Zarobili ste viac ako 2000 eur? Nezabudnite podať daňové priznanie

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 23. 1. 2020
Ak ste minulý rok niečo vyhrali, prenajímali či získali aj iné ďalšie príjmy okrem vášho podnikania či zamestnania, nezabudnite na povinnosť podať daňové priznanie.
Zarobili ste viac ako 2000 eur? Nezabudnite podať daňové priznanie

Zdroj: Shutterstock

Kto podáva daňové priznanie k dani z príjmov

Povinnosť podať daňové priznanie máte, ak ste v roku 2019 dosiahli príjmy vyššie ako 1 968,68 eur.  Ak sú vaše príjmy za rok 2019 nižšie, daňové priznanie podávať nemusíte, ale môžete. Vyplatiť by sa to mohlo práve vtedy, ak bol z nich zaplatený preddavok na daň. Podaním daňového priznania by Vám mohol byť tento preddavok vrátený.

Daňové priznanie k dani z príjmov - typ A podáva len ten daňovník, ktorý dosiahol príjmy zo závislej činnosti (§ 5 zákona o dani z príjmov). Medzi tieto príjmy patria príjmy zo zamestnania a z dohôd.

Zamestnanci nemusia podávať daňové priznanie sami. Stačí ak požiadajú svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania. Vtedy zamestnávateľovi dodá aj podklady a potvrdenia na uplatnenie daňového bonusu na dieťa, absolovanie kúpeľnej starostlivosti a ďalšie potrvdenia na uplatnenie nezdaniteľných častí základu dane.

 

Ak ste v roku 2019 dosiahli aj iné príjmy, napríklad z prenájmu bytu či garáže, alebo ste niečo mimoriadne vyhrali, či predali nehnuteľnosť už podávate daňové priznanie k dani z príjmov - typ B. Naproti tomu, ak máte príjmy zo zamestnania časť roku od slovenského zamestnávateľa a časť roku zo zamestnania v zahraničí, podávate priznanie - typ A.

Daňové priznanie k dani z príjmov - typ B podávajú fyzické osoby, ktoré získali príjmy v roku 2019 vyššie ako 1 968,68 eur alebo vykázali stratu. Do daňového priznania - typ B patria príjmy podľa § 5 až § 8 zákona o dani z príjmu. Sú to:

  • príjmy zo závislej činnosti (trvalý pracovný pomer, dohody)
  • z podnikania
  • z inej samostatnej zárobkovej činnosti
  • z prenájmu nehnuteľností
  • z použitia diela  a umeleckého výkonu
  • z kapitálového majetku
  • ostatné príjmy
    • príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti (napr. príjem z predaj bytu)
    • príjmy z príležitostných činností
    • výhry v lotériách
    • príjem z predaja virtuálnej meny
    • a iné.

Zarobili ste viac ako 2000 eur? Nezabudnite podať daňové priznanie

Zdroj: Shutterstock

Dokedy môžete daňové priznanie podať

Priznanie z príjmov získaných v roku 2019 sa podáva v prvom kvartáli roku 2020, t.j. od 1. januára do 31. marca 2020. To je aj lehota na zaplatenie dane. Ak teda podáte daňové priznanie práve 31. marca 2020, je nutné, aby ste práve v tento deň aj zaplatili svoju daňovú povinnosť.

Ak viete, že tento termín nestíhate, môžete si predĺžiť dobu na podanie daňového priznania o jeden, dva alebo tri mesiace. Urobíte to tak, že najnejskôr do 31. marca 2020 zašlete na príslušný daňový úrad oznámenie, v ktorom uvediete, do kedy daňové priznanie podáte. To či si predĺžite lehotu o jeden, dva alebo tri mesiace, záleží len na vás, nemusíte uvádzať dôvod. Pri vyplnení tlačiva však uvádzate vždy koniec mesiaca, teda do 30.4., do 31. 5. alebo do 30.6.2020.

V prípade, že máte príjmy zo zahraničia, môžete si lehotu na podanie daňového priznania predĺžiť až o 6 mesiacov. Ak však v oznámení uvediete, že máte príjmy zo zahraničia, musia byť potom uvedené aj v daňovom priznaní. V opačnom prípade budete pokutovaní.  Pri príjmoch zo zahraničia v oznámení o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania uvádzate aj krajinu, z ktorej vaše príjmy plynú.

Ako daňové priznanie podávať

Každý rok sa zväčšuje skupina obyvateľstva, ktorá s daňovým úradom a finančnou správou komunikuje elektronicky.  Elektronické daňové priznanie už povinne podávajú právnické osoby zapísané v obchodnom registri a ich zástupcovia a taktiež fyzické osoby - podnikatelia. Pre tieto osoby platí, že elektronicky musia daňovému úradu doručiť aj prípadné oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Živnostníci alebo iná SZČO už s papierovým daňovým priznaním na úrade neobstojí.  Pre ostatných daňovníkov tu však táto možnosť ešte stále zostáva.  Ak máte napríklad príjem zo zamestnania a navyše k tomu niečo prenajímate, alebo ste vyhrali, môžete využíť aj papierové tlačivá dostupné buď na daňovom úrade, alebo na stránkach finančnej správy. ( pozri aj poučenie k daňovému priznaniu k dani z príjmu)

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok