Môžem poslať politickej strane 2% z dane? Nie, ale začínajúce politické strany to vedia obísť

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 2. 2020
Ak chcete darovať peniaze politickej strane, môžete cez transparentný účet. Ak by ste chceli darovať dve percentá, nie je to možné. Iba pokiaľ ide o občianskych aktivistov z občianskeho združenia.
Môžem poslať politickej strane 2% z dane? Nie, ale začínajúce politické strany to vedia obísť

Zdroj: Shutterstock

Financovanie politických strán by malo byť transparentné. Zákon presne stanovuje, aké príjmy strana môže mať a aké naopak nesmie mať. Za záväzky je strana zodpovedná celým svojím majetkom, členovia strany za jej záväzky nezodpovedajú, ani neručia. Ako je to v prípade, že by ste chceli poslať 2% z dane politickej stane? Nemožné. Zákon však nezakazuje najprv založiť občianske združenie a až neskôr politickú hnutie.

Aké príjmy môže mať politická strana

a) príjmy z členských príspevkov,
b) príjmy z darov a iných bezodplatných plnení,
c) príjmy z dedičstva,
d) príjmy z predaja alebo prenájmu jej hnuteľného majetku alebo nehnuteľností,
e) príjmy z úrokov z vkladov jej prostriedkov v bankách,
f) podiely na zisku z podnikania obchodných spoločností,
g) výnosy z cenných papierov verejne obchodovateľných na verejnom trhu,
h) príjmy z pôžičiek a úverov,
i) príspevky zo štátneho rozpočtu – za hlasy získané vo voľbách, príspevok na činnosť a mandát
j) iné príjmy z právnych vzťahov a plnení povinností podľa osobitných predpisov

Politická strana môže prijímať dary a iné tzv. bezodplatné plnenia. Avšak aj to len na základe písomnej zmluvy podľa zákona o politických stranách. Výnimkou je, ak hodnota peňažného daru od jedného darcu nepresiahne 200 eur v jednom kalendárnom roku.

Všetky ostatné príjmy, vrátane venovania 2% z dane z príjmu, nie sú povolené a môžu viesť k pokute.

 

Aké pokuty hrozia za porušenie

Ministerstvo vnútra môže uložiť strane pokutu od 600 do 3 500 eur, ak strana poruší ustanovenia o politických stranách. Takisto Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán môže taktiež uložiť rôzne pokuty kvôli nedodržaniu zákonov. Jedna z najväčších pokút hrozí ak strana prijme dar alebo iné bezodplatné plnenie, ktoré je v rozpore s týmto zákonom. Pokuta je v tomto prípade v dvojnásobku príjmu z daru.

Možno teda poslať 2% z dane politikom?

Politickej strane dve percentá z daní poslať nemožno. Avšak niekoľko príkladov z minulosti ukazuje, že v tomto prípade môžu začínajúce strany využiť dieru v zákone. Ak si totiž fyzická osoba založí občianske združenie a začne kampaň na billboardoch, prípadne na internete, alebo v televízií a bude hovoriť o možnom vstupe do politiky, ešte sa nejedná o politické hnutie.

Občianske združenie však môže byť dobrým odrazovým mostíkom k založeniu politickej strany. Politická strana tak získa potrebné informácie od verejnosti, či verejnosť má záujem, aby nová platforma vznikla a aby sa z občianskych aktivistov stali politici. V minulosti takto vstúpili do politiky napríklad strany Za ľudí, alebo SPOLU.

Občianske združenia môžu mať v tomto smere ďalšie výhody. Napríklad v podobe príspevkov od ľudí 2% z daní. Občianske združenia musia síce viesť účtovníctvo, poväčšine však len to jednoduché. Podvojné účtovníctvo sú nutení iba vtedy, ak je príjem združenia väčší ako 200-tisíc eur. Za určitých okolností nemusia občianske združenia dokonca ani podávať daňové priznania.

Ministerstvo môže občianske združenie rozpustiť

V zákone o združovaní občanov síce nie je dovolené aby občianske združenia vyvíjali činnosť, ktorá je vyhradená politickým stranám či hnutiam, no v konečnom dôsledku za to nehrozí finančný postih. Ak na takúto činnosť ministerstvo vnútra príde a vyhodnotí ho ako protiprávne, môže dané združenie rozpustiť. Nebude to mať žiaden ďalší dosah na vznik novej politickej strany. Dôvody pre rozpustenie politickej strany totiž upravuje osobitný zákon.

Akonáhle sa občianske združenie pretransformuje na politickú stranu, zanikajú mu vyššie uvedené výhody. Založiť však politickú stranu nie je vôbec jednoduché, potrebujete nutný počet podpisov – 10 tisíc, stanovy, zaplatené poplatky a vyhlásenie o adrese sídla strany. A potom ešte uspieť vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky.

Anketa

Zúčastníte sa volieb do NR SR 2020?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok