Chyba pri kúpe diaľničnej známky môže vyjsť draho. Takto rýchlo ju napravíte!

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 1. 2020
Zmena údajov po zakúpení diaľničnej známky je možná, avšak treba ju riešiť bezodkladne. Prinášame podrobný návod.
Chyba pri kúpe diaľničnej známky môže vyjsť draho. Takto rýchlo ju napravíte!

Zdroj: Shutterstock

Kúpiť diaľničnú známku na Slovensku dnes zvládnete rýchlo a z pohodlia domova. V roku 2020 si prvýkrát v histórii môžete kúpiť diaľničnú známku na 365 dní a nielen do konca januára nasledujúceho roku, ako bývalo zvykom. Aj keď je proces kúpy pomerne jednoduchý, môže sa stať, že sa pomýlite. Pre všetkých, ktorí sa pomýlili máme návod, ako to vyriešiť. 

Stačí sa pomýliť v jednom znaku

Objednali ste si diaľničnú známku, riadne za ňu zaplatili a potom vás čakalo nepríjemné prekvapenie. Na doklade o zaplatení máte nesprávne evidenčné číslo vozidla. Nie je to nič nezvyčajné a deje sa to najmä pri kúpe diaľničných známok na čerpacej stanici, kedy obsluha zadá nesprávne písmenko alebo číslicu. Čim skôr si túto nezrovnalosť všimnete, tým skôr sa vyhnete problémom. Pokuta za diaľničnú známku vám totiž môže prísť aj po pár mesiacoch či rokoch. 

 

Ponaučenie? Kontrolujte si údaje

Na každom potvrdení o zakúpení známky, aj z čerpacej stanice, je však napísané, že si má človek všetky údaje skontrolovať. Aj keď tretina chybných údajov pochádza štatisticky pri vypĺňaní EČV, chybovať môžete vo viacerých údajoch.

Podľa ustanovenia zákona o diaľničnej známke je totiž pri úhrade diaľničnej známky v elektronickej podobe potrebné správne a úplne zadať tieto údaje: 

  • krajina registrácie vozidla
  • evidenčné číslo vozidla alebo prípojného vozidla
  • typ vozidla teda, či ide o vozidlo alebo prípojné vozidlo
  • platnosť diaľničnej známky
  • začiatok jej platnosti

Pokutu dostanete za každý mesiac

Všimli ste si nezrovnalosť až po niekoľkých mesiacoch jazdenia po diaľnici s nesprávnym údajom?  Pokutu obdržíte za každý mesiac jazdenia. Pozor by si mali dať aj držitelia preukazov ZŤP, ktorí sa musia najprv zaregistrovať na stránke www.eznamka.sk a požiadať o oslobodenie od úhrady.

Nezaplatiť pokutu za diaľnicu môže byť pomerne veľký problém. Pokutu vám môžu uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr do troch rokov od porušenia povinnosti.

Ministerstvo dopravy nedávno pre Denník N uviedlo, že chybný údaj na zaplatenej diaľničnej známke by nemal byť až taký problém a nemal by viesť ihneď k pokute. Preto ak dostanete takúto pokutu a nesúhlasíte s ňou, môžete sa odvolať. Polícia totiž berie do úvahy, ak ide o zjavný preklep a chyba bola spôsobená len preklepom v písmene alebo čísla. Samotné Ministerstvo vnútra SR uvádza, že v takomto prípade pokuta nebude uplatnená. 

Ako opraviť chybu na diaľničnej známke

Keď už ste spravili chybu, nepanikárte. O opravu však požiadajte okamžite. Ak zakúpite diaľničnú známku na fyzickej predajni, urobte tak najneskôr do 15 minút. Ak kupujete cez internet, žiadosť o zmenu podávate elektronicky prostredníctvom formulára na eznamka.sk. Odporúčame zakúpiť rovno aj ďalšiu diaľničnú známku, ktorá bude obsahovať správne údaje. 

Kliknite na TENTO DOTAZNÍK. Typ podania je žiadosť a predmetom podania je žiadosť (iné). Nasleduje kolónka, do ktorej napíšte v skratke, ako ku omylu došlo a ktorý znak je v údajoch uvedený nesprávne, resp. kde ste spravili chybu pri vypĺňaní. Nezabudnite uviesť svoj IBAN, na ktorý vám pripíšu peniaze za pôvodnú známku.

Na záver nezabudnite na dôležitý detail, musíte nahrať do prílohy nasledovné: potvrdenie o zaplatení diaľničnej známky, potvrdení o zaplatení novej diaľničnej známky so správnymi údajmi, fotografiu alebo sken technického preukazu, kde je vidno údaj, ktorý bol pôvodne uvedený nesprávne.

To je všetko. Národná diaľničná spoločnosť vám po kladnom prijatí žiadosti vráti peniaze na účet do 5 dní od dátumu podania.

Anketa

Preferujete kúpu diaľničných známok online alebo offline?

1/10 Vodič nesmie zastaviť a stáť:

2/10 V školskej zóne:

3/10 Vodič motorového vozidla nesmie predchádzať iné motorové vozidlo na diaľnici:

4/10 Prenosné zvislé dopravné značky sú nadradené:

5/10 Na krajnicu smie vodič motorového vozidla vojsť:

6/10 Ak vodič autobusu alebo trolejbusu vychádza z vyhradeného jazdného pruhu do priľahlého jazdného pruhu, vodič jazdiaci v tomto pruhu:

7/10 Zníženou viditeľnosťou sa rozumie:

8/10 Dať prednosť v jazde sa rozumie:

9/10 Vodič:

10/10 Účastník dopravnej nehody:

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok