3 minúty klikania a vypĺňania a je to. Takto jednoducho môžete voliť zo zahraničia (návod)

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 1. 2020
Ako môže občan SR žijúci mimo územia SR hlasovať vo voľbách? Vybaví si voľbu formou listu alebo elektronicky – emailom.
3 minúty klikania a vypĺňania a je to. Takto jednoducho môžete voliť zo zahraničia (návod)

Zdroj: Shutterstock

Slováci, ktorí chcú voliť v parlamentných voľbách zo zahraničia, musia hlasovací lístok doručiť v stanovený čas. V prípade parlamentných volieb v roku 2020 bol tento termín stanovený na 10. januára 2020. 

O tohtoročné voľby bol zo zahraničia mimoriadny záujem. Vďaka iniciatíve Srdcom doma, Slovensko.digital a ďalším sa podarilo presvedčiť viac ako 66-tisíc voličov s aktívnym volebným právom. To je takmer o polovicu viac ako pri posledných voľbách do NR SR.

Kto môže voliť zo zahraničia?

Na to, aby ste sa mohli zúčastniť parlamentných volieb do NR SR zo zahraničia, musíte byť občanom alebo občankou Slovenskej republiky a najneskôr v deň volieb musíte mať dosiahnutý vek 18 rokov. Voliť môžete aj v tom prípade, ak nemáte trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

 

Ako prebieha voľba zo zahraničia?

Vo voľbách do Národnej rady SR môžete voliť iba poštou. Ak však chcete mať možnosť voliť zo zahraničia vo všetkých voľbách, podpíšte online petíciu Srdcom doma za možnosť voliť zo zahraničia vo všetkých voľbách organizovaných na území SR.

Pozor, na internete kolovali rôzne diskusie o tom, či možno voliť na zahraničných zastupiteľstvách ako sú veľvyslanectvá. Takáto voľba ale nie je možná a nespoliehajte sa na ňu. Túto možnosť síce má väčšina ostatných krajín Európskej únie, Slovensko v tomto zaostáva. 

Každý občan alebo občanka s vekom nad 18 rokov môže voliť, avšak na území SR len ten/tá, ktorý/ktorá má trvalý pobyt v SR. Ak teda v čase volieb budete v mieste trvalého pobytu, nemusíte o nič žiadať. Jednoducho sa v deň volieb dostavíte do svojej volebnej miestnosti s občianskym preukazom (pozor, cestovný pas v tomto prípade nestačí). 

Ak máte trvalý pobyt v SR, chcete voliť na území SR, ale mimo miesta trvalého pobytu, požiadajte o hlasovací preukaz

Ako voliť poštou zo zahraničia 

V prvom rade musíte vytvoriť žiadosť. Zaberie to približne 3 minúty. Vyplníte požadované údaje a zadáte adresu v zahraničí, na ktorú vám budú zaslané hlasovacie lístky s pokynmi k voľbe. Pozor, adresa musí byť v zahraničí, ak zadáte slovenskú adresu, hlasovacie lístky vám neprídu.

Ak nemáte trvalý pobyt na území SR, priložte k žiadosti foto platného cestovného pasu. Ak ho nemáte, pripravte si foto osvedčenia o štátnom občianstve Slovenskej republiky (dátum na osvedčení nemá byť starší ako 6 mesiacov).

Žiadosť o voľbu poštou musí byť doručená ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb. Na žiadosť doručenú po ustanovenej lehote sa neprihliada.

Žiadosť o voľbu poštou musí obsahovať tieto údaje o voličovi:

  • meno a priezvisko,
  • rodné číslo, a ak mu nebolo pridelené, dátum narodenia,
  • adresu miesta pobytu v cudzine.

Volič k žiadosti o voľbu poštou pripája:

  • čestné vyhlásenie v štátnom jazyku, že nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky (zákon nedefinuje povinnosť overenie notárom),
  • fotokópiu časti cestovného dokladu Slovenskej republiky s osobnými údajmi voliča alebo fotokópiu osvedčenia o štátnom občianstve Slovenskej republiky.

Kam treba poslať hlasovacie lístky?

Podklady možno zaslať poštou na adresu:

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
odbor volieb, referenda a politických strán
Drieňová 22
826 86   Bratislava 29
SLOVAK REPUBLIC

alebo elektronicky na e-mailovú adresu volby@minv.sk

Ak idete žiadať online, pošlite žiadosť e-mailom a do troch dní dostanete potvrdenie e-mailom. Ak ste e-mailom nedostali potvrdenie do 3 pracovných dní, zatelefonujte na úrad a overte si, či žiadosť dostali.

Poštou obdržíte hlasovacie lístky a obálky na adresu v zahraničí.

Podľa priložených pokynov vyberiete jeden hlasovací lístok, zakrúžkujete čísla najviac 4 kandidátov a v obálke ho pošlete späť na Slovensko.

Anketa

Zúčastníte sa volieb do NR SR 2020?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok