5 tipov pre rodiny, ako tráviť tohtoročné jarné prázdniny

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 2. 2020
Ako efektívne využiť týždeň voľna koncom februára resp. začiatkom marca? Pozbierali sme tipy na jarné prázdniny.
5 tipov pre rodiny, ako tráviť tohtoročné jarné prázdniny

Zdroj: Shutterstock

Týždeň voľna. Presne toľko majú každoročne školáci a študenti koncom februára, resp. začiatkom marca. To, ktoré dni sú jarné prázdniny záleží od toho, v ktorom kúte Slovenska žijete. Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj má voľno od 17. do 21. februára, Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj má voľno nasledujúci týždeň (24 až 28. február) a napokon Košický a Prešovský kraj bude mať oddych od školy 2. až 6. marca 2020.

Spravte si 11-dňové voľno!

Výhodou tento rok je, že k voľným dňom si môžete pripočítať ďalšie 4 dni víkendov pred a po prázdninovom týždni. Ak si teda v práci vezmete voľno, môžete sa tešiť celkovo až na 11 v rade za sebou. Plánujte samozrejme podľa toho, v ktorom kraji chodia vaše deti do školy.

Tip č. 1: rodinná lyžovačka

Slovenské zjazdovky sa rok čo rok zlepšujú. Ak nemáte lyže či výbavu, jednoducho si požičajte a vyberte sa do niektorého zo slovenských alebo rakúskych stredísk. Medzi najobľúbenejšie aj tento rok patrí Jasná, Vysoké Tatry, Donovaly či Malá Fatra. Neváhajte však dlho, pretože dostupnosť jednotlivých ubytovaní sa pomerne rýchlo znižuje. Voľte taký hotel alebo apartmán, ktorý ponúka zážitok pre celú rodinu - wellness, kúpele, detský kútik a dostatočné možnosti stravovania.

 

Kam ísť tento rok počas jarných prázdnin? Máme tipy

Zdroj: Pixabay

Tip č. 2: spoznajte niektorú z metropol

Bratislava, Banská Bystrica, Košice. Kedy naposledy ste navštívili niektorú z našich metropol a užili si ju s celou rodinou? V kurze sú aj blízke metropoly ako Budapešť, Viedeň, Praha či Krakov. Pobyt v metropolách zakúpite aj na poslednú chvíľu, je to tiež ideálne príležitosť „spraviť si“ predĺžený víkend.

Vlakové či autobusové spojenia sú dostatočné a infraštruktúra čoraz silnejšia. Napríklad Bratislava získala koncom roka 2019 intenzívnejšie spojenie s Budapešťou, autobusy Slovak Lines tam premávajú už 3-krát denne. Do Viedne sa napríklad z Bratislavy dostanete až 25-krát denne. Ak teda nechcete viacdňový výlet, vystačíte si aj s ponukou jednodňových výletov - ráno tam, večer naspäť.

Tip č. 3: víkendová chata na týždeň

Chatu na víkend vybavíte azda na celom Slovensku, záleží teda len na vašich preferenciách. Odporúčame pozrieť ponuku ubytovanie aj cez Airbnb, kde možno nájsť výhodné ponuky zo všetkých kútov Slovenska. Hitom Airbnb je tiež ubytovanie v netradičných obydliach ako sú domčeky na strome, bývanie v karavane či na opustenej chate uprostred lesa.

Tip č. 4: múzeá, výstavy či galérie

Kedy naposledy ste vzali rodinu za kultúrou? Jarné prázdniny sú na to ideálne. V menších či väčších mestách po Slovensku možno nájsť v období február - marec množstvo unikátnych podujatí. Je to tiež z toho dôvodu, že vystavovatelia počítajú s tým, že rodičia budú chciet vymyslieť pre svoje deti program na jarné prázdniny.

Ak nenájdete vhodný program v múzeu, na výstavisku či v galérii - ešte stále sú v ponuke kiná či divadlá. Lístky kúpite aj na poslednú chvíľu.

Tip č. 5: dovolenka v exotike

Exotické dovolenky sú čoraz viac dostupnejšie. Pribúdajú nové letecké spojenia z neďalekej Viedne a exotické last minute dovolenky viete kúpiť aj na poslednú chvíľu za málo peňazí. V tomto ohľade odporúčame pozrieť ponuky cestovných kancelárií najmä do destinácií ako Egypt, Maroko, Emiráty, Omán, Turecko, Kapverdy či Kanárske ostrovy. Sú to destinácie do ktorých možno celoročne cestovať za horúcim počasím a nejde zároveň o destinácie, ktoré zniča vašu peňaženku či bankové konto.

Bonusový tip

Nemáte doma psíka či mačku? Cez jarné prázdniny si môžete vyskúšať, či by ste opateru o takéto zvieratko zvládli. Nemusíte si nutne brať psíka či mačku domov, starostlivosť o zviera si môžete vyskúšať rôznymi formami - napríklad aj tým, že pôjdete každý deň vyvenčiť psíka z útulku. Ak si trúfnete, skúste aj dočasnú opateru o zvieratko z útulku.

Anketa

Aké ubytovanie pri cestovaní preferujete?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok