Ako si uplatniť daňový bonus na dieťa a na úroky z hypotéky u zamestnávateľa

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 10. 2. 2020
Ak ste mali príjmy iba od zamestnávateľa, stačí ak mu donesiete všetky potvrdenia a nemusíte podávať daňové priznanie. Čas na odovzdanie dokladov však máte iba do 17. februára.
Ako si uplatniť daňový bonus na dieťa a na úroky z hypotéky u zamestnávateľa

Zdroj: Shutterstock

Aj zamestnanci, ktorí si nepodávajú daňové priznanie, ale im ho robí zamestnávateľ formou ročného zúčtovania, si môžu uplatniť nezdaniteľné časti základu dane a daňové bonusy.

Nezdaniteľné časti základu dane, ako už z ich názvu vyplýva, znižujú základ dane, z ktorého sa vypočítava suma daňovej povinnosti zamestnanca.  Teda daň sa nevypočítava priamo hneď z hrubých príjmov. Najskôr sa z týchto príjmov odvedie poistné na sociálne a zdravotné poistenie. Tak získame čiastkový základ dane.  A práve tu nastupujú nezdaniteľné časti základu dane.  Čím viac nezdaniteľných častí si môžete uplatniť, tým nižší bude základ dane a následne i samotná vypočítaná daň.

Znížiť základ dane z príjmu sa dá o tieto nezdaniteľné časti:

  • „na daňovníka“
  • „na manželku/manžela“
  • na príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie
  • na úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou

O tom, aké doklady potrebujete odovzdať zamestnávateľovi, aby ste si mohli uplatniť tieto zníženia základu dane sa dočítate v článku: 4 doklady, vďaka ktorým si aj zamestnanci znížia základ dane v roku 2019 a 2020.

 

Druhou položkou, ako dosiahnuť nižšie dane, sú práve daňové bonusy.  Daňový bonus sa na rozdiel od nezdaniteľnej časti základu dane uplatní úplne na konci výpočtu daňovej povinnosti.  Samotná daň, ktorá by vám mala byť strhnutá zo mzdy, sa zníži o sumu daňového bonusu. Momentálne si zamestnanci môžu uplatniť daňový bonus na dieťa a daňový bonus na úroky z hypotekárne úveru. Pokiaľ splňujú podmienky na uplatnenie.

Ak  zamestnanec chce, aby mu zamestnávateľ urobil ročné zúčtovanie príjmov, musí ho o to požiadať najneskôr do 17. februára 2020.  To znamená, že najneskôr do tejto doby, musí doložiť všetky doklady a potvrdenia a tiež musí podpísať žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti.

Ako vyplniť prvé dva oddiely v žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania čítajte v článku 4 doklady, vďaka ktorým si aj zamestnanci znížia základ dane v roku 2019 a 2020.

Ako vyplniť žiadosť o ročné zúčtovanie: daňové bonusy a ďalšie oddiely

III. Uplatnenie daňového bonusu v žiadosti o ročné zúčtovanie

V ročnom zúčtovaní si uplatňuje daňový bonus predovšetkým ten zamestnanec, ktorý si doteraz bonus neuplatňoval, alebo si ho uplatňoval u iného zamestnávateľa a nebol mu vyplatený. V takom prípade sa uvádza v žiadosti  meno, rodné číslo dieťaťa a tiež kalendárne mesiace, za ktoré má daňovník nárok.

O výške daňového bonusu aj o všetkých podmienkach na splnenie nároku na poskytovanie daňového bonusu sa dočítate na našich stránkách. Výšku daňového bonusu si môžete priamo vypočítať aj na našej kalkulačke.

  • Prikladá sa kópia rodného listu (u maloletých detí), potvrdenie od školy dieťaťa, prípadne potvrdenie od úradu, o tom že dieťa sa považuje za vyživované a nemôže študovať ani pracovať kvôli úrazu alebo chorobe. Prípadne sa môže priložiť potvrdenie o poberaní prídavku na vyživované dieťa.

IV. Uplatnenie daňového bonusu na úroky z hypotéky

Ak ste podpísali zmluvu o hypotéke pred 31. decembrom 2017, môžete tento oddiel preskočiť. Netýka sa to ani tých, ktorý majú hypotéku pre mladých.

V prípade, že máte nárok, prikladáte potvrdenie banky o zaplatených úrokoch. Maximálna suma, o ktorú si môžete znížiť daň je 400 eur. Avšak sa uplatňuje 50 % zo skutočne zaplatených úrokov. Aby ste si mohli uplatniť maximálnu sumu, museli by ste v roku 2019 zaplatiť na úrokoch 800 eur.

V. Uplatnenie poistného a príspevkov

Zamestnanec, ktorý si sám platil poistné a príspevky na verejné zdravotné poistenie prípadne sociálne poistenie, uvedie sumu príspevkov práve v tomto oddiely. Prílohou je doklad o zaplatení poistného a príspevkov.

VI. Žiadosť o priznanie a vyplatenie zamestnaneckej prémie

Nárok na zamestnaneckú prémiu majú len zamestnanci, ktorých príjem za rok 2019 nebol nižší než 6 240 eur a základ dane bol nižší ako 3 937,35 eur.  Ak si zamestnanec vyplní žiadosť o zamestnaneckú prémiu a nárok mu na ňu nevznikne, zamestnávateľ k tomuto oddielu neprihliada a uplatní u zamestnanca nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka.

VII. Žiadosť o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane na účely § 50 zákona

V tomto oddiely označí "x" ten zamestnanec, ktorý chce venovať 2 alebo 3 % svojej zaplatenej dane.

Na záver, zamestnanec, ktorý nemal príjmy od iných zamestnávateľov uvedie v záverečnom vyhlásení nulu. 

Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania musí byť podpísaná.  Ročné zúčtovanie vám zamestnávateľ nevykoná, ak ste v roku 2019 mali aj iné príjmy ako zo závislej činnosti. Napríklad príjmy z podnikania, alebo príjmy z prenájmu, prípadne ste niečo vyhrali, či iné príjmy. V takomto prípade si musíte podať daňové priznanie. Zamestnávateľ vám však vystaví Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch. 

Anketa

Je výška daňového bonusu postačujúca?

Aké nezdaniteľné časti základu dane (NČZD) z príjmu si môže daňovník uplatniť?

Z akých príjmov sa môžu uplatniť nezdaniteľné časti základu dane?

Kto nemá nárok na NČZD na daňovníka?

Daňovník si môže uplatniť NČZD na manželku, ktorá:

Aby si daňovník mohol uplatniť NČZD na manželku, môže manželka dosahovať príjmy?

Čo sa nepočíta medzi príjmy manželky?

Aby si daňovník mohol uplatniť daňový bonus:

Znížiť základ dane o príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie (3. dôchodkový pilier) môže:

Zaplatené úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou si uplatní:

Aké sú podmienky na získanie daňového bonusu na úroky?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok