Ako sa zdaňujú príjmy z autorských honorárov? Existujú tri režimy

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 2. 2020
Ktorý spôsob zdaňovania je pre autora najvýhodnejší? Jednoznačná odpoveď neexistuje. Konkrétny príklad si treba vždy porovnať.
Ako sa zdaňujú príjmy z autorských honorárov? Existujú tri režimy

Zdroj: Shutterstock

Buď vám daň zrazia ešte pred vyplatením autorského honorára alebo ju vyrovnáte sami v daňovom priznaní za predchádzajúci kalendárny rok. Zdaňovanie príjmu autora upravuje § 6 ods. 2 písm. a) alebo § 6 ods. 4 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“).

Príjem: aktívny alebo pasívny?

Príjmy autorov sa riadia autorským zákonom. Ich zdaňovanie závisí najmä od toho, či ide o aktívny alebo pasívny príjem.

Čo je to aktívny príjem autora (podľa § 6 ods. 2)? 

Patria sem napríklad príjmy z vytvorenia diela (literatúra, článok, kód programátora, atď. ), príjmy z umeleckého výkonu (výstupenie, moderovanie podujatia, atď.), príjmy z vytvorenia zvukového záznamiu alebo ide skrátka o príjem autora vyplácaný na základe zmluvy o dielo.

Čo je to pasívny príjem autora (podľa § 6 ods. 4)? 

Patria sem príjmy z použitia autorského diela a použitia umeleckého výkonu, a taktiež príjmy za poskytnutie práva na použitie diela a umeleckého výkonu. Zaraďujeme sem príjmy autora vyplácané na základe licenčnej zmluvy.

 

Zdaňovanie závisí od rozhodnutia autora

Daň z autorského honoráru možno vyrovnať dvomi spôsobmi. Buď sa dohodnete na zrážkovej dani (19%) a bude vám subjekt, ktorý honorár vypláca strhávať z každého honoráru daň a odpočíta aj príspevok do autorského fondu (2%). Alebo si daň vyrovnáte sami, v daňovom priznaní za kalendárny rok. Nedá sa s určitosťou povedať, ktorý spôsob je lepší. 

Daň musíte v oboch prípadoch uhradiť. Druhý spôsob (cez daňové priznanie) môže fyzickej osobe umožniť lepšiu optimalizáciu nákladov, v prípade prvého spôsobu (zrážková daň) naopak už nemáte ďalšie starosti s daňami a nemusíte podávať daňové priznanie a platiť z týchto príjmov zdravotné a sociálne odvody.

Ak sa autor rozhodne zdaňovať svoje príjmy daňovým priznaním, musí sa písomne dohodnúť s platiteľom príjmu o nezdaňovaní autorského príjmu zrážkou. Takýto autor, ak dosahuje aktívny príjem podľa § 6 ods. 2 písm. a) je povinný sa zaregistrovať na daňovom úrade a musí požiadať o pridelenie daňového identifikačného čísla (DIČ). Potrebuje tak urobiť do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom začne vykonávať takúto zárobkovú činnosť.

Dilema: reálne výdavky vs. paušálne výdavky

Ak zdaňujete autorské príjmy prostredníctvom daňového priznania, máte pred sebou ďalšiu voľbu. Buď zdokladujete v daňovom priznaní reálne výdavky a zárobky alebo si uplatníte tzv. paušálne výdavky, ktoré sa po poslednej úprave zákona stali omnoho priaznivejšie aj pre autorov. V tomto prípade si môže autor uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov, maximálne však do výšky 20 000 eur. Výdavky sa zvyšujú aj o sociálne a zdravotné odvody.

Kto si uplatňuje nezdaniteľnú čiastku a kto nie?

Ak ako autor dosahujete aktívny príjem, môžete si základ dane znížiť o o nezdaniteľné časti základu dane (ročná čiastka 3 937,35 eur). Ak dosahujete pasívny príjem, nezdaniteľné časti základu dane si v daňovom priznaní nemôžete uplatniť. Takisto autor s aktívnym príjmom môže vykázať na konci roka daňovú stratu (výdavky prevyšujú zdaniteľných príjmov), ale autor s pasívnym príjmom nie - ak by suma výdavkov prevyšovala sumu zdaniteľných príjmov, môže si uplatniť výdavky len do výšky zdaniteľných príjmov. Autor s pasívnym príjmom si nemôže uplatniť daňový bonus na dieťa.

Ak si uplatňujte zrážkovú daň, nie je možné uplatniť preukázateľne ani paušálne výdavky (výdavkom je len odvod do umeleckého fondu) a nie je taktiež možné uplatniť nezdaniteľné časti základu dane, ani daňový bonus na dieťa, či zaplatené úroky.

Odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne

Ako autor s aktívnym príjmom máte povinnosť platiť odvody do zdravotnej i Sociálnej poisťovne. Odvodová povinnosť do Sociálnej poisťovne však môže v závislosti od výška príjmov zaniknúť alebo naopak vzniknúť. Ak máte tzv. pasívne príjmy, nevzniká vám povinnosť platiť odvody.

Anketa

Uplatnili ste už nejakú nezdaniteľnú časť základu dane?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok