla od úhrady diaľničnej známky žiada - to znamená meno a priezvisko, dátum narodenia, adresu trvalého pobytu, štátnu príslušnosť, číslo občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a kontaktné údaje – telefónne číslo a/alebo emailovú adresu.
  • údaje o vozidle (alebo jazdnej súprave): evidenčné číslo vozidla a krajinu, v ktorej je vozidlo alebo prípojné vozidlo registrované.
  • prílohy k žiadosti (doklady preukazujúce vozidlo a osobu držiteľa parkovacieho preukazu) - kópia oboch strán technického preukazu vozidla, kópia oboch strán parkovacieho preukazu.

Existujúce registrácie platia aj tento rok

Oslobodenie od platenia úhrady za diaľničnú známku z minulého roka platí aj v roku 2020. To znamená, že existujúce registrácie oslobodených vozidiel zostanú v platnosti aj v tento rok. Oslobodené vozidlá nemusia o registráciu žiadať opätovne.

Anketa

Preferujete kúpu diaľničných známok online alebo offline?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok