Investičné príležitosti roka 2020. Tieto by vám nemali uniknúť

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 5. 2. 2020
Minulý rok patril k investične najvýhodnejších za poslednú dekádu. Ako však nasmerovať svoje investícia v roku súčasnom? Hoci vešteckú guľu nemajú ani analytici a bankári, isté trendy naznačujú, ktorým oblastiam sa môže dariť lepšie než iným.
Investičné príležitosti roka 2020. Tieto by vám nemali uniknúť

Zdroj: Shutterstock

Akcie budú stále v kurze, ale spomalia

Rok 2019 bol investične mimoriadne priaznivý. Napríklad americká Wall Street dosahovala dvojnásobok dlhodobého ročného priemeru v raste. Celkovo na celom svete rástli akcie a dalo by sa povedať, že kto investoval, ten sa mohol tešiť zo zisku. To by mohlo zvádzať k myšlienke, že v roku 2019 sme dosiahli vrchol býčích trhov, ale nemusí to tak byť. Trend rastu môže pokračovať, hoci analytici sa zhodujú na tom, že podobné čísla, ktoré neraz zhodnotili investície v desiatkach sú preč a rast bude miernejší. V portfóliu investorov však netreba zatiaľ robiť žiadne zásadné korekcie. 

Akcie už nebudú trhať rekordy v šprint nahor, ale mali by si udržať priemernú kondíciu. Nebudú preto zlou voľbou. „Akciový trh by mal v roku 2020 doručiť to, čo sa od neho v priemere očakáva. Výnosy s najväčšou pravdepodobnosťou neprekonajú jednociferné hodnoty,“ predpokladá Jakub Rosa, analytik Across Private Investments. 

„Všetkým ľuďom jednoznačne odporúčam pravidelne investovať do podielových fondov. Priemerný výnos akciových fondov sa pohybuje nad úrovňou 7 %, pri pravidelnom investovaní sú poplatky pomerne nízke. Rok 2020 by dokonca mohol priniesť vyššie výnosy na trhoch mimo USA preto, lebo tieto trhy zatiaľ sú investične nedocenené,“ hovorí o predpokladoch na tento rok Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

 

Nové trhy aj nové výzvy roka 2020

Zaujímavú investičnú príležitosť budú v roku 2020 predstavovať projekty a firmy s environmentálnym rozmerom. Snaha znižovať uhlíkovú stopu, prinášať ekologickejšie materiály a riešenia sa odrazí aj na raste firiem, ktoré vytvárajú udržateľnejší svet. Čoraz viac firiem sa začína rozmýšľať, aký vplyv na spoločnosť a životné prostredie má ich podnikanie a spolu s tým logicky rastie aj záujem investorov. Environmentálne, sociálne a spoločenské (ESG) princípy postupne menia tradičný prístup k investovaniu. Hoci koncept nie je úplne nový, jednoznačne má rastúci trend.

Či už patríte ku kritikom alebo zástancom ESG, trend je jednoznačný. „Ide o jeden z top megatrendov, ktoré v nasledujúcich desaťročiach ovplyvnia finančný svet,“ konštatuje Jakub Rosa.  Počas nasledujúcich dekád sa bohatstvo na úrovni 30 bil. USD presunie z generácie „baby boomers“ na mileniálov. Približne 67 % z nich považuje ESG za prostriedok na zosúladenie investícií s ich etickými, náboženskými alebo politickými presvedčeniami. To môže znamenať veľký potenciál na zhodnotenie investícií. V istom ohľade možno s možno ešte lepším efektom zhodnotenia, ako obchodovanie s ropou. 

Zaujímavé sa začínajú javiť aj tematické investície, ktoré sa spájajú s konkrétnym príbehom. Zároveň netreba podceňovať ani kovy a nové trhy. „Solídne zhodnotenie by v roku 2020 mali priniesť vybrané dlhopisy z rozvíjajúceho sveta, keď budú profitovať z obnovy ekonomického rastu, či zakopania sekery obchodnej vojny medzi Washingtonom a Pekingom. Lepší ekonomický rast vo svete a stabilizácia čínskej rastu by sa mala preniesť aj do rastu cien priemyselných kovov,“ predpokladá príležitosti Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Diverzifikácia a systematickosť sú kľúče k ziskovosti aj v roku 2020

Všetky rady v otázke investičného rastu ostávajú len na úrovni odhadov, okrem jedného. Diverzifikácie. Tá totiž zaručuje, že aj v prípade, ak niektorý segment nenaplní očakávania, investičné portfólio nezaznamená také straty, ako keď stavíte všetko na jednu kartu. Preto je najrozumnejšie v roku 2020 čo najviac investície rozložiť. 

Podľa analytika Jakuba Rosu  by víťazné portfólio pre rok 2020 malo stáť na viacerých nohách. „Malo by obsahovať rozumný mix akcií, dlhopisov a alternatívnych investícií prostredníctvom efektívnych investičných nástrojov. Najlepším spôsobom ako participovať na finančných trhoch je byť zainvestovaný za každých okolností a prípadný pokles využiť na lacnejší nákup a spriemerovanie ceny,“ dodáva.

Najlepšie je tak isto nečasovať vstup na trhy a nešpekulovať na trhové cykly, ale systematicky investovať dlhodobo a pravidelne. „Hlavnou výhodou takéhoto prístupu je priemerovanie cien, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja. Kto v pravidelných intervaloch investuje rovnakú sumu, kupuje vo fázach rastu menej jednotiek daného aktíva, keďže je zvyčajne drahšie, a logicky v obdobiach krízy viac, lebo je lacnejšie,“ hovorí o stratégii úspechu Stanislav Pánis a dodáva radu na záver: „Ak si chce bežný Slovák udržať aspoň kúpyschopnosť jeho prostriedkov, by sa mal zamyslieť nad väčším podielom investícií do vybraných akcií a dlhopisov a teda nad znížení podielu v súčasnosti dominantných vkladov vo svojom finančnom majetku.“

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

12. 4. 2024 | Daniel Výcha

ETF: Ako využiť príležitosť zarobiť

ETF fondy patria medzi veľmi obľúbené finančné inštrumenty mnohých menších aj väčších investorov. Prinášajú zaujímavé zhodnotenie a investovanie do nich nie je vôbec náročné. Avšak... celý článok

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok