Daň z nehnuteľností 2021 neplatí nájomca

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 25. 1. 2021
Žijete alebo podnikáte v prenajatej nehnuteľnosti? Majitel nemôže po vás požadovať zaplatenie dane z nehnuteľnosti. To je jeho povinnosť.
Daň z nehnuteľností 2021 neplatí nájomca

Zdroj: Shutterstock

Daň z nehnuteľnosti platí vždy majiteľ nehnuteľnosti. Rozhodujúci pre posúdenie toho, kto je majiteľ, je práve 1. január. Daň z nehnuteľnosti platí ten, kto je 1. januára 2020 uvedený ako majiteľ nehnuteľnosti v katastri nehnuteľnosti.  

K nezrovnalostiam najčastejšie dochádza ak sa kupuje/predáva nehnuteľnosť na konci roka. Pre platenie dane z nehnuteľnosti nie je dôležitý ani deň podpisu kúpno-predajnej zmluvy ani podanie návrhu na vklad do katastra. Dôležité je zavkladovanie. Ak bol vklad povolený 2.1. a neskôr, platí daň ešte pôvodný majiteľ nehnuteľnosti - teda ten, ktorý bol 1.1. v katastri uvedený ako majiteľ. Taktiež pri darovaní je dôležitý dátum povolenia vkladu. Tento údaj je uvedený aj v rozhodnutí z Katastra nehnuteľností.

 

Kedy sa platí daň z nehnuteľnosti

Daň z nehnuteľnosti platíte vždy každý rok z domu, chaty, garáže či inej drobnej stavby, ktorú vlastníte. Rovnako tak platíte daň z nehnuteľnosti ak vlastníte byt či pozemok. Túto daň platíte v priebehu roka, obvykle v máji daného roka. Čiže daň na rok 2021 zaplatíte v máji 2021. 

Výška dane sa Vám vypočíta na základe podaného daňového priznania. Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti sa podáva najneskôr do konca januára daného roka. Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti na rok 2021 tak podávate najneskôr do konca januára 2020 (piatok 31.1.2020).

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti podávate v prípade ak ste v minulom roku získali novú respektíve prestavali nehnuteľnosť. Ak nedošlo k žiadnej zmene, daňové priznanie nepodávate.

Najčastejšie dôvody, kedy je potrebné podať priznanie k dani z nehnuteľnosti:

  • kúpá alebo predaj nehnuteľnosti
  • darovanie nehnuteľnosti alebo získanie nehnuteľnosti ako dar
  • zdedenie nehnuteľnosti
  • majetkové vysporiadanie nehnuteľnosti kvôli rozvodu - ak dôjde k zmene vo vlastníctve nehnuteľnosti
  • stavba nehnuteľnosti - po vydaní kolaudačného rozhodnutia
  • zbúranie stavby - po zaznamenaní v katastri
  • rôzne pozemkové úpravy - pri zmene vlastníctva pozemku, prípadne pri zmene druhu pozemku - ak sa napr. záhrada zmení na stavebnú parcelu a pod.

Ak zdedíte nehnuteľnosť podávate daňové priznanie do 30 dní od vzniku daňovej povinnosti. Rozhodujúca je v tomto prípade skutočnosť, kedy nadobudlo platnosť rozhodnutie (osvedčenie) o dedičstve.

Tip: Stiahnite si tlačivo daňové priznania k dani z nehnuteľnosti 2021

Kedy sa platí daň z nehnuteľnosti

Zdroj: Shutterstock

Kde sa podáva daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti

Daň z nehnuteľnosti je príjem obce. Daňové priznanie preto podávate na mestský či obecný úrad podľa katastra, v ktorom sa obec nachádza. Nie podľa miesta vášho trvalého bydliska. Po podaní daňového priznania vám obec vypočíta vašu daňovú povinnosť a každý rok vám pošle predpis, koľko jej máte na dani zaplatiť. List od obce by mal obsahovať nielen výšku dane, ale ja spôsob ako ju uhradiť. Obvykle býva súčasťou takej to obálky aj poštová poukážka už s predvyplnenou sumou, ktorú stačí len zaniesť na poštu a zaplatiť.

Ak sa v uplynulom roku nič nezmenilo a stále ste majiteľom toho istého domu, bytu alebo pozemku, daňové priznanie už nepodávate. Do konca mája však i tak obdržíte od mestského či obecného úradu zásielku, ktorá bude obsahovať sumu dane z nehnuteľnosti, ktorú máte zaplatiť na daný rok. 

Anketa

Súhlasíte s 5 ročnou lehotou pre oslobodenie od dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok